Universul Artelor


Dragi utilizatori al paginii noastre! A apărut următorul număr al revistei virtuale a bibliotecii, o realizare consacrată activității bibliotecii pe perioada mai – iunie, 2021, adresată în mare parte categoriilor de cititori, interesați de subiectele pe care le abordăm – Artă, dintre care teatru și muzică, personalități aristice și activitatea lor. Readucem în atenția publicului informații utile, dar și curioase despre evenimentele care s-au produs în timp, sustrase din cărțile vechi, care au mai mult de o sută de ani de la apariție – cum ar fi activitatea de creație a regizorului rus Konstantin Stanislavskii și fondarea în 1897 a Teatrului de Artă din Moscova sub egida lui și a cofondatorului Vladimir NemiroviciDancenko.

Un generic substanțial la care lucrăm noi, bibliotecile în acest an este aniversarea de 585 de ani ai Chișinăului, argument preluat din documentul oficial care a ajuns până la noi, ce datează din 17 iulie 1436 – Prima atestare documentară a localității de …lângă Bâc, situată …pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, în care se semnalează o danie întărită de domnitorii Ilie și Ștefan logofătului Oancea.

Despre realitățile culturale ale Chișinăului aflăm din cartea Dojna radosti . – Chişinău : Cartea mold., 1962 . – 455 p. În 2021 se împlinesc 65 de ani de la opera „Grozovan” de compozitorul David Gherșfield, o lucrare de compoziție care a stat și la baza constituirii Operei Naționale, ca o nouă formă de compoziție muzicală, dar care ne-a dus și faima peste hotare.

Despre orașul Chișinău s-a scris incontinuu. Au scris scriitorii și poeții, prietenii și vizitatorii orașului. În colecția bibliotecii am regăsit o carte publicată de scriitorul și publicistul Alexandru Robot: Scrieri alese [[Text]] : [în 2 vol. Vol. 1, 2] . – Chişinău : Cartea mold., 1968 . – 288 p. A activat în anii ’30 ai secolului trecut. A lăsat posterității scrierile sale literare, dar mai cu seamă publicistica sa, în care este preocupat în special despre viața și evoluția Chișinăului de atunci. Aceste scrieri n-au nimerit în antlogia „Chișinăul în literatură”, Chişinău : Grafema Libris, 2011 . – 575 p. Pe măsură ce trece timpul, sperăm că Antologia dată se va completa cu un nou volum literar despre Chișinău.

Și desigur, personalitățile în domeniul artei ne completează itinerariul nostru. Despre ele aflați mai multe , deschizând următorul link:

Vizionare plăcută!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s