Astăzi toate florile – pentru Sofia Rotaru


4c2f276f8986În sala arhiplină a Palatului “Octombrie” (actualul Palat Naţional) se stingeau luminile. Spectatorii au  amuţit în aşteptare, se simţea un flux puternic de atenţie încordată….. Au sunat primele acorduri şi într-un mozaic multicolor a apărut ea, Sofia Rotaru…… Sala a izbucnit cu ovaţii îndelungate…. Eu eram în această sală, vrăjită de talentul interpretei şi de vocea ei magică şi puternică… Deseori îmi pun îtrebarea: ce se ascunde în popularitatea artistei, de unde izvorăşte această energie magică necontenită, ce ne impune pe noi să recepţionăm cu atâta înfiorare lumea miraculoasă a muzicii interpretate de frumoasa cântăreaţă? Probabil, secretul succesului se ascunde în meleagurile în care s-a născut Sofia Rotaru, acest leagăn al căntecelor care face impresia că însăşi pământul le  naşte. Aşa voci curate şi frumoase ca la Mihai şi Alexandra Rotaru (părinţii Sofiei) nu mai avea nimeni în Marşineţ,  la  baştina artistei. Aceste calităţi părinţii le-au transmis copiilor săi – doi băieţi şi trei fete. Zina, cea mai mare, a pierdut vederea, dar în schimb natura i-a dăruit un auz perfect. Ea, care  cu uşurinţă memora căntecele noi  a învăţat-o pe sora Sofia să cânte melodiile populare, devenind a doua mamă şi prima învăţătoare de canto. Copilăria   interpretei nu a fost deloc uşoară.. Sofia era de ajutor în gospodărie pentru mamă-sa, dar şi la piaţă se ducea să vândă produse, şi în câmp o înlocuia la nevoie. Anume de la femeile gospodine, de la ţărancile cu care muncea în câmp a învăţat să înţeleagă sensul vieţii – mărturisea cântăreaţa. Din acest mediu a adus în repertoriul său cele mai sincere note, cele mai adânci şi cele mai frumoase conţinuturi.

fgbÎn adolescenţă Sofia a participat la teatrul de amatori şi cânta cântece populare în ansamblul de amatori. Fiind invitată la concursurile raionale şi regionale a devenit laureată şi baştinaşii au botezat-o “privighetoarea Bucovinei”. Anii 1963, 1964, 1965 au fost o tramplină pentru viitorul ei succes, fiind apreciată la 17 ani de presă şi de artişti profesionişti. În anul 1964 a terminat şcoala medie şi a plecat la Cernăuţi la Şcoala muzicală. În acelaşi an pentru prima dată a cântat pe scena Palatului de Congrese din Cremlin. Tot în acest timp în oraşul Nijnii Taghil din Ural făcea armata un flăcău pasionat de muzică la fel ca şi Sofia – Anatolii Evdochimenco.  Şi la ei în regiune a nimerit o revistă cu portretul Sofiei, care de atunci era mereu cu el. Când s-a întors din armată a căutat-o pe Sofia şi fiind deja student al Universităţii din Cernăuţi a invitat-o solistă în orchestra sa, devenind cu timpul cel mai important om din viaţa ei – soţ, tatăl copilului şi impresario pentru Sofia.

            În anul 1968 S. Rotaru și-a sărbătorit ziua sa de naştere în orașul Sofia, capitala Bulgariei, devenind lauteata celui de-al IX-lea Festival Internaţional al Tineretului şi Studenţilor. Primul succes senzaţional, locul I, o mare de flori. “Florile Sofiei pentru Sofia” – a glumit unul din orchestranţi.  La 24 august 1970 s-a născut fiul Ruslan, pentru care, proaspătul tată a organizat un adevărat eveniment – cu orchestră, muzicanți  și foc de artificii.

1497606265_rotaru2În anul 1971 s-a lansat cu succes filmul „Cervona Ruta”, Sofia fiind eroina principală şi interpretă a cântecului cu aceiaşi denumire, după care a fost invitată la Filarmonica din Cernăuţi în ansamblul vocal-instrumental „Cervona Ruta”. La acea etapă norocul interpretei a fost să-l întâlnească pe Vladimir Ivasiuc, compozitorul, autorul şlagherului „Cervona Ruta”. În colaborare cu el a răsărit steaua Sofiei Rotaru, iar cântecul „Cervona Ruta” a devenit cartea ei de vizită pentru mulţi ani înainte. Începe o nouă etapă în cariera artistică a Sofiei Rotaru în cadrul ansamblului „Cervona Ruta” legată în special de turneele prin ţările fostei URSS, în  Polonia, Bugaria ș.a. În anul 1973 participă  la Festivalul “Cerbul de Aur” cu cântecul Oraşul meu de Eugen Doga, versuri de Gherghe Vodă la care  a luat premiul I. După acest succes  cântecul a răsunat și la ședințele unionale a Concursului televizat “Pesnea-73”, după care numele Sofiei Rotaru devine unul dintre cel mai solicitat in rîndurile interpreților profesioniști din fosta URSS dar și din Moldova. Colaborarea cu mai mulţi compozitori, printre care Evghenii Martânov, Arno Babadjanean, nume foarte populare în estrada sovietică a anilor de atunci a avut o mare importanță în evoluția de  mai departe a carierei sale artistice. Cântecele interpretate de Sofia Rotaru IMG_0404 au devenit în timp şlaghere şi sunt interpretate la toate festivităţile chiar şi în ziua de azi. Este important că interpreta a rămas fidelă manierei sale de interpretă pop. În repertoriul său persistă diferite genuri de muzică, dar cert este faptul că toate cântecele ei, atât   ce țin de dramaturgie cât și de conținut sunt bine gândite și aranjate, ne predispun la meditație asupra filosofiei sensului vieţii. Doar Sofia Rotaru consideră că în cele 3-4 minute cât durează cântecul, ea trebuie să ne povestească despre foarte multe, să ne îmbogăţească spiritul, să ne facă să suferim sau să ne bucurăm împreună cu ea. Astăzi, când Sofia Rotaru a împlinit frumosul jubileu de 70 ani, noi, admiratorii, aşteptăm de la ea încă multe nuvele muzicale, îi declarăm cu sinceritate toată dragostea şi respectul nostru.

T. Kolomoițeva, șef oficiu

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s