Serviciul „Educație interculturală”


rducațieLumea s-a schimbat, copiii sunt și ei alții decât ieri, ne schimbăm și noi, deopotrivă cu ei. Organizația, în cazul nostru biblioteca trebuie să miște ideile înainte pentru a da un impact pozitiv acestor schimbări. Bibliotecarii, în mod constant trebuie să adune noi surse de informare pentru a spori nivelul lor de cunoștințe și noi metode creative pentru a-i stimula să învețe. Or, toate acestea ne-au motivat să gândim/lansăm un nou serviciu pentru elevi  Educația interculturală. Copiii, de la o vârstă fragedă sunt puși în situația de a  cere răspunsuri la întrebările care apar  din contextul raportului relațiilor pe care le au cu cei din jur, fie ei prietenii, băieți, fete, maturi, cunoscuți etc. Întrebările firești de tipul de ce eu nu sunt ca ei sau ei ca mine trebuie să primească răspunsuri care ar contribui la crearea unui mediu educativ din punctul de vedere al respectării şi cultivării diversităţii culturale, sociale, economice.

Scopul serviciului este  să contribuie la formrea capacităţilor de interpretare, judecare şi înțelegere a diversităților, identificarea  unor posibilități și limite interculturale în educație. Trăim într-un stat cu o diversitate etnică nuanțată, care dezvoltă pluralismul cultural, comunicarea interculturală.  Doar educația prin diversitate poate fi cheia succesului. Semnificațiile actuale ale construcției europene sunt paradigmele interculturale și pluriculturale, obiective reflectate într-un cadru legal, ce protejează drepturile oamenilor, indiferent de nație, naționalitate, cultură, limbă vorbită, localitate, regiune, stat.

Ne propunem, ca în cadrul orelor de discuții și dezbateri, a lecțiilor interactive, a testelor de competență, a vizionărilor de filme, a reflecțiilor să contribuim la dezvoltarea exigentă a educației contemporane a elevilor, la conectarea și integrarea în circuitul valorilor europene.IMG_0992

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s