Un Everest al performanțelor! Zilele ZEN!


Zilele Educației Nonformale a prilejuit în cadrul rețelei BM „B.P. Hasdeu” activități din cele mai diverse, de la cunoaștere și învățare până la cele educative, cu toate formele posibile – joc, laude, complimente, lectură în cutie și înafara ei, cafeaua în bibliotecă, simularea situațiilor de criză, împărțirea în grupe după culoarea ochilor, concursuri de erudiție și inteligență. În acest substrat „de joc” au fost trasate obiectivele învățării, pregătite de colegii formatori, a unei învățări care iese ușor din aspectul formal, lăsându-ne pe noi, participanții, în cadrul unor mici descoperiri foarte utile în activitatea profesională. În ulltima zi a Everestului II a fost posibil să adunăm și impresiile care ne-au încercat percepțiile pe parcursul acestor cinci zile de lucru în cadrul activităților realizate. Deși posibil, nu există o definiție clară a nonformalului, ne permitem să credem că există o rețea în cadrul filialelor de bibliotecă, un centru de educaţie nonformală pentru mediul nostru profesional, care s-a creat odată cu lansarea acestui program.

La această ediție am aflat multe detalii și nuanțe, la care anterior nu aveam niște răspunsuri, cum ar fi situațiile în care ne pomenim deseori în activitatea de zi cu zi și ce atitudine să luăm, fără a primi o rețetă concretă. Mulțumim fomatorilor care au livrat cunoștințe la aceste aspecte! Învățarea e binevenită în orice clipă.

În contextul dat înțelegem, că aceste competențe sunt cu mult mai viabile, dacă știm să le transmitem celor cu care interacționăm, și aici facem referire la utilizatorii pe care îi avem la fiecare filială. Pentru ca să nu creăm niște situații imprevizibile, este bine să le oferim ce avem mai bun. Aceasta este însuși biblioteca cu toate ofertele de care dispune – spații, servicii, programe, colecții, și nu în ultimul rând relațiile interpersonale, pe care ne străduim să le construim în comunicare cu ei. Aceste relații pot avea loc oriunde – în fața calculatorului, în cadrul activităților, în timpul liber sau, de ce nu, în fața standului de cărți. Nu sunt indicații stricte, dar educația nonformală presupune formarea/crearea unor percepții care să ne ghideze în rezolvarea situațiilor imprevizibile și chiar de criză. Anume aici ne-am concentrat, creând pe parcursul acestor zile un grup de lucru, în care am utilizat cunoștințele și experiențele acumulate, dar și am abordat un nou nivel în înțelegerea/aprecierea la justa valoare a resurselor bibliotecii. Am revizuit posibilitățile în scopul de adaptare foarte exactă la nevoile și profilul chișinăuienilor, pentru a satisface toate tipurile de învățare, ce ar corespunde tuturor metodelor preferate de chișinăuieni și de către bibliotecari – vizuale, auditive, artistice. Un element esențial aici a constituit factorul abordarea interdisciplinară în procesul de activitate a echipei. Fără această direcție nu este posibil să clădești relații constructive la locul de muncă. Am încercat la acest capitol să definim arta contemporană națională conform priorităților și a tipurilor de artă, apelând aici la Clasificarea artelor astăzi. Categoriile stipulate în reportajul fotografic de mai jos nu au o definiție și limite stricte, nici majoritatea nu se exclud unul pe altul. Adică o activitate artistică poate aparține mai multor categorii în același timp prin atributul unor categorii diferite. Dar acest mod de abordare presupune competențe de bază pentru a obține avantaje competitive în raport cu clienții noștri.

Resurse: https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/4599279176835497; https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/4603125999784148; https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/4606446389452109; https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/4603205456442869;

Comentariu de Anastasia Moldovanu

Revistă fotografică de Maria Burcovschii

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s