Ziua Națională a Actorului, 2022


Unul din cele mai reperezentative evenimente ale Bibliotecii de Arte este consarat Zilei Profesionale ale Actorului. Se marchează în tot arealul românesc. Sau împlinit 31 de ani de independență și în tot acest timp în incinta Bibliotecii au fost prezenți actorii și spiritul lor creativ, frumos și artistic. Un actor n-ar fi el, dacă n-ar fi înconjurat de oameni, de susținere, de apreciere.

Să lăsăm artistul să lucreze, să procreeze! A fost îndemnul publicului spectator de la evenimentul cu genericul Actorul, Spectatorul și Teatrul, eveniment curent, 2022, rostit poetic (în monolog-uri) și cu patos de către elevi și liceeni. Invitații prezenți la eveniment, Artiști ai Poporului, dna Paulina Zavtoni și Constantin Haret de la teatrele din capitală „Luceafărul” și „A.P. Cehov”, dn. Sadu Aristin-Cupcea, actor, maestru al evenimentelor din Chișinău, dn. Vasile Fotescu, lector universitar, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, cant autor ș.a. Cu mesaje de salut în cadrul evenimentului au venit și alte personalități teatrale.

Cu fiecare dată, evenimentul tradițional devine altfel, în dependență de scopul conceput, de invitații care cu icsusință și abilitate știu să producă o transformare miraculoasă a lucrurilor simple, dar și profunde. Ne-a vrăjit de astă dată dn. Constantin Haret cu transpunerea „Angelinei Jolie”, câștigătoare a premiului Oscar („din aur curat”) de Moldova la Gala Premiilor UNITEM, 2022; ne-a emoționat până la cele mai adânci simțuri cant-autorul Vasile Fotescu, aducându-ne la poezia lui Eminescu și la versul poetic al celui mai mare român basarabean cu demnitate, scriitoarea Leonida Lari; ne-a înflăcărat cu rostirea vulcanică a versului dn. Sandu Aristin-Cupcea. Și, cum nu poate fi altfel; distinsa Doamnă Paulina Zavtoni ne-a ghidat în lumea miraculoasă a actorilor de pretutindeni!

Îndemnați de dascălii lor, dna Svetlana Ouș, profesoară de muzică de la LT „Miguel de Cervantes Saavedra”, profesoara de muzică, clasa „vioară” dna Viorica Andriuța și dna Lilia Chetreanu, profesoară de limbă și literatură română de la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” elevii au evoluat cu performanțe artistice – recitaluri, interpretări muzicale, dansuri ritmice. E îmbucurător acel fapt, că am reușit și de această dată să transformăm/integrăm publicul spectator în public activ. Și prin asta evenimentul a fost nu doar unul festiv, dar și atractiv, ispititor. De fapt, publicul a gestionat programul, prezentările tradiționale sau transformat în evoluția fiecărui doritor, în parte sau colectiv. Sala a devenit o pistă de lansare. Și, probabil, aceste evoluări, evident (rostul muncii bibliotecarului) se transformă în competențe de comunicare, de interpretare, de manifestare a eu-lui personal, dacă vreți!

Mulțumiri și admirație pentru Actor, Teatru și Spectator!

Părerile susținătorilor contează… din numele copiilor!!!O atmosfera atat de calda cu oameni de înalta valoare!!!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s