Chiriac Tudor, compozitor


Tudor Chiriac – compozitor, pedagog, profesor universitar, doctor în ştiinţe muzicale. A împlinit în aceste zile 71 de ani. Muzica lui, ca și acum decenii a rămas una dintre cea mai profundă creație națională de tip academic, folcloric, instrumentală.

Imi place la nebunie Doina, pentru că nici un alt fel de gen muzical nu poate aborda un conținut mai profund decât Doina, spune maestrul într-un interviu al său.

Criticii muzicali despre el:
Ion Gagim, muzicolog, îl apreciază ca aparte stătătorul, compozitorul Tudor Chiriac. Pentru că în orice domeniu se adună mai mulți profesioniști după principiul conceptual – după creație, stil, compoziție, dar este cineva care stă aparte – gândește muzica profund, nu doar frumoasă, pentru că Tudor Chiriac umblă la rădăcinile muzicii noastre.
Vasile Iovu, naist: Tudor Chiriac este cel mai mare compozitor național, catre ne reprezintă prin compoziția sa muzicală, scrie cea mai frumoasă muzică, în creație suntem foarte aproape sufletește;
Nicolae Botgros: Tudor Chiriac este un compozitor național veritabil, are de spus încă foarte multe lucruri în muzica noastră națională;
Constantin Rusnac, compozitor: maestrul Chiriac cunoaște foarte bine compoziția instrumentală folclorică, rădăcina națională în creația Dumisasale este bine simțită.
Gheorghe Mustea, compozitor: am avut cu Tudor Chiriac o școală unică, el este omul care s-a preocupat în primul rând de folclor, aduce modele demne de studiat, a aranjat folclorul în așa fel, că nu mai deosebești unde este muzica lui Chiriac și unde este folclorul.

CHIŞINĂU MUZICAL

Compozitorul Tudor Chiriac, 65 ani de la naştere

Tudor_Chiriac_029Din lista compozitorilor cu renume din Republica Moldova face parte şi Tudor Chiriac, născut la 21.03.1949. A absolvit şcoala de Muzică “Ştefan Neaga” şi Institutul de Stat al Artelor “Gavriil Muzicescu” din Chişinău, clasa de compoziţie a profesorului S. Lobel. Din 1987 este conferenţiar la Conservatorul de Stat, Membru al Uniunii Compozitorilor din 1977. Deţine mai multe premii – “Boris Glavan” (1979), Premiul de Stat al RM (1988), Maestru în Artă al RM (1994). A făcut studii de doctorat la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, a obţinut titlul ştiinţific de doctor în muzică. Este Conferenţiar universitar la Universitatea de Arte “G. Enescu” din Iaşi (partenerii Bibliotecii de Arte).

Compune muzică simfonică: simfonia Ciocârlia (1981) şi Legenda ciocîrliei (1986), Concerto Brevissimus (1981) , Fantezie rustică(1986), Dacofonia nr.1 (1998)şi nr. 2(2002), Jocuri (2000), La porţile Sarmizegetusei (2006);

vocal-simfonică:

View original post 424 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s