15 mai, Ziua Familiei!


Familia ne unește, cu ea suntem mai puternici!

Famillia este tot ce contează în viața noastră. Astăzi, de Ziua Familiei, cu emoții deosebite și cu drag de familii aducem mulțumire pentru faptul că ele sunt în viața noastră. Astăzi, dar și întotdeauna, dorim să le avem sănătoase, înfloritoare, să-și croiască destinul hărăzit cu răbdare și bunăvoință! Readuc în memoria noastră celebrul aforism dostoievskian Frumusețea va salva lumea! Marele scriitor rus a fost motivat să rostească fraza într-un context sacru, frumusețea lui Cristos ca salvator al lumii. Dar frumusețea nu e ceva static, și noi suntem în drept s-o privim din mai multe aspecte. Frumusețea în familie o putem inventa noi înșine, cu micile și marile noastre bucurii. Familia este în stare să-și organizeze singură multe activități care să te fascineze din frageda copilărie. Suntem martori, cum unii dintre copiii care vin în bibliotecă nu-și pot lua ochii de la cărți. Și nu doar sunt atrași de cărțile cu imagini, frumos colorate, dar și de conținutul lor. Sunt curioși ce se întâmplă în textul scris, pe care îl au în câmpul vizual.  

Fascinația lecturii vine din familie

Suntem într-un an al lecturii, în care misiunea noastră, a bibliotecilor, constă în a revigora importanța cărții și a lecturii. De ce? Pentru că altfel nu se poate, pentru că asta înseamnă cultură. Ce rămâne dincolo de acest hotar este subcultură. În acest an mizăm că să rearanjăm lucrurile care au fost odinioară – lectura mai întâi de toate. Cum o facem? Prin campanii și acte de cultură, de orice fel. Dorim să ne facem auziți. Fascinația lecturii pornește încet, dar cu pași siguri, din familie. Nimic mai frumos și mai bun pe lumea asta nu este ca vocea blândă a mamei, atunci când te ocrotește, te învață sau îți citește.

O viață în serviciul limbii române

Vasile Bahnaru – doctor habilitat în filologie, profesor universitar.

Medalia AȘM ”Nicolae Milescu Spătaru”

Aduc aici un gând expus de un om al cărții, cunoscut lingvist, doctor habilitat în filologie, arheolog și custode al limbii române Vasile Bahnaru: Lectura este o hrană spirituală. În acest context, urmează să reținem că lectura de pe sursele electronice e tot lectură, întrucât cartea tipărită a apărut la începutul sec. al XVI-lea, iar până la acel moment existau manuscrisele, până la apariția hârtiei, se scria pe pereți, stânci, peșteri. Deci, nu e indicat nicăieri cum că lectura este numai și numai citirea cărților, e citire în genere, inclusiv a „cărților” virtuale. Feciorii și nepoții mei citesc, mai ales, variantele virtuale. Cu respect, Vasile Bahnaru.

Cultura Citim împreună, citim în voce tare, citim că ne place!

Pentru a fi mai convingători, ne axăm pe exemple reale, preluate din mediul familiei. Dar nu înainte să vă povestesc, că în activitatea bibliotecii ne întâlnim cu mulți tineri, care vin și se manifestă în cadrul acțiunilor noastre publice. Așa a fost și cu Anatol Galac și Elena Dudus, foști elevi de la Liceul cu profil artistic „Elena Alistar”. În incinta bibliotecii au prezentat un spectacol, piesa lui Ion Druță „Casa mare” în care tinerii actori au jucat în rolurile lui Păvălache și Eeonorei. Astăzi pe acești tineri îi întâlnim deja în calitate de cuplu de familie, care cu bunăvoință au acceptat invitația noastră de ai invita la un dialog despre importanța lecturii în familie. Împreună îl cresc și-l educă pe minunatul fiu Costel. Menționăm aici doar că Anatol Galac este nepotul cunoscutei și îndrăgitei Paulina Zavtoni, Artistă a Poporului. Este mândră, fără doar și poate, de strănepoțelul Costel, care în luna aprilie curent a împlinit doi anișori de la naștere. Îi dorim mulți-mulți anișori înainte, alături de părinți! Adăugăm și o secvență video, cum are loc procesul lecturii în familia lui Anatol. (https://www.facebook.com/gradinilor21/videos/708833959875353/?__xts__[0]=68.ARAQmYlXXPFJf_35PHpDAqliXbz3NcLtttjLQyDs-c_TpAbeYTUgOaK_CNxlWZ8xliAllbAZCbcQhsmUsGv10FlE0EWuV-3wH12exf1lwxgejWTedw0jcAAiuk-Mb4ADCXU2OeJmsJNzraKgbuDn6ugE_WY59GBAdtjrHM2OuQIyunRDygIzAJ96UEl-j9fOMjajBzI-SxruJ_ndYSwwRD4sokfmAL0PYDPBh4lNOXT_Gcchh9uIBJ-_gxpwjKw8lZZEF7fdTycb3LGjFGtTrhhnMyjajZSPKcVha8wtaElRMDf2074e6u1eDyiOdosWxDopZYL4P9-wV6Y&__tn__=-R); https://www.facebook.com/gradinilor21/videos/3137583186264702/?__xts__[0]=68.ARB2napdn_xYC1T3kYzi9d3C74_YqNbLEGJSX4OzShQeFXsUwOs6ks46ARcCLBWDI_AzZfmE4ScUiTgoO-dvzKP1-JHXThc0MfzMqaehu9bSkUtXxctq2MVjNNEHS5M1_Jsq6SLDj0MvEbBOKGqn8vGUvlYkoTUt5rPHWDFMbIgEYBzhEYV7rEc890JOAfWVxoalCNwHDLzhbErFG5GQn-iTL-60BIsfOnzvdFHZXQh8VixSueEz4TIZZLUQ60j1gAXPpZF7CFA0NvWk-_5RlYtQ1WOeTolca8vuACTsKmhuIBsC_jAi594wfy1N3ykGfzwSRrDpF4TNsjNmUXP-0TJyTg3HVAq92DktQA&__tn__=-R

Ce-ar mai fi aici de adăugat? Lucrurile frumoase se transmit prin generații. Paulina Zavtoni a mărturisit, că în viață a fost ademenită de frumusețea lecturii și de plăcerea care o căpăta în actul lecturii textelor. Aceste lucruri au motivat-o ca să joace cu succes multe din rolurile sale, cărora le-a dat viață. Aceste motive au stat și la baza educației în familie a copiilor, nepoților, și mai nou, a strănepoților.

Adăugam spre final, că atât copiilor, cât și familiilor, le este necesar ca pâînea caldă, exemplul modelelor, a oamenilor destoinici, care au demonstrat prin exemple proprii, că poți să-ți construiești o viață așa cum ți-o dorești, doar să ai la fundament principii morale sănătoase, care să nu-ți permită să te poticnești la grele încercări

Anastasia Moldovanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s