Cenaclul „Prietenii muzelor”


La Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi” a luat ființă un nou Cenaclu artistic – „Prietenii muzelor”. Inaugurarea s-a produs la 4 decembrie. Invitații speciali au fost scriitorii Nina Soroceanu, Gheorghe Postolache, jurnalistul și artistul-fotograf Andrei Viziru, poeta Ecaterina Iurcu-Urâtu. Publicul-spectator, dar și participant activ la eveniment, l-au format elevi de la LT  româno-spaniol  „Miguiel de Cervantes”, însoțiți de către directorul adjunct Aliona Codreanu și învățătoarele lor. Sala de manifestații a bibliotecii, destul de încăpătoare, la acea oră s-a dovedit a fi mică . Noutatea despre eveniment a intrigat pe mai toate clasele ciclului primar al acestui liceu. Împreună cu învățătoarele Lilia Spatari, Oboroceanu Viorica, Lilia Codreanu și Elena Ceban au participat clasele a III-a „b”, a III-a „c” și a IV-a „c”, în total 75 de elevi. Cuvântul de salut a fost rostit de amfitrioana instituției, invitându-i pe participanți să parcurgă imaginar o scurtă retrospecție în anul 1918, dat fiind faptul că pe 1 decembrie în tot arealul românesc au fost marcați 101 ani de la Marea Unire. Au fost proiectate câteva imagini fotografice de la acel eveniment istoric, care trezește puternice ecouri și-n sufletele contemporanilor,  și imaginea cărții-culegere de articole „101 basme românești”, lansată la 1 decembrie la BM „B.P. Hasdeu”, proiect inițiat de Biblioteca Metropolitană din București în colaborare cu BM „B.P. Hasdeu” din Chișinău, omagiu adus Unirii. O relatare scurtă a dnei Ludmila Iarmenco le-a amintit copiilor despre legenda antică a celor 9 muze, fiicele lui Zeus și ale Mnemozinei, ocrotitoare ale artei și științei – Caluiope, Erato, Euterpe, Melpomene, Polimnia, Thalia, Terpsichora, Urania. Acest suflu de legendă, de poveste a fost pe plac copiilor, îndemnându-i să se manifeste liber prin cântec și mișcări de dans, muzică și poezie. Jocul și distracția au fost îmbinate frumos cu încărcătură emoțională și intelectuală datorită iscusinței moderatoarei și inițiatoarei de inaugurare a cenaclului, dna Nina Soroceanu. În discursul de început ea s-a axat pe arta comunicării prin artă. În acest mod, participanții la ședințele cenaclului, indiferent de statutul social pe care îl vor deține, nu doar vor obține cunoștințe, informații noi din lumea artelor, dar își vor extinde orizontul cultural, își vor cultiva un gust estetic mai rafinat… Într-un cuvânt, vom face și educație estetică, nu doar informare.  Preconizăm, de asemenea, să organizăm seminare și conferințe, întâlniri de suflet, ședințe tematice, lansări și prezentări de carte, vizionări de filme cu discuții-dezbateri. Și toate, prin prisma artelor și cu scopul de a comunica prin grai viu, de a-i atrage în acest exercițiu pe un număr cât mai mare de utilizatori ai bibliotecii, dar și pe membrii comunității de toate vârstele, iar copiii, generația în creștere, sperăm și vom tinde s-o avem mereu în vizor.

