Consideraţii istorice asupra apariției Chişinăului


Postarea inițială a fost publicată acum trei ani. În acest răstimp au apărut mai multe surse scrise despre orașul Chișinău, unele dintre care se regăsesc în Bibloteca de Arte. Astăzi Chișinăul împlinește 583 de ani de la prima mențiune istorică scrisă.

  1. Chișinău : bulevarde, străzi, piețe, parcuri : ghid enciclopedic . –  Chișinău : s.n., 2017 . –  377 p. : 4 p. Hărți
  2. Sainciuc, L. Chişinăul ascuns, sau o încercare de resuscitare a memoriei unui oraş : album. –  Chişinău : Lumina, 2018 . –  176 p.
  3. Osadcenco, R. Chișinău 1918 : ghid-album al orașului. – Chișinău, 2018. – 272 p. : fot.
  4. Ciocanu, S. Orașul Chișinău: Începuturi, dezvoltare urbană, biserici (secolele XV -XIX). – Chișinău, 2017. – 280 p. : fig.

Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”

Anul 2016 este anul când vom marca cu fast 580 de ani de la constituirea oraşului Chişinău. Evenimentele jubiliare vor demara în perioada decadei 4-14 octombrie, când vom sărbători şi Ziua Oraşului sau Hramul oraşului. Până atunci însă avem data de 17 iulie, ziua care se consideră ca data nhrisovaşterii localităţii (1436). Această onomastcă se datorează primei atestări documentare a urbei, care a ajuns cu claritate până la noi.  Hrisovul (act
domnesc care servea, ca titlu de proprietate, de privilegiu etc. în Ţara Românească şi în Moldova în Evul Madiu) intocmit pe 17 iulie 1436 în localitatea Vaslui reprezintă cea mai veche atestare documentară a Chişinăului. Prin acest act,  Ilie şi Ştefan, domnii Ţării Moldove au dat şi i-au întărit lui Oancea-logofăt pentru credincioasă slujbă mai multe sate pe rîul Răut între care Procopinţi, Macicăuţi şi Cozarăuţi. Privitor la stabilirea hotarelor acestor sate, în documentul menţionat, între altele, se precizează:“…şi la Bîc,

View original post 537 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s