Ziua Mondială a Teatrului


Ca o piesă de teatru, așa este viața

nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat

(Seneca)

Teatru este poezia ce se desprinde din carte și devine omenească. Teatru își are originea încă din antichitate din anul 450 Î. hr. atunci s-au constituit teatre cu locuri pentru public, pe bănci de piatră, ca cel de la Epidarus. Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită în toată lumea, alte popoare o săbătoresc deja de o săptămâna cum ar fi Columbia, România, SUA, ș.a. Spectacolele sunt jucate în stradă de actorii vii pentru publicul de toate vârstele, dar nici Moldova nu rămâne în urmă, ieri la Chișinău în incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu” a avut loc Gala Premiilor UNITEM cea de-a XI-a ediție, un proiect anual, coordonat de Președintele UNITEM, Alexandru Grecu, cel care face sărbătoarea cu adevărat memorabilă pentru lumea teatrală, cel care a oferit un șir de premii ca Omul din culise, Pentru cea mai bună scenografie, Pentru cel mai bun rol secundar feminin, Pentru cel mai bun spectacol pentru copii, Medalia Veneamin Apostol, Medalia Victor Ciutac, ș.a. împreună cu administrația publică locală și sponsorii, oamenii care iubesc actorii și teatru.

An de an, mărțișorul primăverii ne aduce la data de 27 martie Sărbătoarea Mondială a Teatrului, cu acest prilej Filiala de Arte „Tudor Arghezi”, în fiecare an sărbătorește această zi alături de oamenii scenei-actorii prin diferite metode (expoziții de carte, expoziții de fotografii, serate, întâlniri cu actorii, lansări de carte, ș.a.). În acest an, ne vom opri la actorul, regizorul, pedagogul Grigore Rusu, cel care a fost unul din fondatorii Teatrului „Luceafărul”, cel care a participat la crearea Facultății „Arte Dramatice”, cel care a scris și publicat monografii despre marii actori ai timpului „E. Ureche, V. Cupcea, C. Țârțău”, cel care a interpretat rolurile Petrică, Studentul, Spaik, Julien, Doctorul, Andrei, Moș Toader, Geon, Inteligentul, Soldatul japonez, Ahov, Toma Vlaicu, Procurorul, Dumnezeu ș.a., cel care a scris prin cuvinte imaginea unor întâmplări ale trecutului, fapte ale personalităților care au marcat istoria culturii și spiritualității noastre în cartea Evocări.

Apărută în 2010, Evocări este mai mult decât o carte este labirintul vieții lui Gr. Rusu, desigur nu toată, iar mai trebui sănătate și timp pentru a scri întreaga biografie. Și totuși cu pași mici profesorul ne relatează viața Teatrului Luceafărul a Institutului de Arte, călătoria la Moscova, București cât și o listă întreagă de roluri pe care le-a jucat marele actor Grigore Rusu. Evocări este o carte nu numai pentru specialiști, profesori de artă, studenți este pentru toți cei care pot citi, pot înțelege, pot învăța, pot lua povețe de la un om-actor cum este Gr. Rusu. Nu ne rămâne decât să-i dorim sănătate, succese și multe realizări.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, dragi actori, îndrăgostiții scenei, promotorii valorilor culturale, bibliotecarii vă felicită cordial, vă doresc viață lungă, sănătate, realizări artistice pe scenele teatrelor naționale cât și internaționale.

La Mulți Ani!!!

Aliona Vîrlan

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s