Campania ReVino la Biblioteca ta!


Un titlu-generic pe cât de simplu, pe atât de sugestiv. Dar și incitant. Mai mult de atât.

Campania ReVino la Biblioteca ta! a fost o adevărată provocare. După luni întregi de restricții, de așteptări, dar și incertitudini, iată că această Campanie a permis ca ușile biblotecii să se redeschidă pentru tine și te așteaptă, dragă utilizaor, să le treci pragul.

Tot mai frecvent, noi, bibliotecarii, suntem puși în situația de a justifica utilitatea bibliotecii și a bibliotecarului în era Internetului.

Explozia tehlologiilor ne plasează în fața unei situații care afectează serios imaginea actuală a bibliotecii. Trecerea de la procesele tradiționale la cele informatizate generează, la nivelul bibliotecilor, o serie de reorganizări ale activităților. Se modifică activitatea în sine a serviciilor, conținutul diverselor activități și mai ales se produc modificări în psihologia personalului și în relațiile interpersonale.

Tehnologiile informaţionale moderne schimbă substanţial activitatea bibliotecii. Tehnologiile pot fi pentru biblioteci ori o ameninţare, ori o povocare.

Ameninţare – când bibliotecarii nu sunt pregătiţi să le utilizeze în activitatea lor sau nu doresc să accepte schimbările necesare.

Provocare – atunci când bibliotecile se adaptează noilor condiţii şi nu pierd ocazia de a-şi moderniza serciviile. Dacă biblioteca nu ocupă acest spaţiu informaţional, neapărat, se vor găsi alte instituţii care vor face acest lucru şi atunci tehnologiile vor fi o ameninţare pentru biblioteci.

O bibliotecă este puternică prin serviciile pe care le oferă utilizatorilor, dincolo de modalitățile folosite.

Întotdeauna Biblioteca a fost locul Sfinţeniei intelectuale, a celui însetat de cunoaştere. Biblioteca, acest microunivers al cunoaşterii, este camera magică în care se înşiruie cuminţi marile achiziţii în ştiinţă ale omenirii sau paginile de suflet ale beletristicii, care fără amabilitatea şi profesionalismul bibliotecarului ar rămâne neexplorate. Avem certitudinea că o lume a valorilor există în interiorul fiinţei noastre şi aceasta constituie filtrul prin care privim în afară.

O bibliotecă fără bibliotecari este ca o casă pustie. (Nicolae Iorga).

Pentru a ne justifica utilitatea, încercăm să implementăm diverse modalități de atragere/cooptare a utilizatorului la bibliotecă. Ne străduim ca acestea să fie cât mai atractive, cât mai diversificate. 

Acum – când sensibilitatea epocii s-a schimbat. Când gusturile estetice diferă de cele de acum două-trei decenii. Când interesul cititorilor caută alte potriviri de lungime de undă. Cartea, precum şi revista, s-au pomenit tot mai concurate de Internet, CD-Rom, Radio şi TV şi alte născociri ale minţii umane. Versiunea tipărită a cărții/revistei nu mai este suficientă, cea electronică fiind mult mai operativă şi mai accesibilă. Tocmai deaceea, prezentarea on-line a publicațiior găzduite de Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”, dar și alte modalități de colaborare bibliotecă-utilizator se constituie ca un imperativ al vremii, dar unul indispensabil.

Acum când ușile biliotecii sau redeschis, când Campana ReVino la Biblioteca ta! ne-a dat startul, putem afirma cu certitudine: Nu sperați că veți abandona biblioteca!

P. S. Nu avem nimic împotriva progresului tehnic… Altceva ne frământă. În această lume pragmatică, supertehnicizată, marcată de teribile prefaceri, obsedată de spectrul apocalipsei, mai este, va mai fi oare, loc şi pentru carte? Mai este loc şi pentru profesia de bibliotecar, pentru bibliotecă, în general? Răspunsul este unul afirmativ. Sigur, că da! Aici şi oriunde! Acum şi în pururi!

Un lucru, însă, ne bucură nespus. Venind la Bibliotecă, cel mai probabil, pentru Internet, cititorul nostru, cine ştie prin ce minune, îşi poate opri privirea şi asupra cărţii, şi atunci se poate produce întâlnirea cu Măria Sa – Cartea. Aici contribuţia bibliotecarului este una decisivă. De felul cum va şti acesta să propună cititorului cartea necesară, vor depinde multe lucruri. Iată cum pot fi de util combinate aceste două născociri ale minţii umane, aceste două mari minuni – CARTEA cea eternă şi INTERNET-ul, care au devenit absolut indispensabile acestui secol zbuciumat.

Trăim într-un secol grăbit, contaminat de un permanent diagnostic – insuficienţă de timp. Nu mai avem timp pentru nimic. Suntem cu toţii într-o permanentă căutare – alte descoperiri, alte cuceriri ne tentează.

Suntem cu toţii într-o perpetuă alergare. Spre alte culmi. Spre alte dimensiuni.

Încotr-o, globule, atăt de grăbit?!

Pentru conformitate au semnat surorile Ludmila și Tamara COTOMAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s