Zilele Bibliotecii de Arte. Sinteză


La 19-20 mai s-a desfășurat programul reprezentativ al bibliotecii, preconizat în fiecare an pentru această perioadă. Activitățile Zilelor s-au axat în special pe două repere – 1. redescoperirea bibliotecii pentru comunitate în contextul celor 145 de ani ai bibliotecii BM „B.P. Hasdeu”, or fiecare Filială din această rețea își aduce contribuții la promovarea tezaurului Bibliotecii în comunitate – și 2. actualizarea și cunoașterea operei argheziene prin faptul că scriitorul Tudor Arghezi este patronul spirutual al Filialei. La 21 mai marcăm ziua de naștere a poetului.

Moto-ul zilei: Lucrăm nu pentru noi, dar pentru Dumneavoastră! Împreună redescoperim biblioteca! Iar ca o încurajare la ceea ce facem a fost de ajuns un simplu comentariu – Să vă ajute Bunul Dumnezeu în munca voastră deloc ușoară dar atât de necesară! Voi fi bucuros să colaborăm! (din feedback-ul bibliotecii: Maxim Melenti. https://business.facebook.com/latest/inbox/all?business_id=406455146978909&asset_id=732883810141739&nav_ref=pages_classic_isolated_section_inbox_redirect&entry_exp=sodhniwgpb&mailbox_id=&selected_item_id=100076485777796)

Zilele unei biblioteci vorbesc de la sine – oferim comunității tot ce avem mai bun – servicii, activități, idei, inovații, proiecte, colecții, cunoștințe despre oameni valoroși, și nu în ultimul rând – spații, incluziune și învățare pe tot parcursul vieții. Am ales să ne prezentăm cu acele acțiuni, pe care le abordăm frecvent și prezintă interes pentru utilizatori – învățare, cunoștințe, comunicare, în special adresate copiilor și tinerilor. Prin aplicarea acestui concept am intuit să răspunem la nevoile educaţionale, informaţionale, culturale şi de divertisment pentru toate categoriile de utilizatori.

Ghidul nostru. Opera literară a lui Tudor Arghezi ne-a determinat să informăm cititorii de toate vârstele despre rostul și rolul literaturii și lecturii în creștera intelectuală a fiecăruia. În acest scop am realizat:

  • prezentarea on-line a operei argheziene (video, un produs de promovare, realizat de echipă)
  • expoziție virtuală, cu expunerea a lucrărilor de grafică argheziană
  • 6 expoziții tradiționale cu o expunere a 82 de documente
  • prezentarea listei bibliografice „Tudor Arghezi, etalon al poeziei româmești
  • Prezentarea mapei tematice „Arghezi desenator”
  • am organizat în spațiul bibliotecii patru vizite, ghidate de bibliotecari, participanți 119
  • am organizat realizarea unui recital literar despre opera și impactul lui Arghezi în literatura română

La activități concrete vom menționa genericul Teatru ca metodă de învățare experiențială. Prin invitația unor personalități cu renume din domenul teatrului am urmărit ideea de transmitere a experienței personale tinerilor care doresc să se afirme, și nu numai în teatru. Au vorbit profesori de la arta vorbirii, arta teatrală, arta coregrafică, arta muzicală. Impactul este vizibil pe platformele de comunicare a bibliotecii și pagina de facebook: https://www.facebook.com/gradinilor21

Scopul Zilelor l-am determinat și prin realizarea obiectivelor de promovare a tinerilor cu valențe în muzică, în actorie și arta coregrafică. Am făcut-o și prin oferirea posibilităților de exprimare liberă, de socializare și comunicare pe teme de interes comun cu reprezentanți din toate aceste domenii. Am luat mici experiențe și din învățămintele invitatei Angela Carauș, actriță și profesoară de arta teatrală prin exemple din activitatea de pedagog al elevilor, dar și al copiilor prorii. Elocventă a fost prezentarea practică a unui master-class despre arta vorbirii și formarea corectă a dicției, unde am repetat în cor „bâlbâieli” și „cucostârcării” în audiție de la dna. Carauș; am meditat la povața distinsei Doamne Paulina Zavtoni, Artistă a Poporului, care a îndemnat la cunoștințe prin comunicare printr-o simplă metaforă – Norocul unui om este alt om!

Ideea despre experimente ca bază a învățării a fost și în discursul dnei Svetlana Talpă, coregraf, lector univesitar, UPS „Ion Creangă”, care a accentuat importanța acestor activități, unde se întâlnesc artele. Atenționăm, că am fi dorit să avem mai multă relaționare cu domeniul coregrafic, unul care este mai puțin abordat în actvitatea bibliotecii, de aceea, invitația de colaborare nu a ezitat să fie făcută în cadrul acestei activități. Aici biblioteca a împrumutat idei de la studenții de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, de la reprezentanții Catedrei de „Management artistic și Culturologie”, Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice.

La tema despre muzică, elevii de la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, care au evoluat în repetate rânduri în bibliotecă, s-au implicat prin prezentări excelente, lăsând să se simtă munca dascălilor, dar și a impresiilor de încurajare. Un exemplu relevant la acest capitol au fost și oaspeții din România, orașul Iași, care s-au prezentat în echipa dn. dr., profesor universitar (pian) Aurelia Simion în cadrul unui recital muzical profesionist. A avut loc un schimb de experiență și de pregătire a unui nou program de viitor, propunerea venind din partea bibliotecii cu referință la cântecele vechi despre Chișinău, în prelucrare modernizată.

Activitatea despre cunoașterea istoriei de constituire a orașului Chișinău a fost realizată de arhitectul Sergius Ciocanu, cercetător științific la Institutul Patrimoniului Cultural, care a avut un impact major asupra ascultătorilor, elevii claselor liceale de la LT „M. de Cervantes”. Concluzia a fost, că prezentarea dată trebuie să aibă continuitate, prin organizarea unui ciclu de lecții tematice cu invitația specialiștilor autohtoni din domeniul aerheologiei și istoriei.

Menționăm, că lucrul de calitate câștigă datorită echipei, iar durabilitatea lui constă în parteneriat și colaborare. Nu poți să te dai cu părerea sau să o faci pe marele știutor, fără a apela la instituțiile, care excelează într-un domeniu sau altul. Asta este esențial în activitatea biblioteci de astăzi. Din acest considerent am invitat la colaborare instituțiile de profil, oamenii profesioniști, cu experiență pe tot parcursul vieții să se implice în realizarea activităților de program. Detalii la: https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/pfbid0vic97VndsZF4odL778vr6FAGqkCcyw6q2pyueiAccDDDMKFo1787nbnUxBMRh5Mbl. (Vedeți aici și părerile cu care am fost apreciați).

Despre Programul „Zilele Bibliotecii” au fost pregătite și plasate informații pentru internauți pe rețelele sociale:

Impact statistic:

  • 23 – postări
  • 3563 – impact vizualizări
  • 475 – interacțiuni
  • 115 – like-uri

Activități:

  • total 8
  • participanți total 360
  • utilizatori noi total 12

Personalități prezente:

  • invitați total 10

Text, Anastasia Moldovanu; impact statistic, Maria Burcovschii

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s