Simpaticul, bunul și voiosul fantezist Guguță


Dragi cititori ai paginii noastre! Regretăm mult plecarea dintre noi a scriitorului Spiridon Vangheli. Dar l-am primit și a rămas drept moștenire eroul Guguță, personajul preferat al tuturor copiilor, și desigur, al celor adulți, care au răsfoit cărțile despre el, inclusiv și Abecedarul (vezi: https://www.facebook.com/lica.sainciuc/posts/pfbid02sQpq4h8ZmAtMqJEKFNM1LAjkAgW6274t2EgyxPibtwQ5nErygjaLd5AADjXYcAkml)

În anul 2013, în contextul Anul Spiridon Vangheli, pe pagina principală a blogului am scris un articol despre acest erou – GUGUŢĂ – PERSONAJUL LITERAR CREAT DE SPIRIDON VANGHELI (vezi: https://biblioart.wordpress.com/2013/07/25/guguta-personajul-literar-creat-de-spiridon-vangheli/). De atunci și până azi acest text se bucură de cea mai mare popularuitate printre internauți, afirmație preluată din datele statistice ale blogului. Acest fapt ne îndeamnă să venim în continuare cu noi detalii despre Guguță – călătoriile lui prin țările lumii, întâlnirile sale de la aeropoarte, despre o mie de prieteni ai lui, despre Guguță de ieri și de azi.

Festivalul Internațional al Teatrului de Păpuși „Sub căciula lui Guguță”! Anual, la noi se desfășoară în perioada 15-22 aprilie, la care participă teatre din diferite țări. La studioul ”Moldova Film” au fost realizate opt filme de animație în regia lui Constantin Bălan, după scenariile lui Spiridon Vangheli.

Iată un text interesant, preluat din presa anilor’ 80:

Guguță și confrații săi

Pentru prima data s-au întâlnit sub aceeași copertă renumitul Guguță și confrații săi literari – micuțul Ciuboțel și ștrengarul Titirică. La Chișinău a văzut lumina tiparului o culegere de opere alese a creatorului Spiridon Vangheli, laureat al Premiului de Stat al RSS Moldovenești, deținătorul distincției internaționale, Diplomă de Onoare „H. Cr. Andersen”.

Simpaticul, bunul și voiosul fantezist Guguță a luat ființă acum, aproape două decenii. Chipul lui a întrunit cele mai frumoase trăsături de caracter, care-i împodobesc pe mii de băiețandri de la sate. De aceea, eroul literar a fost îndrăgit pe loc de copii. Autorul mai primește și astăzi scrisori, prin care băieții și fetițele îi împărtășesc lui Guguță bucuriile și grijile lor, îl invită în ospeție de parcă ar fi o persoană, care există aievea. Guguță este cunoscut și dincolo de hotarele republicii.  Istorisirile despre el au fost traduse în mai bine de 30 de limbi ale popoarelor Uniunii RSS și altor țări. L-au cunoscut și s-au împrietenit cu el copiii din Bulgaria, Cehoslovacia, RDG, SUA și Japonia. Au pornit pe urmele lui Guguță și alți eroi ai lui Vangheli. Bunăuoară, cartea despre Ciuboțel – „Steaua lui Ciuboțel”, a apărut în limbile letonă, cazahă, azerbaidjană, bulgară, germană și japoneză, ea v-a ieși în curând de sub tipar în Ungaria, Cehoslovacia și Grecia.

Sursa. Sursa. Ciucium, I. Guguță și confrașții săi / I. Ciucium // Chișinău, gazetă de seară. – 1985. – Nr. 183. – 10 dec. – P. 1.

Guguță și o mie de prieteni

Guguță a devenit eroul orașului Chișinău, el și-a făcut prieteni peste tot. A devenit personajul principal și al competițiilor sportive.

Zilele trecute au fost niște zile neobișnuite pentru mulți oameni de diferite vârste și profesii. De altfel, aceste zile noi le celebrăm în fiecare an, iar starturile gazetei „Комсомольская правда” sunt un fel de trecere în revistă a realizărilor noastre pe tărâmul dezvoltării culturii fizice și sportului în masă. În aceste zile Guguță nu odată a dat starturile competițiilor finale ale campionatului unional, chemându-i pe cei mai buni poliatloniști din țară să eie cu asalt culmile GMA. Astăzi sportivii din oraș îi raportează lui Guguță despre succesele lor.

