Suntem în ajunul unui eveniment marcant în viața oricărei comunități de oameni – Ziua Teatrului, care este consemnată în mai mult de o sută de țări ale lumii. Toate instituțiile teratrale, dar și cele de cultură, publice, se conformează acestei date. Deși, de fiacare dată îl marcăm altfel, scopul definitoriu al evenimentului îl regăsim în chiar esența lui, al teatrului. Este să ne facă mai buni și creativi. Creativitatea, după cum bine cunoștem, are menirea de a ne mișca înainte, de a progresa. Teatrul este arta, care n-ar evolua fără însușirea și puterea actorului de a fi creator. Dacă nu percepi creativitatea spectacolului prin jocul actorilor, atunci să fim siguri, n-am reușit! De fapt, nu putem spune ca unii oameni se nasc creativi şi alţii nu. Totuşi suntem de acord ca unii au mai mult talent, dar creativitatea nu are legatură numai cu talentul, ea se cultiva. E un lucru înțelept și dificil, dar asta o fac oamenii – dascălii teatrului. Învățăceii creativi învață tainele de la ei. Iar biblioteca se racordează la ei, ajută și se implică prin informații și sfaturi utile pentru a atrage publicul, a promova evenimentul și calitățile artistice ale tinerilor, se fac discuții, sugestii și propuneri pentru un eventual succes. La serviciile noastre aderă plenar studenții de la instituțiile de profil, care tind să devină viitorii specialiști în domeniul artistic. Interacțiunea cu ei o avem pe tot parcursul anului – în cadrul activităților, în procesul de învățământ, în cadrul stagierilor de practică, în cadrul evenimentelor.
Pentru studenții de la Catedra de Management artistic. Culturologie, AMTAP evenimentele în care marcăm Ziua Națională a Actorului și Ziua Mondială a Teatrului reprezintă cartea de vizită a Bibliotecii de Arte. Are loc o interacțiune a bibliotecarilor cu beneficiarii pentru a realiza un scop comun – organizarea și desfășurarea evenimentului propriu-zis. Respectiv are loc și familiarizarea cu conținutul genericului pentru a putea identifica informații și surse complementare. În fiecare an în incinta bibliotecii au loc manifestări cu și pentru public. În perioada de timp, care mai persistă și azi, am căutat remedii pentru a ne conforma situației, deci n-am avut un impas, am găsit soluții. Împreună cu studenții am mers la elevii care sunt dornici să ne privească și să ne asculte, iar în situații mai potrivnice ne-am găsit refugiu în alte săli publice. Ziua Națională a Actorului care am marcat-o cu studenții anului I de la Catedră a fost pregătită împreună cu elevii de la LT „M. de Cervantes” – copiii au primit însărcinări, au avet recitaluri, au înscenat un mic dialog, toate componentele apoi fiind incluse în scenariul evenimentului. A fost o contribuție frumoasă în elogierea actorului.
La evenimentul curent, Ziua Mondială a Teatrului, obiectivul a fost teatrul în sine, deci am dezvoltat viziunea despre teatru, și credem că și de astă dată protagoniștii (studenții) s-au isprăvit. Îi încurajăm pe această cale să exceleze, să facă impedimentele minuscule. Doar creativitatea ne permite! Așa, cum înțeleg ei teatru – Bodeanu Gabriela, Cebotari Cătălina, Costandachi Mădălina, hamițchi Daniela, Nadin Ioana, Mămăligă Daniela, Mișcoi Sveta-Doina, Postu Sergiu, Stoica Doina – studenții anului I de studiu de la Catedra de Management artistic. Culturologie, AMTAP. Pentru asta Vă mulțumim!
Pentru detalii accesați următoarele:
Text de Anastasia Moldovanu