Prin arta comunicării putem asigura mai lesne și mai eficient dialogul generațiilor, continuitatea – factori atât de necesari și mereu actuali pentru societate. În special acum, când comunicarea virtuală prezintă o veritabilă provocare, făcându-i pe unii utilizatori ai rețelelor de socializare să nu mai fie capabili de a se orienta în lumea reală, să nu-și mai dorească a o înțelege, s-o abandoneze, nepăsându-i nici de propria soartă, nici de a altor oameni. Arta comunicării prin grai viu poate redresa situația. Cât încă nu-i târziu. Există numeroase cenacluri la noi – în biblioteci, în licee, colegii, instituții superioare de învățământ etc. Toate-s binevenite, deoarece adună la un loc pe acei care-și doresc să se autocultiveze, să fie la curent cu noile realizări ale oamenilor de creație, să-i susțină, să-i admire, să comunice cu oamenii de artă. Anume pe acest subiect se va pune accentul – arta comunicării. O artă pe care o putem crea noi înși-ne în fiecare zi în cadrul familiei, la școală, la bibliotecă, dar și în comunicarea curentă, cotidiană. Cenaclul înseamnă comunicare, comunicarea înseamnă dialog, adică, deja se poate înfiripa o comuniune, o înțelegere, o colaborare, o apropiere între participanții la comunicare. Și artele – toate genurile de artă  – ne pot servi la cimentarea acestui dialog, la însușirea cât mai bună a artei comunicării. Invitându-i și atrăgându-i la dialog, moderatoarea i-a făcut să participe și la ședință. Copiii au vorbit cu emoție și cu drag despre surioare-frățiori, despre bunici, părinți, amici, lecții, lecturi, selfie și alte preocupări. Aplauzele veneau atât din partea elevilor-învățătorilor, cât și din partea invitaților, deoarece atmosfera a fost atât de sinceră și caldă, încât ea aducea mai curând cu una asemănătoare dintre buni și vechi prieteni. La fel au perceput copiii și sfaturile aproape părintești pe care le-au formulat invitații Andrei Viziru și Gheorghe Postolache, Ecaterina Iurcu-Urâtu și bibliotecarele – să citească permanent, să frecventeze biblioteca, să vorbească frumos și corect, să iubească artele, să-i respecte pe părinți, bunei și dascălii lor. Toate aceste îndemnuri contribuie nemijlocit la creșterea inteligentă a copilului.

În sala unde s-a desfășurat evenimentul au fost aranjate expoziții cu lucrări de-ale elevilor – pictură, desen, aplicații pe diverse materiale, confecționate la școală, la bibliotecă sau acasă. Prin ele s-a dorit să se pună accentul pe latura creativă și inspirația copiilor. În paralel cu lucrările personalizate au fost expuse și cărți cu subiecte despre pictura de gen, metode de desen, de grafică, tehnici, materiale. Înconjurați fiind de aceste creații minunate, participanții au dat dovadă și de cunoștințe la subiectele lucrărilor, precum combinația culorilor, efectele vizuale, percepție a unor momente, emoție și curaj în expunere.

În cadrul inaugurării cenaclului a avut loc și cunoștința îndeaproape a elevilor cu scriitoarea și jurnalista Nina Soroceanu, semnatara numeroaselor cărți pentru copii. Acest moment a constituit atât pentru autoare, cât și pentru copii un veritabil prilej de bucurie. Altfel nici nu poate fi, căci doamna scriitoare, fiind înzestrată cu un umor molipsitor și cu talent pedagogic nativ, reușeșete să le transmită ascultătorilor săi mult optimism, interesul pentru cunoștințe și arte. Întâlnirea a fost „presărată” cu bijuterii lingvistice, cu povestirea unor întâmplări hazlii, cu anunțarea unor concursuri ad-hoc și cu comentarii pline de învățăminte și de sfaturi utile. Scriitoarea ajunge la inima și la mintea cititorilor/ascultătorilor prin modul inedit de prezentare, căci le vorbește cu dragoste părintească. Îndemnurile ei de a le le face zilnic surprize plăcute părinților, bunicilor, frățiorilor-surioarelor, învățătorilor, educatorilor, bibliotecarilor și colegilor au fost receptate cu bunăvoință de către elevi. Au fost citite versuri din cartea „De la noi până la voi: Poezii de voie bună”, „Bravo, Bujorel!”, „În căsuța melcului” ș.a. De asemenea, copiii au aflat că scriitoarea are mai multe versuri puse pe muzică de compozitorii noștri. De această dată li s-a oferit posibilitatea să asculte cântecelul „Buburuza” (muzica Boruis Polin) și „Tangoul dragostei” (muzica Dinu Matfievici, voce Nina Crulicovschi). Conform tradiției stabilite la întâlnirile cu scriitorii, elevii au avut parte de autografe și de donație de cărți din partea autoarei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s