PE ARIPILE DANSULUI (29 APRILIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DANSULUI)


balet-balerina-oradea

În picturile rupestre din Europa, Asia şi Africa deseori se regăsesc figuri de dansatori, ce ne demonstrează că omenirea a dansat mii de ani, începând cu timpurile preistorice. Unul din cele mai vechi şi cele mai frumoase genuri de artă poate exprima emoţii, poate spune povestiri de dragoste, pasiuni, drame şi comedii din viaţa umană, poate crea atmosferă de distracţie şi relaxare, dar mai poate chema şi la baricade. Dansul este o formă de dezvoltare fizică şi intelectuală, o modalitate expresivă de comunicare, însoţind omul ca un prieten fidel şi adaptându-se la nevoile lui. Nu înzădar este instituită, la iniţiativa UNESCO,   Ziua Internațională a Dansului, o sărbătoare care are ca scop promovarea uneia dintre cele mai frumoase arte. În această zi festivă, ritmul muzicii se simte peste tot în lume, iar publicul de pretutindeni este invitat să-și arate abilitățile în arta dansului. Potrivit tradiției evenimentului, în fiecare an o personalitate renumită transmite un mesaj către toate instituţiile dedicate artei dansului.

Jean-Georges_NoverreÎn 1982, Institutul Internațional de Teatru, prin Comitetul Internațional al Dansului, a hotărât ca sărbătoarea dansului să fie celebrată  la data de 29 aprilie, comemorând astfel şi ziua de naştere a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1728-1810). Jean Georges Noverre s-a născut la Paris, într-o familie de protestanți. Tatăl său era originar din Lausanne. După prăbuşirea lui Carol XII, în armata căruia a fost adjutant, s-a stabilit în capitala Franţei în garda de elveţieni a Palatului. Mama sa era o franţuzoaică, originară din Picardia. Noverre fusese destinat de către părinții săi carierei militare, dar el a dorit să devină dansator. Profesor de coregrafie i-a fost Louis Dupre, dansator talentat și un reputat creator de balete.  Ca elev și ulterior ca profesionist, Noverre o vizita deseori pe Marie Salle, cu care avea îndelungi discuții asupra problemelor dansului. Louis Dupre i-a facilitat în primăvara anului 1743 angajarea la Opera comică, deschisă de Jean Monnet, cu ocazia bâlciului anual de la St. Laurent. Din 1750 lucrează ca maestru de balet la Lyon și Marsilia, iar în 1754 s-a angajat la Opera comică din Paris. În acești ani, s-a manifestat ca un apreciat autor de balete, primul dintr-o lungă serie fiind Sărbători chinezești. În 1755, Noverre a plecat la Londra chemat de celebrul actor englez, David Garrick, ca să prezinte baletul Sărbători chinezești la Teatrul Drury Lane. Întors în Franța cu supranumele de Shakespeare al dansului, pe care i-l dăduse Garrick, Noverre reprezintă în 1757, la Lyon, baletele Capriciile Galateii, Toaleta lui Venus, Sărbătorile și Geloziile din serai.

La întrebarea:  ce este baletul? pe care și-o puneau mulți teoreticieni, Noverre căutase un a0003b94răspuns în doctrina lui Aristotel și afirma că baletul, de orice tip ar fi, trebuie, ca și poezia, să aibă două părți: una calitativă iar cealaltă cantitativă. Baletul este însă și un tablou sau o suită de tablouri reunite printr-un subiect; scena este pânza pe care autorul își așterne ideile; muzica, decorurile și costumele alcătuiesc culorile; coregraful baletului este pictorul acestui tablou. Când este bine compus, baletul este o pictură vie a moravurilor, obiceiurilor, costumelor și pasiunilor, în care există un grad de tensiune pe care cuvintele nu-l ating sau, mai degrabă, pentru care nu există cuvinte. Atunci intervine dansul în acțiune.

