O lecție de educație artistică


danilaPrin prezența invitatului Aurelian Dănilă la bibliotecă s-a produs o frumoasă schimbare de decor și ambianță în spațiul bibliotecii. Un dialog interactiv a avut loc între invitat și invitați, studenții de la Catedra de Muzicologie de la Centrul de Exelență în Educație artistică „Ștefan Neaga”.neaga

Uneori, drumul spre carieră, profesionalism poate începe și de la o simplă întâmplare. Așa a fost și în cazul Dn A. Dănilă, când în copilărie, încă de la școala primară, dorea să învețe să cânte la baian, doar că în acel moment, la „Porumbescu”, care pe atunci avea altă denumire și se afla în centrul orașului, aveau nevoie de instrumente de suflat, primind clarinetul, un instrument pe care nu-l cunoștea și i-a dat bătăi de cap. Dar de aici s-a început drumul vieții spre cercetare. Desigur, au fost și alte necesități solicitate la cerința țării în perioada anilor ’70-80,  spre exemplu școala de partid, director în repetate rânduri la instituții de profil, , redactor la radio, apoi televiziune, apoi încă multe au urmat. Dar începutul profesiei a fost atunci, când a devenit director, timp de trei ani la Teatrul de Operă și Balet, unde a trebuit să învețe constituția și psihologia oamenilor de artă. Aici a avut fericita ocazie să-i cunoască și să lucreze împreună cu Maria Bieșu, Mihail Munteanu, Alexandru Samoilă, oamenii celebri, pe care îi cunoaștem toți. A ocupat mai multe funcții diplomatice, fiind consul în Austria, Germania, Suedia şi Danemarca. Dar studiul operei a fost în permanență una din prioritățile pe care și le-a propus. În marile orașe ale Europei a încercat, probabil, acel simț al mândriei față de țară și oamenii de valoare. A aflat și a studiat despre acea pleiadă de personalități basarabene, plecate peste hotare după anii ’40, care vorbeau o limbă română perfectă, care dețineau un ansamblu de cunoștințe profesionale, căpătate în școlile românești din țară. Doar unele nume – Maria Cebotari, Lidia Lipkovskii , Giacomo Borelli, Anastasia Dicesu,  Elena Cuza, Alexandru P. Antonovschii  – interpreți cu renume de talie internațională și mondială.  Aceasta a fost pista de decolare în domeniul de cercetare a artei, a muzicii și muzicologiei naționale.

Perioada de după anii ’40 este caracteristică pentru Basarabia cu plecarea în masă a oamenilor de artă și creație, văduvind pământul nostru de posibilitatea de a se integra pentru o vreme în circuitul culturii civilizației europene. Totodată ea reprezentă o pagină importantă în istoria culturii naționale. La solicitările studenților Dn. A. Dănilă a făcut referință la primele opere moldovenești scrise – „Grozovanul” și „Aurelia” de D. Gherșfield, „Dragonul” de E. Lazarev, „Balada eroică” de A. Stârcea, „Alexandru Lăpușneanu” de Gh. Mustea, o primă operă solidă, de valoare, scrisă de un basarabean în 1987. O altă operă de Gh.Mustea, care urmează să apară va fi „Ștefan cel Mare”.

Din domeniul baletului au fost scrise opera „Andrieș” de Zlata Tcaci și „Luceafărul” de Eugen Doga.

La întrebarea despre caracteristica culturii muzicale naționale răspunsul a fost următorul…Exponența culturii muzicale naționale față de cea generală este mare, prin prezența strălucită a personalităților de referință. Avem material de export în orice țară. Despre cultura generală se poate de gândit în contextul educației prin cultură artistică în școlile naționale. Ea diferă chiar și de România, Țările Baltice. Acolo copii ciclului primar, deja prin tradiție, cântă solfejio, coral și alte teme. În programa națională acest punct este tratat diferit. Specialitatea de muzicolog este din ce în ce mai mult abandonată.

Surse: http://nationalopera.md/?l=ro&a=16

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s