Victor Tsoy – legenda muzicii rock


11663755 de ani în urmă s-a născut legenda muzicii ROCK Victor Tsoy , care a devenit idolul generaţiei tinere din perioada anilor optzeci  din uniunea Sovietică.

Перемен требуют наши сердца,
Перемен требуют наши глаза,
В нашем смехе и в наших слезах,
И в пульсации вен
Перемен! Мы ждем перемен.

Perestroika a trezit dorinţa schimbărilor. Tinerii din tot spaţiu sovietic au răspuns la această chemare. Cuvintele scrise de muzicantul, actorul şi poetul Victor Tsoy pătrundeau în suflete, în gândurile, în inimele lor. Probabil din acest motiv activitatea artistică a formaţiei Kino, în frunte cu liderul său avea o influenţă foarte mare asupra publicului din anii Perestroicii.

Victor Tsoy s-a născut într-o familie de intelectuali din Leningrad (Sankt-Petersburg) în 01_hwt0zzSvara anului 1962.  Bunelul său Tsoi Syn Dun s-a născut în Koreea. Victor era singurul copil în familie. În tinerețe a fost un admirator al lui Vladimir Vysotsky, iar mai târziu al lui Bruce Lee pe care-l copia, fiind dezvoltat fizic foarte bine în  artele  marțiale. Din copilărie îi plăcea să deseneze, deaceea părinţii l-au dat la şcoala de pictură unde a studiat timp de trei ani. La şcoala medie nu a  demonstrat mari succese căci acorda mai mult timp pasiunilor sale de chitară, muzică, pictură, etc. Când avea 12 ani şi-a cumpărat singur o chitară din banii  de buzunar primiţi de la 02_9M53DO5părinţi. După clasa a IX-a a continuat studiile la Şcoala de Arte Plastice pentru a deveni pictor-decorator. Însă cu timpul pasiunea faţă de pictură  i-a trecut în favoarea muzicii, Fiind exmatriculat din Şcoala de pictură, s-a angajat la o uzină. Muzica era mereu alături de el şi cu timpul a înţeles că este singura profesie care-l preocupă şi doreşte să-i consacre toată viaţa.

La sfârşitul anului 1981, de comun cu Alexei Rybin şi Oleg Valinscki, a organizat un rock-grup cu denumirea “Garin i Ghiperboloidy”, iar câteva luni mai apoi au renunţat la  această denumire şi au numit-o Kino. În această componenţă au devenit membri ai vestitului rock-club din Leningrad unde cu ajutorul lui Boris Grebenşcikov şi membrii 1kinogrupului Acvarium au înregistrat primul său album, numit  45.  Această creaţie a devenit foarte populară în unele cercuri restrânse în care auditoriu comunica liber cu interpreţii. Deja atunci Victor Tsoy îşi exprima principiile sale – a rămâne stăpân pe sine, a-şi păstra verticalitatea, a se elibera de stereotipuri şi dogme.

Următorul album imprimat a fost numit  Начальник Камчатки  – aşa se numea cazangeria unde lucra, iar seara se adunau adepţii muzicii care o interpretau muzicanţii grupului Kino, diferite variaţii a rockului contemporan. Albumul a devenit o sensaţie, images (1)câştigând premiile mau multor rock-festivaluri.

În următorii ani  popularitatea  a devenit enormă, iar vîrful succesului a fost atins în anul 1986, odată cu ieşirea albumului Aceasta nu e dragoste. Secretul succesului se forma din îmbinarea noilor curente muzicale cu textele simple, dar profunde şi vital actuale  ale lui Victor Tsoy. Căntecele era uşor de intepretat, regăsindu-se astfel în repertoriu miilor de kinomani.

În acelaşi an Kino  a editat albumul Noaptea (Ночь) şi a  concertat la festivalurile rock- clubului din Piter şi Moskova, iar milioane de telespectatori au privit noile înregistrări în toate colţişoarele Uniunii Sovietice.

Odată cu prezentarea  albumului  Группа крови în 1988 kinomania s-a extins pestimages GEUPPA KROVIe hotarele URSS. Colectivul a concertat în Franţa, Danemarca, Italia. Peste un an a apărut primul album profesional  înregistrat în studiou al grupului  cu denumirea Звезда по имени Солнце, care din start a devenit Hit, împreună cu  compoziţia Пачка сигарет. În anul 1989 turneele grupului Kino au avut loc în Franţa şi USA.

În iulie 1990 Victor Tsoy a participat la ultimul său concert care a întrunit circa 60000 de spectatori. După acest concert Tsoy s-a retras în provincie pentru a lucra la piese noi.

v toi iglaVictor Tsoy s-a manifestat şi în calitate de actor. A jucat în filmul tânărului, pe atunci, regizor  Alexei Uciteli – un kinoalmanah cu denumirea Sfârşitul vacanţei, filmat în Ukraina. Acest început a carierei de artist cinema a avut continuare în colaborare cu un alt cunoscut regizor rus Vladimir Soloviov în filmul ASSA, apreciat de critici ca începutul sfârşitului, caracteristic pentru Prestroika. În trillerul dramatic Igla (Acul)  Tsoy a jucat rolul principal. Nici în zilele noastre regizorii nu uită despre muzicantul legendar – au produs în 2012 filmul documentar Tsoy – Kino (regizor Evghenii Lisovskii) şi alte filme despre activitatea lui.

Cu regret, la 15 august 1990 Victor Tsoy a decedat într-un accident rutier. Artistul a adormit la volan, conform versiunii oficiale, din cauza oboselii, şi s-a tamponat cu un autobus care circula regulamnetar pe sensul opus. Legendarul muzician a fost înmormântat la cimitirul Bogoslovskii din Peterburg.

Tsoy spunea  referitor la schimbările în societatea sovietică: Я подразумевал под-c2CwoKIENI переменами освобождение сознания от всяческих догм, от стереотипа маленького, никчемного равнодушного человека, постоянно посматривающего «наверх». Перемен в сознании я ждал, а не конкретных там законов, указов, обращений, пленумов, съездов. Ce s-a întâmplat mai departe – suntem martori oculari. Rămâne să-i mulţumim artistului că a contribuit, datorită geniului său, la răscolirea conştiinţei multor oameni, iar cei care doresc să AUDĂ cuvintele scrise de el vor fi de acord că sunt actuale şi în ziua de azi.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s