Actoria nu este o profesie, este un destin


Studenții anului întâi a prestigioasei instituții de învățămînt artistic superior Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice s-au regăsit în sălile de bibliotecă pentru a sărbători astăzi sărbătoarea profesională – Ziua Mondială a Teatrului. De fiecare dată la astfel de manifestări tinerii demonsrează prestații deosebite ca frumusețe și talent. Au făcut să se înțeleagă, că mai presus de recunoștința și aplodismentele publicului pentru un actor nu poate fi nimic mai mult. Actorul emană zilnic energie pentru a fi  înțeleasă transpunerea lui în cele mai diferite stări omenești, el este adevărul curat, fără ocolișuri. Actorul trebuie crescut și cultivat, altfel talentul va tânji or aici iese în vileag munca asiduă, clădită bucățică IMG_1091

cu bucățică de către artiștii profesori pntru învățăceii lor. La manifestație au fost prezenți studenți de la Centrul de Exelență – Colegiul Politehnic împreună cu profesori și invitații de onoare Constantin Haret și Paulina Zavtoni, Artiști ai Poporului, Galina Lazarenco, Artistă Emerită și Vasile Fotescu, lector universitar, magistru în drept, cantautor, ciclist, apicultor, jurist și lector.

Pledoariile lor cu tentă instructiv-educativă au fost deosebit de interesante. Tinerii prezenți la eveniment au fost informați despre detalii din viața teatrală a orașului Chișinău, cu noi informații despre repertoriul actual al teatrelor, cu problemele frecvente pe care le întâmpină aceste instituții și veșnica problemă existențială a teatrului. O surpriză a fost comunicarea Dnei Galina Lazarenco, care a IMG_1098provocat tinerii la discuții interactive. Au fost mai degrabă niște exerciții ce țin de ritmică, reacție, coordonare a expresiei feței și a corpului, la prima vedere foarte simple, dar  dificile în executare. Un moment plăcut a fost și monologul lui Vasile Fotescu, care a vorbit despre inițierea lui în teatru și a interpretat melodii în prelucrare orchestrală proprie. Cu multă evlavie a recitat versuri de poeții noștri plecați în eternitate, Leonida Lari și Dumitru Matcovschi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s