Programul estival „Provocarea verii”, 2019


Au rămas în urmă programele preconizate pentru perioada lunilor de vară, în baza cărora activa Biblioteca – Ora poveștilor, Ora de lectură, Ora de pictură, Rucsacul de vacanță, etc. În acest an a fost lansată o nouă inițiativă, un nou program „Provocarea verii”. Prin complexitatea și abordarea lui programul a insumat toate aceste compartimente înt-unul singur, definindu-se astfel ca un program care cuprinde trei componente – Lectură, Descoperire și Creație. Sunt condițiile indispensabile, care contribuie la formarea și creșterea intelectuală a copilului, la formarea competențelor interdisciplinare. Pentru a aplica în practică programul propus a fost necesară întocmirea unei agende curriculare în baza mai multor suporturi cu indicaţii metodice, educaţionale, organizaţionale, care să poată să evalueze competenţele copiilor, scopul final al Provocărilor. În realizarea Agendei Programului, la Filiala de Arte „T. Arghezi” am utilizat o serie de testimoniale scrise şi video clipuri (total 20), o listă de recomandare a lecturilor, alcătuită în conformitate cu necesităţile de informare a copiilor, am selectat mai multe informaţii despre experimente şi descoperiri. Activitățile au fost proiectate în așa măsură, încât să fie completate reciproc, una cu alta, cu finaități de formare a competențelor, care să satisfacă interesul de cunoaștere la o anumită vârstă. Am identificat pentru grupul de lucru categoria micilor utilizatori din motivul că ei sunt cei mai cu nevoie de activități continue pentru perioada vacanței mari, dar și din motivul aflării lor în siguranță atunci când părinții au program încărcat. Am parcurs prima etapă cu succes, părinții sunt deosebiți de mulțumiți, considerând-o drept o tabără de vară pentru copii. Doar că noi am dezichilibrat puțin stereotipurile, am activat în baza unor competențe propuse și asumate, având punctul de pornire Lectură, Descoperire și Creație. Am realizat activități de lectură cu diverse tematici și le-am argumentat prin experiențe în cadrul atelierelor  de creaţie, experiment şi observaţie cu același subiect comun, pe care l-am avul la lectură. despre care am citit. Agenda activiților și realizarea lor este prevăzută pentru o perioadă de timp de două săptămâni. Grupul de lucru a fost alcătuit din 12 persone, cu vârsta cuprinsă între 6-9 ani. În total, între 3 și 16 iunie au fost realizate 30 de activităţi. Ținem să accentuăm și faptul, că pe parcursul activităților participanții au fost informați și despre cărțile noi despre descoperiri în domeniul științei, a artei plastice și a muzicii.

.

Resurse electronice: https://biblioart.wordpress.com/2019/06/04/descoperim-achizitii-noi-in-tehnologie-caligrafia-moderna/?fbclid=IwAR1LZEi1WE0TtyL83w0wIjsBgCflAm9h1O9LAden-tduTpRm4DkSMCJ6rkI https://biblioart.wordpress.com/2019/06/06/descopera-carti-noi-femei-in-stiinta/

Lectură. La componenta dată am pus accentul pe următoarele tehnici de evaluare a competențelor de lectură:

  • 1.plăcerea textului citit
  • 2. înțelegerea subiectului textului și dezvoltarea gândirii analitice
  • 3. implicarea metodelor și tehnicilor de lectură – jocuri de lectură,  cuvinte asociate, cuvinte încrucișate, cuvinte cu rădăcine comune, căutarea sinonimelor și antonimelor, stabilirea câmpului lexical al unui cuvânt; 4. exerciții practice de ortografie, despărțirea în silabe a cuvintelor, aranjarea într-o ordine logică a cuvintelor încurcate
  • 5. creionarea desenelor despre subiet și personaje, brainstorming-ul, ca metodă eficientă de găsire a ideilor și soluțiilor pentru subiectul dat.
  • 5.discuții, formulare a întrebărilor și răspunsurilor.

Tematica lecturii a fost natura și omul. Astfel am citit din cărțile  Prietenele mele,gazelle, Prietenii mei copacii şi arbuştii, Amicele mele,păsărelele, Lumina în viaţa plantelor, Cum sunt organizate furnicile?”

În componenta lecturii am avut scop să cultivăm dragostea copiilor față de locul de baștină, familie, Pământ, valori esențiale în viața copilului în perioada de formare. Am citit despre orașul Chișinău, cunoscând-ul prin noi legende despre denumirea și locul de unde a luat naștere localitatea, acesta fiind mai ușor de localizat, aflându-se în preajma bibliotecii. Au înțeles cine sunt autorii legendelor și despre apariția lor – din timpuri străvechi, care vin să confirme despre un fapt autentic. Textul legendei a fost citit cu mare interes. Au jucat jocul „Unește desenul cu povestea” Locul de trai este bine asociat de copii în raport cu familia. Textele pentru lectură au fost selectate din volumele „Comorile literaturii universale” și „Literatura română”, ediții pentru copii: Povestea frunzei de arțar, Nimeni nu poate trăi singur, Pământul este unul pentru toți. Pentru întărirea cunoștințelor am organizat jocuri –  Operaţii distractive cu numere, Poezioare şi ghicitori tematice ș.a.

