27 Martie, Ziua Mondială a Teatrului


IMG_3526Două mari evenimente cu conotație istorică și culturală am marcat la 27 martie. De aici a pornit și ideea de a le marca împreună, ca fiind reprezentative pentru noi, românii basarabeni. Sala bibliotecii a fost gazda întâlnirii oaspeților, care din prea plină dragoste și emoție au venit în fața adolescenților, pentru a crea acel mediu spiritual, de care noi toți, avem atâta necesitate. Pentru a marca evenimentul Unirii Basarabiei cu România, în contextul programului cultural „100 de ani, Uniți prin cultură”, program inițiat de școlile de peste Prut și preluat de cele de la noi,  dar și Ziua Mondială a Teatrului, au venit oamenii cuvântului și al slovei, precum Artista Poporului

Paulina Zavtoni și poetul Nicolae Bălcescu, IMG_3532

actorii Nicolae Darie, Artist al Poporului și Vitalia Grigoriu, maestru în arte, Olga Șveț, regizor, om din fața microfonului de la Radio Moldova 1 și Lucia Galac,IMG_3534 magistru, lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, împreună cu studenții anului întâi de la Catedra Culturologie și Management Artistic, Parascovia Mândresu, profesoară de istorie de la LT „M. de Cervantes” împreună cu elevii claselor a VIII-a.55738298_2049141971850016_5189730097539579904_n

Evenimentul Unirii a fost drept un preambul al activității, prin care s-au amestecat sentimente cu pagini de istorie, exprimate artistic prin poezia lui Nicolae Bălcescu, scriitorul prezent la manifestare. Anterior, la 25 martie a avut loc un alt eveniment frumos, Gala Premiilor UNITEM 2019, iar unii câștigători ai acestui prestigios trofeu au fost prezenți și la bibliotecă. Cu multă bucurie ne-a comunicat această noutate Dna P. Zavtoni, făcându-ne cunoștință celor prezenți cu numele lor – teatrul radiofonic de la Radio Moldova 1, care pe parcursul activității sale longevive pregătește emisiuni de calitate.  Gala UNITEM – 2019 a oferit Premiul pentru cel mai valoros spectacol-radio spectacolului „Povestea unor amintiri” de Ion Creangă, regie de L. Secara și O. Șveț, după un scenariu scris de Ludmila Alexei, jurnalist la Radio Moldova.  Acum se derulează un nou spectacol radiofonic „Întoarcere în trecut nu există” după piesa omonimă a lui Mihail Gh.Cibotaru, spectacol lansat la biblioteca „Ovidius”. Olga Șveț, regizoară la Radio Moldova a vorbit, că la radioul național se joacă spectacole cu actori din cei mai buni, unul dintre care este P. Zavtoni. De asemenea la emisiunile radio sunt difuzate în fiecare zi, timp de 15 minute, fragmente din cărțile sonore, și la moment se difuzează secvențe din cartea lui Simion Ghimpu „Destin între destine”.

Un alt Premiu câștigat este cel al actriței de la teatrul „Luceafărul” Vitalia Grigoriu, doamna sufletistă, care ne-a mărturisit mai apoi că este în căutare de motivație pentru ca ai săi patru copii să rămână acasă, să nu plece în alte țări. Actrița ne-a povestit de unde începe marea ei dragoste față de Teatrul „Luceafărul”, unde predomină atmosfera de creație și armonie și unde l-a cunoscut pentru prima dată pe marele actor Ion Ungureanu, o „constelație din multe stele”. Încă și astăzi mai sunt oameni care fac conexiune cu acele timpuri de început și glorie a teatrului, și P. Zavtoni este una dintre ei, este izvorul nesecat de inspirație și învățare din experiențele pe care le-a avut. V. Grigoriu ne-a împărtășit unele lucruri și despre ultimul spectacol la care lucrează, premiera „A patra lungime”, unde toate personajele vin cu niște planuri ale lor, răsturnări de situații și sunt nedumerite când se întâmplă ceva inexplicabil. Învățătura este, că lucrurile trebuiesc privite așa cum sunt ele.

Parascovia Mândrescu a avut un discurs destul de interesant, apreciind că evenimentele istorice, majore, au început să fie tratate într-un mod artistic, și cu siguranță, cu pași mici trebuie să se ajungă la realizarea Proiectului „100 de ani de Unire prin cultură”. Prin artă „încercăm să ne regăsim cine suntem azi”. Dna profesoară a îndemnat participanții să se regăsească, urmând și cuvintele unui regizor din Havana Cuba, pe nume Jack Weil, care spune, că sarcina actorului este să creeze momentele de adevăr, adică să ne regăsim în aceste momente.

Actorul Nicolae Darie a venit cu noutăți editoriale din domeniul teatral. În sala Teatrului Național „M. Eminescu” au avut loc două lansări de carte despre Eugeniu Ureche, omul cât o academie întreagă… a fost actor dramatic, regizor, poet, cântăreț de operetă, solist de operă, interpret de muzică populară, pictor, scenograf, giuvaergiu, solist al Teatrului de Operă și Balet , actor al trupei Teatrului muzical-dramatic „A.S. Pușkin”, solist al Ansamblului de cântece și dansuri „Doina” al Filarmonicii de Stat, a colaborat cu Radioul Național, studioul „Moldova-film”, studioul „M. Gorki”, studioul „А. Dovjenco”. Deci, o personalitate artistică polivalentă, un mare maestru al artei.

A doua lansare s-a referit la cartea despre „Cinci ani ai Reuniunii Teatrelor Naționale din România și Republica Moldova”. Iar pe parcursul serii de 27 martie în sala Teatrului Național „M. Eminescu” va avea loc un spectacol într-o singură ediție montat de trupa de actori din orașele Iași și Chișinău.

E de menționat faptul, că actorii Paulina Zavtoni și Nicolae Darie, veteranii scenei teatrale moldovenești au lucrat cu mai toți actorii fondatori ai artei teatrale naționale. Au fost deasemenea trecuți în revistă și nume notorii ca Victor Gherlac, Eugeniu Ureche, Valeriu Cupcea, Constantin Constantinov, Constanța Târțău, Domnica Darienco, Spiru Naret, Veniamin Apostol ș.a.

Evenimentul a fost însoțit de momente poetice, melodii lirice interpretate de studenții anului întâi de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice împreună cu lectorul universitar Vasile Fotescu. Toate aceste clipe s-au realizat într-o atmosferă caldă, prietenoasă și respectuoasă față de personalitățile nominalizate. Actorii, adevărați mesageri ai culturii unui popor! – au fost cuvintele de încheiere a acestei luminoase activități.

A comentat Anastasia Moldovanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s