Caleidoscop cultural. Februarie, 2023


Expoziții tematice, expoziții omagiale la  Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”

1 februarie   –  Ziua Internațională a Cititului Împreună : Îndemn la lectură ca mod de dezvoltare a creativității, a empatiei și a gândirii critice.

În fiecare an, cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună, oamenii din toată lumea citesc împreună cu voce tare și își împărtășesc poveștile, scopul principal fiind acela de a susține alfabetizarea ca un drept al omului care aparține tuturor.Este o campanie de promovare a bucuriei, frumuseții și beneficiilor lecturii. A fost inițiată de LitWorld (litworld.org), o organizație nonprofit fondată în 2007. Programele oferite de LitWorld sunt adresate tuturor instituțiilor și persoanelor care au tangență cu promovarea lecturii: școli, instituții preșcolare, biblioteci, lucrători din sectorul social, părinți etc.. . Această inițiativă reunește într-o singură zi copii, tineri și adulți din peste o sută de țări ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor. Elit – Gustul Desăvârșit!

Studiile arată că persoanele care citesc frecvent sunt în măsură să-i înţeleagă mai bine pe ceilalţi, să empatizeze cu ei şi să vadă lumea şi din perspectiva altora.

1 februarie –  Ștefan Luchian (1 februarie 1868   – 28 iunie 1916), pictor român, supranumit „poetul plastic al florilor”.

6 februarie  –  75 de ani de la naștere a compozitorului  Constantin Rusnac, muzicolog, critic muzical, contrabasist, folclorist, profesor universitar,  scenarist, un  „Suflet inundat de muzică ”.

6 februarie  –  Geo Bogza  ( 6 februarie  1908 – 14 septembrie 1993), scriitor, jurnalist și poet român, creator al reportajului literar românesc,  teoretician al avangardei,  asociat cu nașterea mișcării suprarealiste din România.

8 februarie –  195  ani de la naștere a scriitorului francez Jules Verne ( 8 februarie 1828 –  24 martie 1905), romancier, dramaturg si un precursor al literaturii științifico-fantastice . Jules Verne a fost apreciat pentru scrierea operelor legate de viitor, spațiu, aer si călătoria în adâncurile marii.

11 februarie   –  Maria Saka- Răcilă (11 februarie 1941), artist plastic, pictor-decorator (tapiserie, goblen),  „îmblânzitoarea firului moștenitor de comori”.

12 februarie  –  75 de ani de la naștere a actorului de teatru și film Vasile Zubcu-Codreanu, magistralul interpret al  rolului poetului național Mihai Eminescu din  celebrul film „Luceafărul” de regizorul  Emil Loteanu.

„Fiți calmi… Dacă nu aveți astăzi un rol, mare ori mic, credeți-mă că dacă este speranță și răbdare, o să-l aveți”.  (Vasile Zubcu-Codreanu.)

13 februarie –  Dimitrie Gusti (13 februarie –  30 octombrie 1955),  sociolog, etnolog, istoric, filosof, voluntarist și etician român.  Dimitrie Gusti este considerat a fi creatorul sociologiei românești.

14 februarie –   Grigore Vieru (14 februarie 1935  –  18 ianuarie 2009 ), poet „al neamului românesc”, supranumit  și „poetul arhetipurilor”. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

„Grigore Vieru este un mare şi adevărat poet. El ne  transfigurează natura gândirii,  în natura naturii. Ne împrimăvărează cu o toamnă de aur. Cartea lui de inimă pulsează şi îmi influenţează versul plin de dor de curata şi pura lui  poezie”.  (Nichita Stănescu)

14 februarie   –   Ziua Națională a Lecturii.

 A fost instituită prin Hotărârea Parlamentului RM nr. 83 din 31.03.2022. În această zi, sărbătorită anual pe 14 februarie, în ziua de naștere a poetului Grigore Vieru, se organizează activități culturale, sociale și educaționale pentru a evidenția importanța lecturii, în vederea încurajării lecturii,  în special în formarea copiilor și tinerilor.

„Citește! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei și imaginații” . (Mihai Eminescu)

14 februarieZiua Internațională a Donației de Carte  se  sărbătorește în întreaga lume, începând cu anul 2012,  la inițiativa doamnei Emmy Broadmoor,  inițiatoarea unui site pentru copii din Statele Unite ale Americii.

 Ziua Internațională a Donației de Carte  este  o inițiativă de  voluntariat care vizează creșterea accesului copiilor la carte și a entuziasmului pentru lectură.

19 februarie  –   Constantin Brâncuși (19 februarie 1876 Hobița,  România – 16 martie 1957, Paris, Franța)

Sculptor  român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice,  Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze. Costantin Brâncuși – inventatorul sculpturii moderne. Este  considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea,  greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.

„Să creezi ca un zeu, să poruncești ca un rege, să muncești ca un rob!” (Constantin Brâncuși)

19 februarie  –  Ziua Naţională Constantin Brâncuşi. Ziua Naţională Constantin Brâncuşi este sărbătorită în fiecare an în  data de 19 februarie,  în chiar ziua de naştere a marelui sculptor. Iniţiativa instituirii unei zile dedicate sculptorului român a avut-o scriitorul Laurian Stănchescu, preşedinte al Fundaţiei Ideea Contemporană, care a făcut o solicitare în acest sens la începutul anului 2015. Legea prin care data de 19 februarie a fost declarată Ziua Brâncuşi ca sărbătoare naţională a fost promulgată în 27 noiembrie 2015 de preşedintele României, Klaus Iohannis

24 februarie – Dragobetele,  Ziua Dragostei și a Bunăvoinței la români.         „Să iubim româneşte!”

26 februarie  – 185 de ani de la naștere a scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu  (26 februarie 1838- 25 august 1907), poet, prozator, dramaturg, folclorist, filolog, enciclopedist, jurist, lingvist, publicist,  istoric, om politic  –   una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile..

26 februarie  – 75 de ani de la naștere a scriitorului Nicolae Rusu, prozator, eseist.

Selecție: Ludmila Cotoman

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s