Chiar dacă aș fi fost în stare să alerg, ca și campionii olimpici, tot n-aș fi izbutit sî asist la toate sărbătorile sportive, organizate la Chișinău cu prilejul semicentenarului complexului GMA [n.a.: gata pentru muncă şi apărare (GMA)], – a declarat corespondentul gazetei de seară Guguță, înainte de a se întoarce în lumea de basm a cărților. – Dar am primit mai multe comunicări de la ele. Iată ce mi-a povestit președintele comitetului sportiv al raionului Sovietic A. N. Fedoseev: n ajunul întâietății Uniunii RSS la poliatlonul complexului GMA, la noi în raion s-au desfășurat competiții de masă la domiciliu. La ele au participat elevi, echipe de la Sel-uri [n.a.: întreprinderi de gestionare a spaţiului locative (ÎMGFL)]. S-au realizat concursuri în probe de alergări, sărituri, cros. O bună prezentare a avut Lena Liubomirscaia, elevă în clasa a patra la școala medie Nr. 55. Ea mai iute decât toți a parcurs 300 m. Mai departe a sărit în lungime și s-a clasat pe locul doi la cățăratul pe frânghie. La fel de bine a evoluat și prietena ei Natașa Bogdanscaia. Aceste competiții s-au desfășurat după programul treptei 1 a complexului GAM „Curajoși și îndemânatici”.

Apoi iată ce ne-a povestit Guguță: Nu demult am asistat la competițiile organizate de comitetul orășenesc pentru sport. Ca și la competițiile de cel mai înalt rang, aici n-a lipsit marșul-paradă al participanților și lupta sportivă aprigă. E vorba de întrecerile „Cu toată familia – la start”!, care s-au desfășurat pe stadionul „Dinamo”. Spectatoprii își susțineau cu înflăcărare echipele de familie. După cum s-a și așteptat, învingător a ieșit „colectivul unit”, al cărui căpitan este Vladimir Alexandrovici Galibin, lucrător la unitate de pioneri Nr.3. Împreună cu soția sa Ninel Ivanovna și băiatul său Dima de 9 ani, el și-a condus sigur de sine echipa spre primul loc în aceste competiții consacrate deschiderii campionatului Uniunii RSS la poliatlonul complexului GMA.

Ținem să menționăm că organizarea competițiilor între familii nu necesită cheltuieli prea mari. Pe când folosul este imens. Pe scurt, experiența organizațiilor de cultură fizică din oraș care inițiază astfel de competiții, arată că ele sunt în putința tuturor întreprinderilor și instituțiilor – mai mari sau mai mici.

Astăzi pe stadioane vor poposi mii de oameni. Ei se vor familiariza cu cultura fizică și sportul nu numai șezând în fața televizoarelor. Mă bucur că practicarea exercițiilor de cultură fizică de către părinți cu copii devine din ce în ce mai populară la Chișinău. În această ordine de idei sunt curios să știu, cum se desfășoară pe locuri competițiile cu deviza „Cu toată lumea – la start!”, cum lucrează în zile de odihnă stadioanele și sălile sportive.  Scrieți-ne despre colectivul sportiv din care face-ți parte, în ce fel vă încadrați în operația „Stadionul”, operație începută de consiliul orășenesc  al ASB „Moldova” și gazeta de seară.

Vă urez scumpi cititori, multă sănătate sportivă!

Sursa: Guguță și o mie de prieteni [cor.: Guguță dă startul competițiilor sportive din Chișinău cu prilejul semicentenarului complexului GMA] // Chișinău, gazrtă de seară. – 1981. – Nr. 239. – 17 oct. – P. 3.

Guguță își întâmpină oaspeții

Reportaj de la aeroport

Istețul băiețaș Guguță, eroul poveștilor scriitorului Spiridon Vangheli, a devenit talismanul campionatului Uniunii RSS la poliatlonul GMA, dotat cu premiul gazetei „Komsomolskaia pravda”. Deși Guguță nu practică în mod activ sportul, el a hotărât să-și încerce puterile la starturile poliatlonului GMA.

