Ce am făcut azi la bibliotecă?


Un titlu preluat din seria de concursuri lansate în această campanie și care a influiențat cititorii într-un mod mai special. Vă propunem spre lectură un eseu la această temă scris de un nou utilizator care și-a luat cardul de inteligent de la bibliotecă.

Fii deștept! Ia un card inteligent

Traian Gheorghian Ciochină, student basarabean la Universitatea Tehnică din Germania

E S E U

O experiență nouă: Ce am făcut azi la bibliotecă?

După cum spunea scriitorul utopist Ray Bradbury: „Fără biblioteci, nu există civilizație”, de aici reiese  că biblioteca reprezintă un pilon al societății, fapt de care mă asigur în fiecare zi. Într-o societate modernă dreptul la accesul de informație este practic unul fundamental și iată aici ne vine în ajutor biblioteca, un tezaur de neprețuit pentru cei însetați de cunoștințe. Dar apare o întrebare: Ce rol poate avea biblioteca în era tehnologica, în timpul când orice informație poate fi accesată la un clic distanță?

Rolul bibliotecii poate părea evident, însă importanța acesteia este deseori neglijată. Socitetatea noastră, cu părere de rău, este organizată astfel încât oportunitățile nu sunt mereu împărțite egal între  indivizi. Biblioteca reprezintă unul din acele rare resurse ce sunt disponibile fiecărui individ independent de starea sa financiara sau de nivelul său de inteligență. Însă mulți ignora o consecință pe care o oferă biblioteca societății, ea, prin a oferi fiecărui copil sau elev, student sau matur șansa de a se educa, transformă comunitatea noastră în una mai egalitară, mai corectă din punct de vedere a repartizării resurselor (financiare în principal), deoarece principiul de bază aici este nivelul de educație. Astfel un copil dintr-o familie social vulnerabilă, care poate nu are șansa să frecventeze cea mai buna universitate, mereu are oportunitatea să împrumute o carte de la biblioteca sau să acceseze la dorință internetul și resursele electronice ale bibliotecii; să se educe independent și in consecință sa aibă parte de o viață mai bună și mai prosperă.

Eu, în calitate de cititor al bibliotecii de Arte „Tudor Arghezi” pot să afirm că biblioteca în special în perioada de carantină mi-a deschis ochii într-o oarecare măsura. Prefer să-mi procur cărțile pe care le citesc, în scopul creării unei biblioteci personale, dar și din cauza prejudiciului că biblioteca nu dispune de cărțile de care eu am nevoie. Însă din cauza plictiselii la care am fost supus în carantină, am fost nevoit să mă duc la bibliotecă și am descoperit spre uimirea mea gama variată și nespus de largă de care dispune această instituție din comunitatea chișinăuiană, și nu numai beletristică sau literatură română, dar și opere fundamentale ale filosofiei, economiei, sociologiei etc. Eu, personal, fiind student la economie am fost plăcut surprins de faptul ca biblioteca dispune de lucrările lui Adam Smith, John Stuart Mill și David Ricardo precum si economiști contemporani. De asemenea as vrea să menționez un avantaj al bibliotecii in contrast cu procurarea cărților sau materialelor de pe internet; acesta ar fi faptul că biblioteca a fost capabila să-mi trezească interesul pentru domenii total diferite de domeniul meu de specialitate, fiind în biblioteca și fiind înconjurat de sute de cărți, nu poate să nu fie trezită dorința de a deschide o carte din filosofie, matematica sau chiar medicină, astfel fiind lărgit orizontul cunoașterii unei persoane. Folosindu-mă de acest avantaj îmi dezvolt varietatea cunoștințelor și devin mai multilateral, si în consecință pot mixa și îmbina aceste cunoștințe pentru formarea unor idei și concepte noi.

O particularitate interesantă a bibliotecii este faptul ca biblioteca are la îndemână un catalog electronic disponibil accesului public, astfel, mai ales în perioada de carantină, fiecare poate să caute cartea dorită pe internet fără a vizita neapărat biblioteca. Deasemenea biblioteca oferă o gamă de E-book-uri care poate interesa cititorii. O noutate ce m-a uimit este  colaborarea cu Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian (SUA) și Fundația Libre Space în scopul popularizării astronomiei, astrofizicii și științelor pământului și spațiului printre cititorii bibliotecii municipale. Prin aceste particularități și inițiative instituția se ridica la nivelul unei biblioteci europene, fiind comparabila cu biblioteca universității mele din Germania.

În concluzie pot să spun că un card la biblioteca municipala (un abonament la bibliotecă)  mi-a oferit mult mai multe decât m-am așteptat; pornind de la plictiseala în carantină am ajuns să am accesul la mii de cărți atât de specialitate cât și din domenii complet independente domeniului meu de studiu, la dezvoltarea mea multilaterală, la o gamă de E-bookuri, la un catalog pe care îl pot accesa oricând pentru a verifica prezența unei anumite cărți in biblioteca și la diferite proiecte organizate de instituția respectivă. Campania nouă a bibliotecii municipale „Fii deștept! Ia un card inteligent” vă îndeamnă să va creați un abonament la bibliotecă complet gratis și să beneficiați avantajele și serviciile propuse de aceasta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s