Știința care te inspiră!


O vizită de lucru la Liceul Teoretic „M. de Cervantes” a fost binevenită pentru a transmite mesajul Campaniei despre Hora Științei la BM „B.P. Hasdeu”. Pentru elevii din clasa a IV-a a fost realizată o oră interactivă cu scopul de a afla care sunt percepțiile și cunoștințele elevilor despre știință. Dialogul s-a început cu o conversaţie euristică, întrebări care îi ghidează pe copii să se gândească la subiect. De exemplu, dacă știu sau cunosc ce este ştiinţa. Răspunsul l-au formulat în diferite feluri. Apoi au denumit diverse ramuri ale ştiinţei, care au demonstrat că dețin cunoștințe la faza incipientă, unii dintre ei cunosc chiar și despre noțiuni complexe ca numismatică, arheologie, astronomie etc. Au aflat că ştiinţa nu-i o dogmă, că şi pentru ei este loc în descoperirea multor lucruri noi. În acest context elevii au beneficiat și de completări despre programul estival „Provocarea verii”, despre atelierele de creație și descoperirile științifice din domeniul fizicii, chimiei, botanicii care au avut loc în cadrul activităților. Toate aceste elemente sunt legate de știință. Au fost prezentate o serie de publicaţii, care au servit drept suport informațional și metodologic în pregătirea și predarea materialului despre știință pe înțelesul copiilor în perioada acestui program, cărţi care te inspiră să vezi lumea altfel. Modulele cunoașterii sunt Citeşte! Descoperă! Creează!

Ne-am oprit mai mult la un domeniu foarte interesant pentru copii – astronomie – ştiinţa despre cercetarea spaţiului cosmic. Multe lucruri cunoşteau despre asteroizi, eclipse, galaxii, planete etc.

Le-a fost interesant să afle că Galileo Galilei este considerat părintele astronomiei contemporane, că telescopul a fost inventat în jurul anului 1608, că  Newton a descoperit de ce planetele se rotesc în jurul Soarelui etc. Le-am prezentat cărţile noi din bibliotecă ” Atlasul spaţiului cosmic –hărţi-jocuri-activităţi şi multe ore de distracţie galactică” –Carollyin DeCristofand 2.”Călătorie în cosmos. Explorează…-Paul Virr. 3.”Distruge această carte în numele ştiinţei” de Mike Bargield. Spre sfârşitul activităţii copii au „luminat cerul”  colorând artificiile pe foile propuse. Nişte copii minunaţi! Cu aşa impresii am plecat!

Relatare de Raisa Popesco, text postat de A. Moldovanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s