Aducem Europa la noi acasă


Cu acest titlu sugestiv, dar și cu un scop bine determinat am realizat o acțiune culturală cu ocazia Zilei Europei, sărbătoare pe care o marcăm anual la 9 mai. Ne aliniem la valorile europene, susținem și încurajăm inițiativele europene în educație și cultură, unde se pune preț pe dezvoltarea multilaterală a cetățeanului, unde fiecare copil are dreptul la libera exprimare și incluziune, atunci când își manifestă aptitudinile, cunoștințele și dăruirea sufletească. Pentru o interacțiune directă în raport cu aceste aspirații, am decis ca prin atitudine pozitivă să fim alături de elevii, care doresc să se implice în actul artistic pentru a aduce armonie și satisfacție sufletească celor din jur. În fața publicului care te ascultă, te privește și te aprobă, simțirea îți emană emoții deosebite. De astfel de stare de bine și frumos au avut parte toți participanții la eveniment – elevii de la instituțiile de învățământ Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” și LT „Miguiel de Cervantes Saavedra” împreună cu cadrele didactice de la ambele instituții. Iar noi, Biblioteca, le-am fost alături pentru ai aprecia, a replica și a promova aceste valențe la început de cale.

Cu un program muzical select interpreții, elevii Gusevatâi Cristian, Volog Bianca, Gămureac Daniela, Groza Simion, Vârlan Cosmin, Nunu Nicoleta, Gălescu Cristina, Mangîr Mihai, susținuți la pian de maestru de concert, dn. Stolearciuc Vera, și profesoara de muzică (clasa vioară) dn. Andriuța Viorica, au evoluat în fața publicului cu compoziții muzicale, fragmente din operele marilor compozitori europeni din perioadele baroccă, romantică, sovietică, contemporană. Au fost audiate interpretări din concertul pentru două viori în Re minor și pian de Johann Sebastian Bach (compozitor german), piesa de virtuozitate Allegro de Fiocco de compozitorul Joseph-Hector Fiocco (compozitor belgian), piesă de dans, Mazurca de Henryk Wieniawski (compozitor polonez), piesa Fluturașii de compozitorul rus Veniamin Shor, piesa Fantezia (Faust) și piesa Zapateado de compozitorul spaniol Pablo de Sarasate, piesa Balada de compozitorul român Ciprian Porumbescu.

În pauze s-a desfășurat și un dialog între profesori, bibliotecari și elevi despre istoria unor compoziții muzicale, despre compozitori și despre instrumente muzicale. Au fost date și răspunsuri cu referire la întrebările despre „cum înțelegem muzica”?, dacă sunt culori în muzică și dacă „da”, atunci cum se „manifestă culorile”?

Elevii au fost informați de faptul că la 9 mai 1950 s-a decis ca Uniunea Europeană să-și creze simbolurile sale reprezentative – melodia „Odă bucuriei” a fost aprobată ca imnul UE. Compoziția dată este un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig van Beethoven, pe versurile poemului scris de Friedrich von Schiller în 1785. Exact peste 200 de ani, în 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii EuropeneFără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate.

Comentariu de Anastasia Moldovanu

Pentru conformitate, Anastasia Moldovanu, Șef, Filiala de Arte „Tudor Arghezi”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s