Splendorile naturii şi oameni de creaţie


Acesta este titlul-generic al expoziţiei de fotografii găzduită de Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”. Organizată în cadrul Cenaclului literar-artistic „Prietenii muzelor”, expoziția se înscrie în suita de activităţi culturale prilejuite de Ziua Naţională a Culturii şi 170 ani de la naşterea poetului Mihai EMINESCU.

Cele peste 100 de fotografii ne poartă paşii „ prin istorie şi soartă „ imortalizând  portrete ale personalităţilor inclusiv ale artiştilor, scriitorilor, politicienilor care au înscris pagini memorabile în istoria scurtă a Independenţei Republicii Moldova, dar şi a oamenilor simpli, precum şi monumente de istorie şi cultură care fac parte din Patrimoniul cultural al Republicii Moldova, României şi Ucrainei – cetăţi,  biserici, mănăstiri, centre urbane, sculpturi monumentale, rezervaţii peisagistice.

Găsim aici un amurg învăluit de mistere un răsărit de soare uluitor, pomi doldora de floare sau copaci încărcaţi cu zăpadă, căsuțe întroenite de ninsori, care iată întarzie să mai vină pe la noi. Iar in fotografiile lui Andrei Viziru „…Ninge c-an Esenin și-n poema rusă,/ Ninge fantomatic si bacovian…”. Are în palmares mai multe expoziţii personale care s-au bucurat de mare priză la vizitatori/privitori.

Având la bord şi un motto pe potriva genericului  – „Autografe pe cer şi suflet”, dar şi pentru a ne putea orienta mai lesne în spaţiu şi în timp, autorul ei, Andrei Viziru, scriitor, publicist, artist-fotograf, redactor-prezentator la Radio Moldova şi-a structurat expoziţia în trei compartimente : „Oameni de artă surprinşi în procesul de creaţie” , „Monumente de artă din cultura naţională şi universală”, „Natura surprinsă în obiectiv”.

Şi pentru că titlurile compartimentelor sunt absolut graitoare/sugestive, nu vom da aici nici nume, nici evenimente surprinse de aparatul de fotografiat, dar mai ales de ochiul plin de suflet al artistului-fotograf Andei Viziru, obsedat şi de frumuseţea de dincolo de cuvinte. Lăsăm pe seama privitorului să aleagă el fotografia care să-i delecteze ochiul. De aici şi invitaţia noastră la Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”.

Vernisajul s-a produs în ziua de joi 16 ianuarie 2020. Eleganta sală de la etajul doi al bibliotecii a devenit neîncăpătoare. Au venit să-l felicite artişti plastici, scriitori, oameni de cultură, prieteni. Au venit să-i admire inconfundabilele imagini fotografice ce se impun printr-o viziune artistică poetică.

In cuvântul său de deschidere scriitoarea Nina Sorocean, pe post de moderatoare avea să menţioneze următoarele : „Andrei Viziru nu este pictor de formaţie, şi nici fotograf de formaţie nu este, dar el este mai mult decât un pictor – Andrei Viziru este un artist-fotograf, este un talent polivalent”.

Cu admirație au vorbit despre lucrările fotografice pictorii Vasile Dohotaru, Vasile Didîc, Victoria Rocaciuc. Artistismul si măiestria fotografului a fost remarcată și de criticul de artă Eleonora Sâdnic : ”Andrei Viziru este o adevarată enciclopedie de cultură și artă, un ochi sensibil și un suflet sensibil, un univers în univers. Imaginile fotografice expuse aici sunt adevărate lucrări de artă ce au valoare nu doar artistică dar și istorică și constituie patrimoniul nostru cultural”.

Cu un frumos omagiu transcris în versuri a venit poeta Raisa Plăieşu, iar scriitorul Gheorghe Postolache a dezmorțit atmosfera academică cu o schița umoristică. Și pentru că în aer mai vibrează armonia sărbătorilor de iarnă, mai răsună încă nemuritoarele noastre colinde, frumoasa, distinsa doamnă Ileana Ţurcanu, interpretă de muzică populară, a venit să cănte şi să ne încânte sufletul cu un colind, un colind semnat/zămislit de  poeta Nina Sorocean pe muzica lui Constantin Baranovschi – “Colind cu Dumnezeu în gând”. Vocea ei frumoasă, caldă, pogorătă din ceruri parcă, o voce îngerească a venit să ne umple sufletul nostru dornic de frumuseți. Au urmat şi alte melodii purtând aceeași semnătură : versuri Nina Sorocean, muzică Constantin Baranovschi. Iar când Ileana Ţurcanu ne-a invitat la o horă, elevii, bravii elevi de la Colegiul Naţional de Coregrafie, ghidați de profesoara lor de istorie, poeta Veronica Pîrlea-Conovali, au încins o horă de toată frumusețea.

Doamna directoare a Bibliotecii Anastasia Moldovanu în calitatea ei de gazdă ospitalieră și amfitroana     Cenaclului a mulțumit oaspeților, accentuând că Andrei Viziru este un bun și vechi prieten al bibliotecii. Iar prezenta expoziție este a treia la număr care a adunat foarte multă lume și a avut mare succes la privitori.

Munca unui artist-fotograf comportă mult efort, concentrare, dăruire dar şi talent.

Mulți, foarte mulți insistă în arta fotografică, dar foarte puțini sau poate unici sunt cei care prind clipa și te fac să pătrunzi în profunzimea ei. Este un har pe care poate să-l aibă doar un adevărat maestru. Or, acest calificativ îl putem atribui, cu prisosință și artistului-fotograf Andrei Viziru, care la închiderea Cenaclului a făcut o destăinuire : daca m-ar întreba cineva cu ce fel de aparat fotografiez, eu le-ași răspunde – cu ochiul sufletului.

Ce alte argumente s-ar mai cere?

P. S. „Moldovenii când se strâng / Şi-n petreceri se avântă / La un colţ de masă plâng, la alt colţ de masă cântă… Deloc întâmplător acest postscriptum. Chiar în acea zi de joi, 16 ianuarie, Artistul Ștefan Petrache își lua zborul spre Infinit. Cei prezenți la Cenaclu au ținut un moment de reculegere, iar cântecul „Să mă-ngropaţi în cântec” pe versurile poetei Nina Sorocean, muzică Constantin Baranovschi a răsunat ca un bocet, ca o lacrimă, pentru  acel care a fost Ştefan Petrache. A fost. Este poate cel mai trist, cel mai durut verb din toată limba românească.

Lumină Lină Lini Lumini…

Tamara COTOMAN, bibliotecar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s