NINELA CARANFIL – “O CARISMĂ PRIN CARE POATE CUCERI”


70779_1497706612ninelaÎn topul actriţelor care au trecut peste 40 de ani şi arată fenomenal (www.ea.md), Ninela Caranfil se găseşte printre lideri şi demonstrează „o carismă prin care poate cuceri”.

Actriţa, atrtista emerită Ninela Caranfil vine din părţile Cimişliei, din Satul Nou. A marcat  la 17 iunie  o dată solemnă, un jubileu frumos, având în bagajul artistic  de peste 40  de roluri de teatru şi film, fiind autor a două cărţi, protagonista a două CD-uri, o personalitate complexă şi împlinită.

În anul 1969 a absolvit Institutul de Artă Teatrală „ A. Lunacearski”, specialitatea – actor de teatru şi film, în acelaşi an este angajată la Teatrul Naţional, care actualmente poartă numele lui Mihai Eminescu. Cu excepţia anilor  1971-1973, când a activat la Teatrul “Luceafărul”, actriţa a jucat în scena Teatrului naţonal. Aici noi, spectatorii, am admirat-o în rolurile Nataluţei, apoi în rolurile Eftimiei şi Elenei (Pomul vieţii de Dumitru Matcovschi, V.Apostol), Ziţei (O noapte furtunoasă de I.L.Caragiale, regia A.Băleanu), Ursulei (Un veac de singurătate de Gabriel Garsia Marquez, regia S.Vasilache, Olea în Tata de D.Matcovschi, regie V.Ciutac, Odochia, Rugăciunea de seară de Ion Druţă, regia E.Gaju, Ea, Zăpezile de altă dată de Dumitru Solomon, regia E.Gaju şi m ulte altele.

În scena Teatrului “Luceafărul” am cunoscut-o pe Ninela Caranfil în spectacolele regizate de Sandri Ion Şcurea – Ipolit de Euripid, Neviolnicele de A. Ostrovschi, Jocul dragostei şi a întâmplării de Alfred de Musset, ş.a.

În colaborare cu radioul RM a înregistrat un şir de piese radiofonice în cadrul emisiunii “Teatrul la microfon” (Viaţa unei femei de A.Baranga, A murit Bubi de T.Muşatescu, Divorţ în casa nouă de A.Marinat, Biserica Albă de Ion Druţă, etc.)

Distinsa actriţa are mai multe realizări şi în cinematografie: Lebede pe lac de V.Pascaru, Totul ar fi putut fi altfel de V.Jereghi, Un mic serviciu de Conunov, ş.a.

 658x0_coperta_0cartea ni Ninela Caranfil a editat două cărţi: “Tăcerea de până la cuvânt” (2009) şi Neobişnuita forţă a scenei (2010), ultima fiind dedicată părinţilor săi şi  lansată la Biblioteca Municipală “B.P.Haşdeu”.

Au fost înregistrate două CD-uri,  în care actriţa interpretează versuri lirice (“Dorul infinitului din noi”) şi Psalmul lui David (Ruga).

În 1999 a fost distinsă cu Ordinul “Gloria Muncii”, iar în 2011 i s-a conferittitlul onorific “Artistă a Poporului”. Pentru cel mai bun rol feminin în spectacolul “Zăpezile de altă dată” Ninela Caranfil a fost distinsă cu premiul UNITEM. A luat Marele Premiu la Festivalul “Lucian Blaga”  în România, Premiul Festivalului Internaţional “Mihai Eminescu în lume” şi alte premii importante.

Fiind scurt timp viceministru al culturii domnia sa şi în acest fotoliu s-a manifestat ca o personalitate fidelă culturii şi spiritualităţii neamului.

Biografia actriţei, artistei, Om de Cultură, promotor al valorilor naţionale dnei Ninela Caranfil este cunoscută din cărţi, articole, interviuri, înregistrări, televiziune, radio, cinema etc, etc… Însă noi, spectatorii, când auzim acest nume, ne amintim, în primul rând, de zâmbetul ei carismatic, simţim acest flux de energie pozitivă fiind în sala spectacolelor sau răsfoind cărţile semnate de ea…. Aceasta ne face să o aplăudăm, să-i oferim buchete de flori şi să-i urăm încă mulţi ani creativi cu sănătate şi inspiraţie!

One thought on “NINELA CARANFIL – “O CARISMĂ PRIN CARE POATE CUCERI”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s