Călătorie în lumea științei


Magie nu există! Totul este ştiinţă!

Făcând cunoștință cu evenimentele organizate în municipalitate cu ocazia Zilei Internaționale a Științei, care se marchează anual la 10 noiembrie, descoperim! deja în a IV-a ediție, că bibliotecile publicile sunt implicate cu zel în promovarea și realizarea acestui eveniment de mare importanță, având scopul de a evidenţia rolul ştiinţei în societate şi atragerea unui public divers în dezbateri asupra problemelor contemporane importante. Dovadă a acestui deziderat îl constituie și proiectul estival Provocarea verii, prin care, în baza rigorilor STEAM, am contribuit la dezvoltarea intelectuală a copiilor – prin experimente științifice, prin noi aplicații în tehnologii, prin creații proprii făcute în baza celor descoperite și realizate în cadrul atelierelor de creație. Și toate acestea fiind conectate la lectură, o condiție principală în cultivarea și dezvoltarea intelectuală a utilizatorilor. Tot odată, acum în biblioteci s-a dat startul unei Hore a Științei (a IV-a ediție), unde se va lucra la segmentul popularizarea științei în rândul copilor, elevilor, adolescenților și tinerilor. Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi” a elaborat un șir de activități în această săptămână pentru diverse categorii de utilizatori. Pentru a-l readuce pe utilizatorul nostru în albia acestor manifestări cu caracter științific, dorim să-l informăm îndeaproape printr-o relatare mai amplă din partea partenerilor de dezvoltare, cu evenimentele importante care se desfășoară și în alte instituții publice.

La 9 noiembrie curent, sub auspiciile Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a fost organizată ediţia a IX-a a Zilei Ştiinţei cu genericul Magie nu există! Totul este ştiinţă!, care s-a desfăşurat în incinta (pe teritoriul) Muzeului de Istorie a Moldovei. Toate instituţiile de cercetare din republică, participante la eveniment, şi-au prezentat nu doar domeniul de cercetare şi rezultatele obţinute pe parcursul anului, ci şi mostre ale investigaţiilor, fiind instalate mini laboratoare şi demonstrate diverse „fenomene magice” cu explicaţiile lor ştiinţifice.

În acest context, organizatorii evenimentului pentru a suscita atenţia unui public cât mai tânăr s-au inspirat din seria de cărţi despre Harry Poter (cea mai populară în mediul copiilor şi adolescenţilor, semnata de scriitoarea britanica J. K. Rowling), pentru prezentarea universului Ştiinţei. Publicul era invitat să parcurgă calea ştiinţei autohtone, trecând o serie de insule, precum Insula Magia Mişcării, Insula Piatra Magică, Insula Alchimiei, Insula Pădurea Interzisă ş.a. Deosebit de ingenios amenajată a fost Insula Cartea Vieţii, în care intrai prin Poarta Cărţilor, treceai pe lângă Peretele Cărţilor şi nimereai în Pădurea Cărţilor suspendate…, nemaivorbind de expoziţiile de carte ştiinţifică, elaborate în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural, Biblioteca Ştiinţifică (Institut) „Andrei Lupan”, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Institutul de Istorie şi Institutul de Cercetări Juridice, Politice şi Sociologice.

Pe aceste „insule magice” ale ştiinţei, vizitatorii descopereau miracolul şi fantasticul în realitate, având ocazia să urmărească experimente din domeniul fizicii, chimiei şi bilogiei, să experimenteze roboţi în acţiune, să afle posibilităţile curentului electric şi magnetic şi multe alte lucruri curioase, pregătite pentru a le suscita tinerilor interesul faţă de ştiinţă şi cercetare. Cei mai îndrăzneţi şi-au testat cunoştinţele în diverse domenii, participând la victorine şi concursuri, precum cea pregătită de Institutul de Filologie Română: Cât de bine ştii limba română?

Din universul ştiinţific n-a lipsit nici Campusul Alma Mater, format din zece instituţii superioare de învăţământ din republică – Universităţi şi Academii de Stat – unde viitorii absolvenţi ai liceelor ar putea să-şi continue studiile.

Şi gazdele evenimentului, Muzeul de Istorie a Moldovei, au diseminat cunoştinţe în domeniul conservării şi păstrării patrimoniului naţional, propunând o serie de ateliere practice (modalităţi de restaurare – ceramică, carte veche, icoane) sub genericul Restaurarea între ştiinţă şi artă.

Ziua Ştiinţei a dat startul la o serie de manifestări care se vor desfăşura pe parcursul unei întregi săptămâni, punând în valoare toate domeniile ştiinţei, precum şi cele mai recente realizări ale ştiinţei autohtone.

Comentariu de A. Moldovanu, relatare de V. Tipa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s