Lansarea cărții „Gustul zâmbetului”


La ședința din 1 aprilie a cenaclului „Prietenii muzelor”, organizată ca de obicei de Filiala Bibliotecii de Arte, tema centrală a fost umorul. Iar umoriștii din Moldova , chiar și în plină pandemie, au ținut morțiș să le ofere și admitratorilor acestui îndrăgit gen literar „un zâmbet, o floare”, editând o antologie de satiră și umor. Cartea se întitulează Gustul zâmbetului și a văzut lumina tiparului la finele anului trecut la editura „ARC” din Chișinău. Antologatorii ei sunt buni cunoscători ai genului, scriitorii-umoriști Ion Diviza, Victor Prohin și Gheorghe Postolache. Acesta din urmă a fost invitatul special al ședinței de lansare în format on-line. Moderatoarea ședinței, scriitoarea Nina Soroceanu a ținut să accentuieze de la început niște detalii: când ar fi cel mai oportun să le dăruim utilizatorilor un zâmbet, o floare, dacă nu în Ziua Internațională a Umorului? E minunat să constatăm, că și în aceste vremuri triste lumea nu uită să se bucure de viață, să zâmbească, să aspire la fericire. Iar bibliotecarii, scriitorii le stau la dispoziție, oferindu-le carți care să le creeze o dispoziție mai bună, mai mult optimism și curaj.

Antalogatorul Gheorghe Postolache a detaliat și precizat că în carte sunt incluse opere a 49 de autori autohtoni cu creațiile gen epigrame, aforisme, parodii, miniaturi umoristice; că prefața e semnată de către dl. academician Mihai Cimpoi care, în plus, figurează și cu câteva epigrame în volum; că selecția textelor au făcut-o antalogatorii; că printre semnatari figurează nume recunoscute de scriitori: Petru Cărare, Ion Druță, Aureliu Busuioc, Gheoghe Urschi, Efim Bivol, Ion Diviza, Gheorghe Bâlici ș.a. Au urmat niște întrebări cu referire la cerințele necesare pentru o scrie o bună piesă umoristică, despre starea actuală a umorului din Moldova, despre calitățile unui umorist și dacă sunt aceiași în restul zilelor obișnuite. Un răspuns pe potrivă – cu drag de oameni, comunicare și viață.

O lansare de carte nouă nu poate să decurgă fără lectura unor momente din texte, de aceea au fost citite epigrame, parodii, miniaturi umoristice din fragmente de satiră și umor de la autorii Efim Bivol, Ion Berghie, Efim Tarlapan, Petru Cărare ș.a. Surpriza evenimentului, dar și spre bucuria dn. Gh. Postolache,  au fost prezentarea unor secvențele filmice montate în anul 1990 după scenariile semnate de el. Vizionarea filmelor în desen animat „Harta” și „Dulapul” au demonstrat actualitatea lor, căci subiectele abordate sunt despre istoria culturii naționale în timpul realismului socialist, dar și despre importanța valorilor umane pentru societate.

Gheorghe Postolache a invocat și subiectul tradiției de a scri literatură umoristică la noi, specificând că antologatorii cărții au activat împreună la redacția revistei umoristice „Chipăruș”. În Republica Moldova (RSSM), pe 10 ianuarie 1958 apare prima revistă de satiră și umor, și unica la acele timpuri de acest gen, revista „Кипэруш” (Chipăruș). Colegiul de redacție al revistei, la prima sa apariție, cuprinde un număr restrâns de artiști plastici consacrați: Ilie Bogdesco, Eugeniu Merega, Nicolae Macarenco și Ian Averbuh. Din echipa redacțională făceau parte – de o potrivă – pictori, satirici, poeți, caricaturiști, epigramiști, scriitori

Despre soarta curentului umoristic în literatura română din Basarabia la etapa actuală nu se poate spune prea multe, scriitorii prea puțin scriu. Dar o rezervă bună sunt rețelele de socializare care, dacă ar fi selectate și curățate de toate „perlele populare” ar servi un izvor de inspirație bogat și divers.

Confirmare de Anastasia Moldovanu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s