Rolul bibliotecii publice în formarea personală a elevilor


În contextul crizei actuale, bibliotecile publice și bibliotecarii sau mobilizat să ofere servicii online elevilor din învățământul preuniversitar. În acest sens, din partea Filialei de Arte și a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu” (în bază de parteneriat) a avut loc o paricipare în cadrul unei activități benefice și pozitive , organizată de Liceul Teoretic „Rambam”. Activitatea-concurs (eveniment online ), centrat pe carte, a avut genericul Muncă. Talent. Cutezanță, desfășurat de Cenaclul Literar „Magia cuvântului” din cadrul liceului. Organizatorul și inițiatorul concursului, Marcel Bâlici, profesor de limbă română și cu experiență în activitatea de bibliotecă, a menționat că este o primă încercare la liceu să se realizeze un concurs al elevilor în format virtual, în care sunt implicați și bibliotecarii de la bibliotecile publice. Deasemenea, scopul manifestației a fost descoperirea de către elevi a instituțiilor cultural-comunitare, despre misiunea și rolul pe care îl au în societate.

La rândul său, implicarea bibliotecarilor a constat în cunoașterea elevilor cu resursele bibliotecii, precum: colecții de cărți electronice, cataloage online cu manuale, site-uri educaționale, benefice în dezvoltarea personală a tinerilor. Bibliotecarii au fost invitați să evaluieze și aprecieze munca depusă de participanți la acest concurs, or altfel spus, „juriu”, cu membru de onoare Victoria Fonari, scriitoare, cercetător științific. Experiența și modul de comunicare a demonstrat o nouă oportunitate de cunoaștere a subiectelor propuse la concurs – valorificarea operelor literare din literatura română și universală prin intermediul literaturii române. În curricumul școlar obiectivul dat se realizează prin intermediul textului multimodal și a abordării transdisciplinare (se aplică cunoștințe din diferite domenii – desen, muzică, sport, științe exacte, natură, redate și în format audio-video). De menționat aici că instruirea în liceu se face în limba rusă. Elevii au demonstrat capacități de cunoaștere a literaturii, în deosebi a operelor scriitorilor români ca Ion Creangă, Aureliu Busuioc, Ion Druță, Spiridon Vangheli, Elena Farago ș.a.

În prezentările care au evoluat pe parcurs, elevii au demonstrat că instituția bibliotecară, și în special, cea publică, nu este străină pentru ei, ci invers, s-au arătat impresionați de serviciile moderne, programele de lectură, designul interior, sălile de lectură și expozițiile amplasate, de artistismul de care dau dovadă bibliotcarii, menționând în acest context Filiala „Târgoviște”. Despre bibliotecă frumos a fost menționat și prin prisma activității personalităților, precum profesorul universitar, scriitoarea Victoria Fonari și cartea pentru copii scrisă de ea „Jurnalul micului călător din Chișinău”, lansată la aniversarea de 25 de ani ai Filialei „Târgoviște”. Cartea se înscrie perfect în contextul celor 585 de ani ai Chișinăului și este o modalitate nouă de a cunoaște orașul.

Din partea Filialei de Arte a fost prezentată informația despre serviciile și programele bibliotecii și nu în ultimul rând despre resursele electronice ale instituției, instrumente accesile în această perioadă de pandemie. Prezentarea a inițiat și o discuție despre colaborare în vederea realizării unor activități comune în legătură cu aniversarea Chișinăului.

Text și aranjare: Anastasia Moldovanu
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s