Chișinău autumnal


ex1

Chișinăul a fost dintotdeauna izvorul de inspirație/admirație al oamenilor. Ne vorbesc cronicile vechi, jurnalele de însemnări ale călătorilor, publiciștilor, regizorilor, fotografilor, cercetătorilor. Bibliotecile, cele mai versate la  capitolul valoare identitară, au o contribuție deosebită la acest subiect. Uneori este surprinzător de plăcut să asiști la întruniri pe viu (am ajuns s-o spunem și așa) cu oameni, decani de vârstă și veterani de condei, care doresc să ne inspire și să ne molipsească de dragoste față de Chișinău. O fac prin poezie, pe care, dacă știi s-o asculți cu sufletul, rămâi fără grai în fața ei. O atare senzație a persistat și printre participanții la evenimentul „Chișinău autumnal”,ex6 adolescenți, elevi de la LT „Kiril și Metodiu”. Din lectura poeziilor am sesizat aievea Chișinăul scăldat de ploi și vânt, copleșit de căldura arzătoare a soarelui, împânzit de mărăcini și renăscut din cenușă, în speranța că nu se va opri în momentele de incertitudine, dar va continua să fie acel oraș al dragostei, al întâlnirilor și al reîntoarecerilor acasă. Chișinăul este locul de baștină al multor oameni de vază, ex7

cunoscuți academicieni, inventatori, scriitori, oameni de artă, care au activat de-a rândul secolelor. Și dacă au lăsat ceva în urma lor, aceasta este în primul rând inima orașului natal. Au fost date citirii mai multe poezii scrise în acest context de către etnicii ruși în diferite timpuri. Un punct de reper a fost și aflarea în exilul basarabean al scriitorului rus A.S. Pușkin, s-a făcut virtual și un traseu geografic al locurilor din oraș pe care le-a frecventat cândva poetul îndrăgit.

La eveniment s-a dorit să se transmită un mesaj – iubește Chișinăul! A reușit să încălzeasă inimile datorită Bibliotecii vii, a dialogului viu între oameni. Deasemenea tinerii au fost îndemnați să-și încerce oportunitățile la un creative writing. Invitații la eveniment din partea Asociației obștești US „A.S. Pușkin” din Moldova au fost Olga Avdeeva,  S. Bahrușina, N. Iavilina, S. Vacarova, S. Maslobrod, B. Ceauzov, pedagogii V. Maiorova și O. Steliman, LT ”Kiril și Metodie”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s