Tehnica decoupage-ului


Această tehnică este cunoscută vastului domeniu al decorațiunii și nu numai. Pe bună dreptate, îndeletnicirea dată este considerată ca o formă de artă. Dacă rămâne ca și dumneavoastră să constatați…, ne îndeamnă în continuare autoarea articolului de mai jos, Doamna Lilioara Macovei, pictoriță, poetă și scriitoare pentru copii din orașul Bacău, România.

Unii artizani consideră că decoupage-ul este o activitate craft mai bine spus destul de dificilă și dacă finalul acestei munci este o lucrare artistică, atunci o numim artă, nu?

Această tehnică de decoupage, este într-adevăr muncită, are multe etape de străbătut, pregătiri dodviskey, migală și creativitate, răbdare și determinare, dar este plină de farmec.

Șervețelele sunt ieftine în comparație cu alte materiale folosite în pictură, sculptură, etc. și sunt la îndemâna oricui.

Hârtia de orez. Este o hârtie cu textura spre deosebire de hârtia clasică, tissue paper sau Easy Paper și mult mai rezistentă în comparație cu șervețelul. Se manipulează foarte ușor și se mulează excelent pe obiecte, de asemenea se poate franjura ușor lucru de mare avantaj. Cu hârtia de orez se pot decora obiecte din lemn, metal, teracotă, sticlă, dar și din porțelan (20 gr/mp).

În ce constă această tehnică decoupage și ce se obține, urmează să primiți informații.

1. Se alege  un șervețel care vă place  și care trebuie să fie potrivit cu suportul pe care va fi decorat. Menționăm că se pot folosi mai multe tipuri de hârtie numite motive. Fiecare tip de hârtie care se va folosi, trebuie știut cum se va comporta la lipire, cum va reacționa cu adezivul special pentru decoupage și asta îi va conferi un aspect final și o durabilitate în timp diferită.

Motive care se pot folosi în decoupage, au proprietăți de prelucrare și moduri diferite de lucru.

Așadar, motivele pot fi:

               – șervețelul care este cel mai des folosit, ușor de procurat și ieftin (se folosește șervețele de bună calitate netede sau ,,gofrate”, monocolore, bicolore sau cele imprimate cu diverse motive: peisaje, scene și personaje de poveste, reproduceri după picturi celebre, etc.)

               – hârtia de orez este o hârtie din fibre naturale, folosită de secole în Vietnam, Coreea, China şi Japonia pentru scris şi desenat. În acest caz, cea folosită în decoupage este lucrată manual în India din paie și faină de orez și apoi imprimată la diverse imprimerii, în special în Italia (Decomania, Calambour, Kal-IT, Mondodecoupage, Stamperia, Renkalik etc.)

 • napkins rice paper: este o varietate specială de hârtie de orez, este foarte fină și subțire, comparabilă cu șervețelul în privința grosimii, dar care păstrează toate proprietățile hârtiei de orez: manevrabilitate, rezistență, fibre vizibile, aspect plăcut.

               Se lucreaza la fel ca și hârtia de orez.

 • Hârtia de decoupage este hârtie obișnuită, de grosime de pana la 80 g/m pătrat.

Proprietățile acestei hârtii este că sunt deosebite de usor de manevrat, apoi este mai rezistentă la rupere sub acțiunea umezelii decât servetelul, foarte important. Odată ce a fost îmbibată cu adezivul special pentru decoupage, hârtia de orez devine transparentă după uscare. De asemenea se integrează foarte bine în orice tip de suport și are un aspect extrem de plăcut, acesta fiind dat de fibrele naturale de orez ce se pot observa în masa hârtiei. Hârtia de orez se găsește pe piață, de în varianta, uni– imprimată– sau Pizzo Velo (dantelată)

Aceasta se găsește in diferite variante de format (30×50 cm, 50×70 cm), iar marii producători de hârtie și produse pentru decoupage, au o gamă foarte largă de motive imprimate pe hârtie (florale, vintage, peisaje, print-room, pentru copii, reproduceri ale lucrărilor de artă celebre, etc), dar au și multe sortimente proprii, cum este hârtia “TO-DO” sau Easy Paper de la Calambour, hârtii, care sunt foarte subțiri, dar ușor de lucrat.

Deasemenea se poate folosi cu succes și hârtia obișnuită pentru copiator, cu o grosime de maxim 80g/m pătrat cu condiția să fie imprimată la imprimanta Laser.

 • tissue paper este un tip deosebit de hârtie, ajunsă recent pe piața românească. Din punct de vedere al grosimii este comparabilă cu șervețelul, dar nu este atât de fragilă, pentru că este fabricată 100% din fibre de bumbac. Textura este moale, maleabilă, semi-opacă și ușor de manevrat.
 •                Se lipește pe suport cu ajutorul unui adeziv special pentru decoupage și nu necesită umezire prealabilă în apă.

2. Suportul care va fi decorat este vopsit cu o culoarea acrilică apropiată de nuanța șervețelului ( pentru început se pot folosi culori mai deschise, cum ar fi alb, crem, ivory, culoarea untului). Acest suport dacă este din lemn trebuie să fie foarte șmirgheluit pentru ca odată aplicat șervețelul să nu formeze bule de aer.

Menționăm că aceste suporturi pot fi:

 • -lemn
 • -sticlă
 • -lumânări
 • -carton
 • -ceramică
 • -pânză

3. Cum se procedează: întâi se vor separa straturile de șervețel, pentru că un șervețel potrivit pentru tehnica decoupage este format din 3 straturi. Se folosește primul strat, adică cel imprimat și se îndepărtează celalalte două straturi.

 4. Partea din șerveţel cu motivul ales va fi aplicat în întregime sau decupat şi folosit doar partial.

Procedeul de realizare a decorațiunii: Se decupează șervețelul cu o foarfecă sau se rupe cu mâna pur și simplu, se aplică pe suport (lemn, carton, etc.) o peliculă de adeziv cu o pensulă fină, apoi se așează modelul șervețelului care se întinde cu degetele sau cu ajutorul unei folii de plastic ca să nu facă acele cute inestetice. După ce a fost bine întins șervețelul, i se aplică și acestuia un strat subțire de adeziv, dar cu mare grijă pentru a nu se rupe șervețelul. La finalizarea lucrării trebuie neaparat să se folosească varnish-lac pentru sigilarea, fixarea, protejarea lucrării. Se aplică minim 2-3 straturi de lac la intervale de timp care permit uscarea stratului de lac anterior. Trebuie evitată executarea lucrului într-un mediul umed.

De reținut este faptul că după felul cum se face lipirea șervețelului pe suport avem:

 • -lipirea cu adeziv tip aracet
 • -lipirea prin metoda fierului de călcat

S-a realizat astfel o explozie de culoare, care se poate obține pentru decorarea propriei casei, se înviorează piesele vechi din lemn, cărora trecerea anilor le-a mai furat din strălucirea de altădată.

Modele de decoupage:

Decoupage pe porțelan; Tehnica șervețelului pe suport de lemn

Sursa: https://www.fabricutadeidei.ro/2014/06/01/tutorial-decoupage-pe-o-cana-de-supa/

Tehnica decoupage-ului pe stică și pastă de crăpare

Image result for tehnica decoupage cu hartie de orezSursa:https://www.youtube.com/watch?v=ArkNkBR1o7g

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s