20 de ani ai Proiectului Wikipedia din România.
Între 17 și 19 martie curent, la Brașov, oraș din România, s-a desfășurat proiectul Dincolo de Wikipedia și “proiectele surori”, dezvoltat de Wikimedians of Romania and Moldova ca parte a grantului Editing Wikipedia Together – online free course for volunteers invested in community development and open access, finanțat de Fundația Wikimedia.
Evenimentul, conceput în special pentru bibliotecari, a început cu o prezentare a grupului de lucru format, unde fiecare membru a descris de unde vine, activitățile de formare și de bază, pasiunile și dominanta care-i definește personalitatea. Astfel am aflat colegi de breaslă de la Biblioteca Municipală „Curtea de Argeș”, Biblioteca Județeană „I. A. Bassarabescu”, Biblioteca Județeană “Gheorghe Șincai” Bihor, din România, și formatorii Claudia Șerbănuță, specialistă în domeniu, cu doctorat în biblioteconomie în Statele Unite, Andrei Cipu, Gheorghe I. Iordache și Mohammed Sadat Addulai, manager la Wikimedia Deutschland.
Obiectiv.
La finalul celor 3 cursuri oferite de organizatorii WMROMD, participanții vor putea edita cu încredere un articol nou pe Wikipedia în limba română și vor deprinde abilități de o bună înțelegere a structurii și instrumentelor de editare oferite de această platformă, dar și o bună înțelegere a proiectelor surori Wikipedia, în special Wikidata precum și a comunității de editori Wikipedia.
Pentru început menționez că acest curs s-a referit la o scurtă prezentare a fiecărui proiect Wikimedia împreună cu rolul său. Cursul este predestinat utilizatorilor avansați și scopul final este de a ști să se facă editări avansate pe Wikipedia.
Cu referire la proiectele surori.
Wikimedia.
În Wikimedia informația se formatează. Este disponibilă în mai multe limbi, conținutul poate fi utilizat liber și dezvoltat de oricine, prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane și administrată de fundația non-profit Wikimedia.
Wikidata.
Wikidata a apărut în 2012 și este o bază de date liberă, colaborativă, multilingvă şi secundară, ce colectează date structurate pentru a oferi sprijin pentru Wikipedia, Wikimedia Commons, celelalte proiecte Wikimedia şi oricui din lume. Dacă pentru Wikipedia se fac doar articole și se permite editarea avansată a lor, atunci în Wikidata este necesar să se cunoască cum sunt folosite datele ei în alte proiecte pe Wikipedia. Pentru participanții la acest curs a fost important să se înțeleagă la ce folosește wikidata și cum sunt utilizate datele ei în alte proiecte pe Wikipedia.
Wikidata creează și adună categorii. Fiecare categorie (căutare) se face din Wikipedia. Când se editează o pagină trebuie să avem creată și o listă de categorii de valoare, adică referințe. Pentru Wikidata sunt necesare crearea lexemelor și a elementelor. Pentru o lexemă sunt caracteristice patru elemente – proprietate, potrivire, valoare, redferințe.
Prin conținutul creat în Wikidata se pot face legături cu alte wiki. Spre exemplu, prin Wikidata putem lega bibliotecile, pe paginile și siteurile lor se conțin informații din WD, deasemenea această legătură se produce și cu administrațiile locale, municipale, județene, naționale, în care datele sunt preluate din WD. Dacă nu ar fi Wikidata, n-ar fi posibile aceste legături. Deși în Wikidata specificul datelor create poartă un caracter mai liber decât în Wikipedia, ele sunt mai bine structurate și mai calitative. Despre Wikidata și Datele Lexicografice am aflat din prezentarea făcută de Mohammed Sadat Abdulai (Community Communications Manager for Wikidata- Wikimedia Deutschland).
În acest context, împreună cu formatorii Claudia Șerbănuță și Gheorghe Iordachi am învățat și despre instrumente pe Wiki, utilizarea lor și impactul pe care îl au în legăturile create:
CATSCAN (scanarea categoriilor, corelația între multiple categorii conform criteriilor de valoare);
Petscan (lucrează cu articole și pagini de tip categorii, subcategorii și versiuni în diverse limbi);
despre combinații (Fila 4), descărcări fișiere în tabele (TSV), adăugarea etichetei și descrierea ș.a.
Despre calitatea informației am primit link-uri referitoare în care urmează să aplicăm și să lucrăm: QuickStatements – unealta de import de date
Wikimedia Commons.
Formatorul Andrei Cipu a prezentat informația despre utilizarea instrumentelor:
WikiData Free Image Search Tool WDFIST pentru găsirea unor imagini de pe Wikimedia Commons, un proiect independent care încearcă să documenteze lumea cu fotografii;
Imagini SDWC (formate de fișiere acceptate în versiunea SDWC). Cum se lucrează cu date structurate asociate imaginilor SDWC și despre drepturile de autor la aceste imagini. Sarcina membrilor participanți a fost despre cum se încărcă, cum se folosește o imagine personală și cum se poate de utilizat într-un articol ce nu are încă imagini.
În cadrul proiectului dat a fost format grupul nostru de lucru, la care am participat, link-ul https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=wmromd&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=imag
La grupul de lucru au participat voluntari din mai multe orașe ale României, din Chișinău, Republica Moldova și de la comunicarea comunitară la Wikidata, Wikimedia Deutschland.
La finalul cursului, fiecare din noi și-a exprimat părerile și opiniile vis-a-vis de eveniment, punctate după mărimea și importanța degetelor de la mâină – emoții, articole de autor, lecția învățată, aplicabilitatea celor învățate, proiecte de viitor
17-19 martie 2023
Organizatori:
Wikimedians of Romania and Moldova (WMROMD)
Institutul de Cercetare Făgăraș
P.S.
Cursul dat, la care m-am oferit să particip în calitate de voluntar, a avut loc și în contextul celor 20 de ani ai Proiectului Wikipedia din România. A fost un spațiu prietenos, ce face referire la Politica spațiilor prietenoase asumată de comunitate și de Fundația Wikipedia.
Această întâlnire este un spațiu sigur de învățare împreună!
Editorii Wikipedia contribuie la promovarea culturii deschise și a accesului liber la informații.
Pentru mine personal proiectul dat a fost și unul din cele mai tari experiențe acumulate în cadrul rețelei BM „B.P. Hasdeu”. Toate atelierele de lucru au avut loc în sala de conferințe „Transilvania”, Hotelul Kolping, orașul Brașov.
Informator și participant la curs, Anastasia Moldovanu