Consiliul International al Dansului, CID, a pregătit următoarele îndrumări pentru persoanele implicate institutional în câmpul mai larg al dansului: profesori, coregrafi, lideri de grup, ziaristi, cercetători, asociatii, organizatii etc.

offer-4767-16559Obiectiv: Scopul principal al manifestărilor prilejuite de Ziua Dansului este atragerea atentiei unui public mai larg către arta dansului. O atentie specială ar trebui dată adresării către un public „nou” – oameni care nu urmăresc evenimentele din lumea dansului în timpul anului.

Evenimente: Manifestările de Ziua Dansului pot fi spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetitii publice, expozitii, articole în ziare si reviste, seri dansante, programe radio si TV, vizite, spectacole de stradă etc.

Organizatori: Evenimentele sunt organizate în special de companii de dans, grupuri de amatori, scoli, asociatii, si alte institutii active din sfera dansului. Oriunde ar fi posibil, este preferabil ca manifestările să fie organizate împreună cu o institutie neimplicată în dans, cum ar fi o agentie guvernamentală, o scoală publică, municipalitatea, o firmă sau o întreprindere comercială.

Continut: Organizatorii au libertatea totală de a defini continutul evenimentului.Без названия
Asigurati-vă că veti include informatii despre arta dansului, istoria si importanta lui pentru societate, caracterul său universal. Acestea pot fi făcute printr-un discurs scurt, o notă în program sau un text distribuit celor prezenti. Prin adăugarea acestei dimensiuni se va da manifestării o notă diferită fată de celelalte activităti de dans care au loc în mod obisnuit.
Puteti de asemenea citi un mesaj de la o personalitate proeminentă, o poezie sau un pasaj din textul unui autor renumit.

Coordonare: Pentru asigurarea unui succes deplin al activitătii, este bine ca pregătirile să înceapă din timp.Este imperativă informarea despre acest eveniment a presei si a mijloacelor media.Anuntati o organizatie cu rol important la nivel regional sau national, care ar trebui să publice o listă cu manifestările planificate pentru Ziua Dansului.  Este preferabil ca intrarea la evenimente să fie gratuită sau pe bază de invitatie. Invitati persoane care de obicei nu iau parte la manifestări legate de dans.

Locatie: În cel mai bun caz, mnifestările ar trebui să fie organizate în locuri “noi”, cum ar fi străzi, parcuri, piete, magazine, uzine, sate, discoteci, scoli, stadioane etc.
Prin organizarea evenimentului în medii originale, se va accentua ideea că este un eveniment dedicat familiei universale a dansatorilor.

getImageCANET1M0Ziua Internaţională a Dansului este sărbătorită şi la Chişinău.  Dansul este sufletul neamului nostru – acest lucu l-au demonstrat mai multe ansambluri de dans popular care s-au prins într-o horă mare în scuarul Monumentului lui Ştefan cel Mare la 29 aprilie 2015.

În anul 2016 toţi doritorii au fost invitaţi în Grădina Publică Ştefan cel Mare  la diferite lecţii de dansuri gratuite, unde au fost cuprinse mai mult de 8 stiluri de dansuri  şi diferite surprize pentru participanţi.

Potrivit sursei artinfinit.md Ziua internaţională a Dansului va fi sărbătorită în anul acesta în sala Teatrului de Operă şi balet “Maria Bieşu” la 30 aprilie. Vor evolua  18 colective de dansuri clasice, populare, de estradă, contemporane şi chineze. Îşi vor da concursul colectivele Copilărie-Dance, Alians, Cireşarul, ş.a.

18073346_10155771398123492_364108440_n vastFiliala de Arte “Tudor Arghezi” a pregătit pentru acest eveniment o expoziţie din colecţiile bibliotecii cu genericul “În paşi de dans”. Pe rafturile expoziţiei sunt prezentate diferite genuri de dans. O mare parte s-a oferit baletului, dat fiind faptul că de la el a pornit Jean-Georges Noverre, dar şi ţinând cont că şcoala de balet din Moldova este recunoscută în lume. Tot aici utilizatorii pot face cunoştinţă cu dansul popular, cu cărţi consacrate ansamblului “Joc” şi maestrului Curbet, iar revistele “Balet” familiarizează vizitatorii cu arta dansului din întreaga lume.

Semnează: Tatiana Kolomoiţeva, şef oficiu

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s