Ziua Națională a Actorului


Și în acest an am marcat Ziua Națională a Actorului, care are loc în tot arealul românesc la 27 decembrie. Și ne mândrim că o putem face, ea este reprezentativă pentru noi, de aceea insistăm ca ea să continuie în acest format. A început din anul 1991. Este o tradiție de bun augur a Filialei de Arte „Tudor Arghezi” realizată în toți acești ani sub bagheta magică a Doamnei Paulina Zavtoni, profesor universitar, Artistă a Poporului. La eveniment au participat, după cum se obișnuiește în acest caz, școli cu profil artistic în învățământ –  Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar” împreună cu profesoara Tatiana Saenco, actriță; Gimnaziul „Nicolae H. Costin”, împreună cu profesoara Angela Cărăuș, actriță; Teatrul cu păpuși „Guguță” împreună cu actrița Lilia Chiperi;  elevi de la Colegiul de Exelență în Construcții împreună cu bibliotecara Colegiului și studenții anului 1 de la AMTAP, Catedra Management artistic și Culturologie împreună cu Maestru în Arte, conferențiar niversitar, Doamna Lucia Galac. Invitații de onoare ai evenimentului au fost Paulina Zavtoni și Constantin Haret, Artist al Poporului, directorul artistic al Teatrului național dramatic rus „Anton Cehov”.

Despre teatru s-au spus multe, fără a se ocoli, și despre realitatea din teatru – munca asiduă, învățarea unor caiete întregi de text, să fii mereu cu zâmbetul pe față pentru a fi acceptabil pentru cei care te înconjoară. Actorul își pierde forma, nu se mai simte, dar el trebuie să rămână întotdeauna fidel teatrului. Ce primim de la Teatru, nu primim de nicăieri. Artistul nu-și dorește altceva, doar să fie aplaudat. A frecventa spectacole de teatru, înseamnă a-ți forma niște deprinderi, care să te însoțească toată viața. Despre succese și insuccese a vorbit  Constantin Haret. S-a referit la aniversarea a 85 de ani de la înființare a Teatrului pe care îl conduce, despre turneele teatrale prin diferite regiuni ale Rusiei în legătră cu Festivalul Internațional al Teatrelor Rusești. Teatrul are mai multe nominalizări: primul loc al trupei chișinăuiene la acest Festival, primul loc al rolului feminin în Cîrgîstan. Teatrul „Cehov” a participat și la Festivalul Teatrelor din Europa, de 4 ori a avut turnee în Israel unde a fost calificat ca cel mai bun teatru în aceste competiții.

Actrița Lilia Chiperi de la Teatrul de Păpuși „Guguță” a felicitat audiența cu Ziua Națională a Actorului, menționând că această profesie e și cea mai importantă, pentru că faci ceea ce-ți place. Nu vrem să fim actorii, care odată ce se închide cortina, actorii dispar. Dialogul e important, chimia care se creează și în timpul spectacolului, și după, dar trebuie să fii permanent pregătit. E un proces viu.

Angela Cărăuș, profesoară la gimnaziul „Nicolae H. Costin”, artistă cu o experiență de peste 30 de ani, exercitată în mai multe teatre din țară, la Cahul,  la „Luceafărul”, Teatrul de Buzunar, Teatrul Geneza Art, a elogiat o frumoasă pledoarie despre actor, ca o ființă universală, căci doar ei, actorii, pot să treacă prin toate destinele omului, să se încarneze în altă viață și să-i facă pe spectatori să-i creadă.

Tatiana Saenco, cu un deosebit respect față de vârsta discipolilor săi și cu o carieră lungă în teatru (Școala Șiukin, „Luceafărul”, „Satiricus”, „Eminescu”, profesoară la LT „Elena Alistar) a povestit, că teatrul are o viață lungă istoric, a suportat apariția cinematografiei, apoi a televiziunii, dar el continuă să trăiască. Lumea vine să vadă artiști care ard, fiecare spectacol este acum și aici.

Evoluările elevilor și ale studenților au fost din cele mai emotive, cu pecetea inocenței, dar și a încercărilor talentelor. Studenții anului I de la Catedra de Culturologie – Marcel Certan, Evghenii Său, Railean Ina, Arhirie Cristea, apoi elevii de la „Alistar” și nu în ultimul rând, studenții de la „Construcții” ne-au dăruit clipe frumoase, de demnitate și cuget, readucându-ne față în față cu poezia marilor oameni – Păunescu, Vieru, Ana Blandiana, Dabija, dar și a cântecelor noastre, care ne-au întregit firea, identitatea. Și tot aici, elevii de la „Nicolae N. Costin” cu o miniscenetă din balada „Miorița”.  Și în comun, până la urmă, pentru un biet actor… Nu există actori după vârstă, ci după cum se prestează.

De Anastasia Moldovanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s