Maria Sagaidac la 75 ani


sagajdak personyAstăzi, la vârsta împlinirilor, venim cu felicitări şi urări de tot ce este mai bun pentru o Doamnă distinsă, împlinită,  care fiind încă foarte tânără şi foarte frumoasă privea  în camera de luat vederi cu acelaşi curaj ca şi în ochii examinatorilor de la  Facultatea de Fizică şi Matematică a USM.  Maria Sagaidac, Maiestru în Artă din anul 1996,  a fost prima actriţă din spaţiul sovietic  în  anii 70-80 al secolului trecut care a devenit doctor în ştiinţe matematice, docent, pedagog. A absolvit facultatea de Fizică şi Matematică la Universitatea de Stat din Chişinău, apoi a continuat masteratul la Universitatea din Kiev în domeniul Ciberneticii şi s-a angajat la USM, deveniind cu timpul Docent.

Prima lucrare cinematografică – Această clipă în regia lui Emil Loteanu a fost probabil cel  mai greu examen în viaţa Domniei sale. Un an de muncă foarte intensă în rolul principal a unei fete din Spania cu numele Amparo. Vorbea în film doar în limba719811 aceasta clipa spaniolă. Pedagogul, îndrumătorul şi regizorul ei, Emil Loteanu, a ajutat-o să însuşească bazele actoriei, secretele profesiei.  La o întâlnire cu spectatorii la întrebarea de ce a preferat să invite la rolul Amparo o actriţă începătoare, Loteanu a răspuns: Sagaidac e o personalitate, iar personalitatea pentru mine este mai importantă. Iar actriţă, să mă credeţi, e ava fi foarte bună. Şi actriţă, în cel mai înalt sens al cuvântului, Maria a devenit!  Filmul este realizat în manieră poetică. Are ca subiect războiul civil din Spania. Mihai Adam, romantic din fire, a plecat pe front unde a luptat şi a murit pentru Spania, el fiind din Basarabia. Alături de Mihai Volontir, interpretul rolului lui Mihai Adam, Maria a devenit o Amparo atât de fermecătoare, atât de dramatică şi frumoasă a fost dragostea lor,  încât a rămas pentru mult timp în memoria admiratorilor săi. Popularitatea nemaipomenită a acestui film a trezit interesul mai multor regizori din Moldova şi din URSS. Actriţa a fost imediat invitată să interpreteze rolul învăţătoarei Viorica Vrabie în filmul regizorului Gheorghe Vodă Unul în faţa dragostei. Apoi au mai fost încă două roluri epizodice în filmele Lăutarii şi Ofiţerul în rezervă. Nu rămâneau în urmă nici regizorii celor mai vestite studiouri din URSS: Mosfilm şi Maxim Groki de la Moscova, bunăoară. Viorica Vrabie din filmul „Singur în fața dragostei”, Ana din „Ofițerul din rezervă”, Giannina din „Pămînt”. „Post – restant”, Catinca din „Toate probele sunt contra lui”, mama lui Nicuşor din „Nicușor din tribul TV”, Plart, scenografa lui Mark Twain din „Mark Twain e contra”, Ilinca din „O întîmplare la festival”, Oxana Victorovna din „Și va veni o zi” şi multe alte roluri jucate cu brio de Maria Sagaidac în filmele: „Lăutarii”, „Întuneric în Chiliei”, „Luceafărul”, „Miorița”, „Cum să devii celebru?”, „Bătăi în ușă”, „Vîrsta de argint”, etc., sunt cu adevărat perle care au intrat în fondul de aur al cinematografiei moldave şi celei mondiale.

22685128_10156524157073492_948531545_nE de menţionat filmul artistic televizat Luceafărul, dedicat Poetului Poeţilor Mihai Emineascu. Rolul Ralucăi Eminovici, dulcea mamă a Poetului, este episodic. Dar câtă dragoste faţă de fiul său, câtă expresie şi sentimente în câteva clipe în care a apărut pe micul ecran actriţa Maria Sagaidac!

Începînd cu anii 90 actriţa nu mai apare pe ecranele cinematografelor, ea s-a consacrat ştiinţei şi discipolilor săi de la USM.

Însă, în anul 2015 a apărut filmul RAISA, primul scurtmetraj de ficțiune regizat de Pavel Cuzuioc.Din distribuție fac parte Cristina Flutur (După Dealuri) și Maria Sagaidac..

În convingerea că mai mult decât cuvintele pot spune doar ochii actriţei am selectat un mic colaj din rolurile interpretate:

i pridet deni 1979

 

Oxana Victorovna din filmul Și va veni o zi

 

images zemla do vostr

 

 

Giannina din Pămînt

 

lautarii 1971

 

 

Lăutarii

 

mark tven protiv 1976

 

 

Mark Twain e contra

 

 

niku;or iz plemeni TV 1975

 

 

Nicușor din tribul TV

 

noci nad cili 1977

 

 

Întuneric în Chilia

 

 

slucai na festivale 1976

 

O întâmplare la festival

 

 

 

stuk v dveri 1989

 

 

 

Bătăi în uşă

 

vse uliki protiv nego 1974

 

 

 

Toate probele sunt contra lui

 

Bibliografie selectivă:

  1. Sagaidac, Maria : [notă biografică ] // Femei din Moldova : encicl. / ed. : Iu. Colesnic. – Ch., 2000. – P. 247.
  2. Andon, Victor. Pur şi simplu Maria. Maria Sagaidac : [actriţă de cinema] // Cineaştii secolului XX: Eseuri, portrete, interviuri / Victor Andon. – Ch., 2005. – P. 39-43.
  3. Proca, Ion. O viaţă cât o moarte lungă: fulgiund în filmele lui Emil Loteanu / Ion Proca. – Chişinău: Notograf Prim, 2011.
  4. Иорданов, Иван. Актеры молдавского кино : [Михаил Бадикяну, Балан Марика, Михаил Волонтир, Трифон Грузин, Григоре Григориу, Домника Дариенко, Константин Константинов, Мария Сагайдак, Виктор Войническу–Соцки, Светлана Тома, Ион Унгуряну, Виктор Чутак, Ион Сандри Шкуря, ] // Кино Советской Молдавии / Иван Иорданов. – К., 1978. – Р. 94-115.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s