Acordeonul și cunoașterea lui


IMG_2762Invitatul zilei de astăzi a fost Dumitru Calmîș, lector universitar. A venit la săptămâna științei pentru a se întâlni cu elevii, utiliztorii bibliotecii. A ținut o prelegere despre rolul instrumentelor muzicale în educația și formarea intelectuală a copiilor. Subiectul discuției a fost acordeonul. În linii generale a fost o inițiere în cunoașterea acestui instrument muzical, însă atât pentru elevi, cât și pentru învățători a fost o descoperire. Au aflat despre posibilitățile multifuncționale ale acordeonului, că în registrele sale de bază sunt sunele viorii, oboiului, clarinetului și desigur,  acordeonul. Cu toate ca este un IMG_2750instrument relativ tânăr, acordeonul are radacini adanci. Este un instrument polifonic portartiv cu rezervor de aer și claviatură. Aerul pătrunde numai atunci când sunt apăsate clapele. Pentru a înțelege mai bine construcția lui, acordeonul a fost desfăcut în fața copiilor. Au fost demonstrate registrele de bază și producerea sunetului. La toate butoanele care sunt pe corpul instrumentului se cântă notele muzicale – cele din stânga produc notele mai joase, cele din dreapta, notele mai înalte. Majoritatea participanților au avut întrebări diverse și în acest context s-au făcut deosebirile între acordeon și baian. Acordeonul are clape, baianul are butoane, iar după denumirea lor în țările de vest aceste instrumente se numesc piano acordeon (cu clape) și butoni acordeon (cu butoane). O ramificare a lor este și armonica, asemănătoare baianului dar într-o formă mult mai simplă, emite sunete atât prin apăsare cât și prin tragere a unui burduf ce pune în mișcare o coloană de aer. Deosebirea dintre acordeon și pian constă în faptul că el face parte din clasa instrumentelor de percuție, adică care produce sunete prin lovire, iar acordeonul produce sunete prin punerea în vibrație a coloanei de aer dintr-un tub (lame). S-a povestit succint și din istoria apariției acordeonului și am aflat cu stupoare că există Ziua Mondială a IMG_2767Acordeonului, marcată la 6 mai.

Acordeonul se bucură de popularitate la noi, el este un obiect de studiu la capitolul învățământul aristic superior, sunt mulți participanți care evoluiază în cadrul concursurilor internaționale ca soliști sau în cadrul ansamblurilor concertino (mai multe acordeoane), primind calificative înalte, bunăoară Rățoi Radu, a luat premiul mare la campionatul internațional de acordeon desfășurat în Kaunas, Lituania. El a devenit astfel primul moldovean care s-a ales cu această distincţie. Tânărul este al treilea interpret care a reușit să câștige Cupa Mondială atât la muzică clasică, cât și în stilurile variete. Copiii au dat dovadă de cunoștințe la acest subiect, au numit acordeoniști renumiți de la noi, au cântat și la acordeon, evident, elevi care urmează școala la acordeon.

IMG_2780Elevii au fost delectați cu muzică interpretată la acordeon, lucrări de Vasile Panderescu (acordeonist român), Evghenii Derbenco (interpret rus), creații interpretate de către Ion Blajevschi, elev la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”. Ion învață acordeonul deja al șase-lea an. Spre sfârșit dar și involuntar, copiii au încins o horă în ritmul muzicii interpretate la acordeon.

 

Referințe.

Dicționar universal de muzică, Chișinău, 2008

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s