Lectură poetică și dialog literar


La 11 noiembrie, în incinta bibliotecii a avut loc un eveniment interesant, o întâlnire cu o tânără scriitoare venită de peste ocean, din Uruguay, țară din America Latină. Leonor Courtoisie se află într-o deplasare de serviciu, având drept scop cunoașterea cu tradițiile și tot ce ține de cultura noastră spirituală, obiceiuri, economie, turism, limba vorbită. Motivul e unul temeinic, rădăcinile ei se trag din Basarabia, o istorie pe cât de interesantă, pe atât de durută, caracteristică pentru mulți basarabeni, care din varii motive, la diferite timpuri au fost nevoiți să-și părăsească vatra și să apuce calea drumeției. Eleonor descinde din dinastia reputatului om de artă și cultură dn. Vasile Malanețchi, muzeograf, critic literar și de istoria artei, ex director al Institutului Național de Literatură “Mihail Kogălniceanu”.

Contextual: deja ne-am convins de acest fapt, că unde nu s-ar fi aflat conaționalii noștri, ei au izbutit și au devenit oameni elevați, distinși, cu merite deosebite in diferite domenii acolo, unde au decis să-și ducă traiul. Este și cazul Eleonorei, scriitoare, poetă, regizoare, pedagog și critic de teatru, cercetător științific, laureată a permiilor în literatură din țara de unde vine. Rădăcinile ei se trag de aici, de la noi. Rudele ei din Basarabia încă din anii 1920-23 au pornit spre Europa.

La întâlnire cu scriitoarea au fost prezenți elevii de la Liceul Teoretic ”Miguel de Cervantes Saavedra” împreună cu dascălii lor, minunați pedagogi ai acestei instituții de învățământ. Pentru ei a fost o ocazie fericită, să dialogheze cu nativii limbii spaniole. A avut loc un dialog/interacțiune interesantă în limbile română, spaniolă și engleză. Elevii conversau liber, întrebările adresate scriitoarei s-au referit la istoria, geografia și cultura țării natale. Cum are loc procesul de învățământ la ei, cum se manifestă tinerii în școală, în societate, preferințele literare, scriitorii care scriu acum și scriitorii clasici, cărțile care se bucură de succes la ei. Curiozitatea a fost că și acolo se citesc cu mare interes cărțile bine cunoscute copiilor, “Harry Potter”. Un moment aparte a fost totuși discuția despre menirea scriitorului, rolul pe care îl are în societate, de unde se inspiră, ce probleme îl frământă și traiectoria pe care o parcurge până la a deveni recunoscut că scriitor. Și aici Eleonor Courtoisie s-a dezlănțuit, am aflat-o că o luptătoare pentru arta adevărată, cartea apărută recent a scris-o anume în acest stil. Dn. Ivan Pilchin, scriitor, moderatorul evenimentului a precizat că, aparent cartea pare a fi una simplă, însă se simte caracterul scriitoarei, sunt niște concepte formate în baza convingerilor pe care și le-a însușit vis-a-vis de societate, artă și literatură. Fiind întrebată dacă în spațiul hispanic se cunoaște despre literatura română, a răspuns că atit ea cât și prietenii sunt interesați de opera literară a lui Mircea Cărtărescu și de cărțile Tatianei Tâbuleac, în special volumul “Vara, cînd mama avea ochii verzi”.

Ivan Pilchin a făcut referire și la poezia pe care o scrie Eleonor Courtoisie, o poezie emoțional/pasională, rezultată din stările pe care le are – bune, relaxante, triste, bătăioase, cu ferestre deschise spre prieteni, cu ferestre singuratice. Dar linia poetică pe care o abordează în scrierile sale o caracterizează, tinde spre o comunitate cu cât mai mulți oameni, unde se respectă, femeia trebuie sa fie luptător militant pentru drepturile sale în societate.

Conversațiile literare au fost însoțite și de lectura în traducere a poeziilor scriitoarei. Ivan Pilchin, comunicând în limba engleză cu protagonista, ne-a citit traducerea în limba română a versurilor (albe) spaniole.

Mentionâm spre final mulțumirile profesorilor de la Liceul Teoretic româno-spaniol “M. de Cervantes”, dn. Dina Butuc, dn. Aliona Bacalîm, aduse Eleonorei Courtoisie, moderatorului Ivan Pilchin, vice președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova și Bibliotecii pentru organizarea acestei întâlniri.

Deasemenea menționăm importanța acestui eveniment literar ce include aspectul de multiculturalism în domeniul activității noastre, posibilitatea pe care ne-a oferit-o – de cunoaștere a literaturii și culturii altor națiuni, altor continente. Mulțumim Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru organizarea acestei întâlniri.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s