Copiii sunt interesați și de alte alte subiecte cu tentă misterioasă. Am explorat împreună detalii mai ascunse din viața omului, cum este de exemplu Magia. Iluziile, cu un efect emoțional specific îi intrigă, au nevoie de mai multă informație. Am citit din cartea „Mari enigme și mistere” textul Magia albă și magia neagră. Pentru memorare a fost organizat metoda brainstorming, scriind „cuvinte asociate”, timp de cinci minute. Definiția a clarificat fenomenul – ce este un mister și ce este o magie. Copiii au perceput-o ca o vrăjitorie, dar care s-a transformat cu timpul într-un fenomen și poate să influiențeze pozitiv sau negativ asupra oamenilor. Pentru receptarea textului  copii au răspuns la întrebarea Ce este iluzionismul?, au rezolvat rebusul „Arta iluzionismului”, metoda „explozia stelară”.

Resurse electronice: https://www.facebook.com/watch/?v=316996159201591; https://www.facebook.com/watch/?v=309855133233466; https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/2294011550695616?__tn__=-R; https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/2292572837506154?__tn__=-R ; https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/2290655427697895?__tn__=-R; https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/2288764651220306?__tn__=-R ; https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/2283604945069610?__tn__=-R; https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/2282141118549326?__tn__=-R

Descoperă! Componenta  a incitat curiozitatea participanților de a face descoperiri prin metoda observației, a cercetării, a experimentului,  a studiului de caz, toate acestea având loc și cu ieșiri în teren. Scopul a fost studierea mediului înconjurător – vegetația, lumea pasărilor și a insectelor. Cunoștințele căpătate în cadrul lecturii au ajutat copiilor să observe natura propriu-zisă – vegetația și lumea necuvântătoarelor, care terbuiesc protejate – au urmărit mușuroiul de furnici, cunoscând despre modul de viața foarte activ, organizat, conform unor reguli pe care îl duc furnicile în locuința comună; au descoperit , că furnicile au importanță mare în afânarea solului pentru creșterea bună a plantelor. La rândul lor plantele au nevoie de lumină.  Toată descoperirea se bazează pe experimente. Descoperirea în sine este o provocare! La „tema pentru acasă” copiii au adus plante încolțite – grâu, ceapă, cartofi. Concluzie: lumina este sursa principală a creșterii plantelor. Cu referire la păsări copiii au descoperit  caracteristicile la diferite specii, deosebirea și asemănarea, speciile rare și dispariția unor păsări, indicate în Cartea Roșie a Moldovei și impactul acestui fenomen pentru ecosistema pământului. Au descoperit păsări care cântă frumos, cu triluri, au descoperit noi versiuni ale legendelor despre păsări. Prin jocuri inteligente și utilizarea tehnologiilor copiii au redescoperit orașul natal, străzi, edificii importante; prin „tema de acasă” copiii au descoperit istoria familiei, colectând informații de la părinți și bunei despre istoricul familiei lor. Au identificat și unele probleme ecologice, pe care le creează oamenii, dar care pot să fie evitate, dacă se întreprind măsuri. Au descoperit metoda de reutilizar a materialelor reciclabile, care va stopa într-o oarecare măsură poluarea atmosferei. La capitolul magie participanții au  experimentat  trucuri din magie pe înțelesul lor – paharul care trece prin masă, paharul plutitor, găsirea monedei ș.a. Rezultatul descoperirilor au fost înregistrate în agenda impresiilor, pe care le-au confecționat în cadrul atelierelor.

Resurse electronice: https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/2295687040528067?__xts__%5B0%5D=68.ARAzt_Bis2xZT0y4v; https://www.facebook.com/watch/?v=471841393389938; https://www.facebook.com/watch/?v=351108695592347; https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/2288810567882381?__tn__=-R; https://www.facebook.com/gradinilor21/posts/2280799325350172?__tn__=-R;

Creativitate. Componenta a sporit interesul față de produsul finit, copiii au fost incitați pentru a-și confecționa obiectul dorit până la capăt, ca mai apoi să-l caracterizeze și să-l utilizeze la dorință. La atelierele creative au demonstrat relații dintre cauză și efect, adică elementul procreării și elementul creat, au dezvoltat competențe de planificare, au creat:

Impresii despre „Provocare”.

Biblioteca, în toată amploarea ei au descoperit-o copiii, care cu mândrie ne spun că au trecut în clasa a doua. Părinții sunt satisfăcuți, aduc copiii să se ocupe la bibliotecă până seara, atunci când revin de la serviciu. Din relatările și impresiile vizitatorilor bibliotecii:

Dna Vera. Ce noroc mare am eu de această bibliotecă, copilul meu vine în fiecare zi aici, spiune că îi place, mă simt în siguranță

Dn. Oleg. N-am știut ce se face acum în biblioteci, e foarte bine, că aveți grijă de copii în vacanță.

Dna Tatiana: Dar aceste lecții sunt gratis? Copila mea îmi tot povestește cu ce se ocupă la bibliotecă

Dn. Mihai. Vă mulțumim pentru lucrul care îl faceți pentru copiii noștri.

Resurse electronice: https://www.facebook.com/gradinilor21/photos/a.732883940141726/2290709224359182/?type=3&th

Sinteză de Anastasia Moldovanu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s