„Odă bucuriei”. De Ziua Europei


9 mai, Ziua Europei

Ideile care au dus la crearea Uniunii Europene au fost prezentate pentru prima dată la 9 mai 1950 de ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman. De aceea, ziua de 9 mai a rămas o dată de referinţă în istoria UE.

Să marcăm o Zi a Europei pentru noi este deosebit de important. Pentru că aceasta înseamnă calea istoriei, făuirită de o civilizație prin concepte și strategii bine gândite și conștientizate în tot ce a fost creat. Pentru că în această paradigmă încape viața cu toate năzuințele noastre – tendința de libertate și exprimare liberă, tendința de egalitate între semenii noștri, tendința de a fi sănătoși în contextul realizării unui mod corect și sănătos de viață, tendința de a fi uniți la bucurie și la greu, necătând la diferențele noastre.

Din Pagina Oficială a UE sustragem:

Motto-ul UE: „Unitate în diversitate”.  Aceasta arată că europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, acceptînd totodată să-şi deschidă spiritul către culturile, tradiţiile şi limbile atît de diverse ale continentului nostru. E fără putință de tăgadă – pandemia demonstrează unitatea Uniunii Europene.

Simbolurile UE

De fapt, îi sînt asociate mai multe simboluri, cel mai cunoscut dintre acestea fiind cercul de stele galbene pe fond albastru.

Drapelul European. Cele 12 stele dispuse în cerc simbolizează idealurile de unitate, solidaritate şi armonie între popoarele Europei.

Imnul European.

Melodia aleasă ca simbol al Uniunii este un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig van Beethoven.

Și atunci când facem aluzie la modul de viață, anexăm apelativul Muzica! Anul 2020 a fost declarat Anul Beethoven, ca fiind anul jubiliar al celui mai cunoscut  compozitor de muzică clasică Ludwig van Beethoven. Se împlinesc 250 ani de la nașterea sa. Anul dedicat compozitorului va prilejui numeroase  evenimente în toate spaţiile culturale europene, mai cu seamă în Germania, țara de origine a marelui muzician, dar va fi sărbătorit și în lumea întreagă. Este un exemplu de cooperare internațională prin intermediul a mai multor proiecte culturale, care vor reuni publicul meloman din diferite țări și continente în spiritul “Odei bucuriei”: Toţi pe lume, fraţi noi suntem…”

Melodia care simbolizează UE este un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig Van Beethoven, compozitorul care a decis să transpună în muzică versurile poemului „Odă bucuriei”, scris de Friedrich von Schiller în 1785.

Imnul simbolizează nu numai Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg. Poemul „Odă bucuriei” exprimă viziunea idealistă a lui Schiller, care își dorea ca toți oamenii să se înfrățească – viziune împărtășită și de Beethoven.

În 1972, Consiliul Europei a transformat „Oda bucuriei” în propriul său imn. În 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii EuropeneFără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate.

Imnul european nu își propune să înlocuiască imnurile naționale ale țărilor membre, ci să celebreze valorile lor comune. Imnul este interpretat în cadrul ceremoniilor oficiale la care este reprezentată Uniunea Europeană și, în general, la diferite evenimente cu caracter european.

Resurse electronice:

http://moldova-suverana.md/article/simbolurile-ue_4205; http://tvrmoldova.md/ro/cultura/2020-va-fi-anul-beethoven-250-de-ani-de-la-nasterea-marelui-compozitor?fbclid=IwAR1d9Bg4D_-bGpvjYXnvmN3SEvhY8RyqATGh8p3eJKM4c5mWBzQ6cXib8jE

Anastasia Moldovanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s