După cele spuse de pictorul Iurie Zavațki, Guguță a devenit demult un simbol al ospitalității moldovenilor. Deci, nu-i nimic întâmplător că anume Guguță se găsește pe emblema campionatului.

Primul pe care l-am întâlnit la aeroport a fost, bineînţeles, Guguţă. El a sărit sprinten de pe afişul sportiv şi a început să ne povestească:

Aproape în fiecare avion, ce aterizează la Chișinău, se găsesc sportivi. Aceștia-s cei care mâine vor lua startul la competițiile poliatloniștilor GMA.

Majoritatea echipelor preferă cel mai modern mijloc de transport, iar lucrătorii de la porțile aeriene ale capitalei republicii noastre muncesc din plin. În legătură cu aceasta merită cuvinte calde șeful gării aeriene, A. A. Saliukov, șeful traficului de călători, V. A. Moiseenko, crainicul Galina Isac și mulți alți lucrători de la aeroport.

Povestirea lui Guguță a fost întreruptă de comunicarea la radio a crainicului Elena Guțu despre aterizarea unui avion sosit de la Sverdlovsk.

Ne-am grăbit să întâmpinăm oaspeţii. Guguţă a fost primul care i-a cunoscut printre călători pe sportivii din regiunea Sverlovsk.

Printre ei Guguță l-a evidențiat pe Andrei Kazanțev. El e cu un cap mai înalt decât toți ceilalți. La rugămintea lui Guguță solicităm un interviu anume de la el.

  • Statura înaltă nu e o piedică în competițiile poleatloniștilor, afirmă Andrei zâmbind.

El se află în bună formă sportivă, de curând a participat la campionatul Federației Ruse, în- vrednicidu-se de medalia de argint. Probele lui preferate de sport sunt natația și alergările la distanțe mari, iar punctul lui vulnerabil e tirul.

Bineînțeles, spune Andrei, pregătindu-mă de competițiile de la Chișinău, am luat în considerație aceasta și m-am pregătit minuțios. În prezent sunt în bună formă și sper să obțin performanțe înalte.

Să memorizăm numele acesta: Andrei Kazanțev. Studentul Institutului Politehnic din Ural prevede în modul cel mai serios să primească replica celor mai redutabili poliatloniști din țară.

Un asemenea scop și-a propus și Mihail Vereneev, membru al lotului selecționar al Gruziei. Nici el nu e novice în acest sport. Are la activ două medalii de argint și una de bronz, câștigată la precedentele starturi de la Alma – Ata și Rostov-pe-Don.

El preferă cel mai mult atletismul.

  • Dacă voi reuși să evoluez cu succes și la alte probe și să acumulez 190 de puncte, spune Mihail, atunci totul va fi în regulă.
  • La ce loc pretinde echipa?
  • Să se afle printre 10 dintre cele mai bune echipe, ne-au răspuns antrenorul superior Taimuraz Dalidze și conducătorul delegației Zurab Kiknadelidze.

Au venit cu întârziere la Chișinău și poliatloniștii din Tadjikistan. Solicităm un interviu de la sudorul cu gaze Vladimir Petrovici Haritonov, în vârstă de 43 de ani. El e bine dispus, căci în acest an a înregistrat performanțe sportive promițătoare. Astfel, la campionatul republican el a acumulat 140 de puncte.

  • Poliatlonul GMA ocupă un loc important în viața mea, afirmă sportivul. Practicarea activă a culturii fizice îmi dă sănătate și mă face binedispus.
  • Într-un ceas bun, le-a urat tuturora Guguță.

Noi și noi avioane aterizează pe aeroportul din Chișinău. Se aud fraze rostite în letonă, estonă, cazahă. Comsomoliștii și tinerii din oraș, reprezentanții comitetului de organizare  întâmpină cu buchete de flori participanții la campionat.

Alături de Guguță i-a întâmpinat pe oaspeți N. Pelin, șef de secție la comitetul pentru sport din RSS Moldovenească și V. Șimanovski, corespondent al gazetei de seară.

Sursă: Șimanovski, V. Guguță își întâmpină oaspeții / V. Șimanovski // Chișinău, gazetă de seară. – 1982. – Nr. 36. – 14 iun. – P. 3.  

Selecție, A. Moldovanu, text cules, Sergiu Cojocaru

Leave a comment