Liubomir Iorga, renumitul meșter de instrumente populare și coregraf moldovean


descărcare (2)Astăzi meşterul popular, instrumentistul, dansatorul, actorul şi muzicianul Liubomir Iorga ar fi împlinit 85 de ani. S-a născut la 12 aprilie 1932 în localitatea  Vadul lui Isac din raionul Cahul.

Fiind un adevărat talent înnăscut,   Liubomir Iorga a dus faima Moldovei departe de hotarele ţării. Într-un interviu cu scriitorul Serafim Saca, publicat în revista Moldova, maestru îşi amintea: Acum 23 ani , când am venit la Chişinău, piaţa gării abia se construia… Păşeam prin bulhacele celea şi deodată mă trezesc fără un galoş. Bag mâna, dar mâna-i mai scurtă ca piciorul, şi nu-l găsesc. Atunci îl scot şi-l arunc la naiba şi pe al doilea. Îmi răsuflec pantalonii şi o iau desculţ prin plin oraş spre Filarmonică, dând „buna ziua” în dreapta şi în stânga – la toată lumea”. Însă, regretă maestrul, nimeni nu l-a întrebat cum îl cheamă. Abia sosind la Filarmonică, la concurs, a pronunţat numele său,care peste un timp a devenit cunoscut în toată lumea. La priml său concurs a demonstrat dansul „Tănănica” după ce l-a luat la el maestrul Roman Rohman şi l-a făcut dansator.

Activitatea sa culturală polivalentă îşi are începuturile în Ansamblul Naţional Academic de dansuri Populare ”Joc”.  Timp de 25 de ani fiind solist în ansamblul de dansuri populare „Joc”, a mers în turnee artistice în diferite oraşe ale fostei URSS şi în multe ţări străine.

Pe parcurs a evoluat la teatrul de Operă şi Balet în spectacolele Lumina, Spada frântă, montate de maiestrul Zagorschii. .

În 1957, la ediţia a VI-a a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Moscova, este premiat cu medalia de aur pentru rolul interpretat în tabloul coregrafic comic „În drum spre Chişinău”.

În 1971, artistul s-a filmat în celebra peliculă „Lăutarii” în care joacă rolul unuia dintre cei şase lăutari.

            Fiind pasionat de istoria instrumentelor populare muzicale, Liubomir Iorga în 1964 se angajează în atelierul de muzică al Combinatului de producţie pe lângă Ministerul Culturii din RSS Moldovenească. Pe lângă confecţionarea de fluiere, cimpoaie, ocarine tradiţionale, reanimează instrumente date uitării precum drîmba, tilinca, cavalul. Dealtfel, Liubomir Iorga este primul meşter din spaţiul românesc care confecţionează ocarina, instrument la care a lucrat peste 7 ani şi la care a reuşit să execute 28 de tonalităţi. A creat de asemenea şi un instrument absolut nou, pe care l-a denumit iorgofon. Datorită acestui instrument, Maestrul a fost printre puţinii moldoveni care a ajuns la Casa Albă, la invitaţia fostului preşedinte american, Bill Clinton. Fiind un împătimit al saxofonului, Clinton a fost impresionat de iorgofon şi a ţinut neapărat să-l cunoscă pe creatorul acestuia. La întrebarea: cum arată acest imagesinstrument, Iotga spunea: Foarte simplu arată. E dintr-o plantă, o tărtăcuţă… creşte pe garduri şi se agaţă de copaci. În coadă îi montez un bâzoi de cimpoi şi suflu. Iese un sunet aparte, ceva între cornul englezesc şi cimpoiul moldovenesc. Şi mai are ceva – multă caraghioşenie. Că-mi seamănă. dacă îi pui o căciulă, seamănă cu n om.. Ei, da din astea comedii muzicale am făcut eu multe în viaţa mea…..” Cu adevărat, a mai făcut şi un melesteu cu fluer la capăt: Cu un capăt mesteci mămăliga, iar din celălalt , cât fierbe – cânţi. Un fel de mămăligă muzicală.

          descărcare (1)Pe parcursul a  50 de ani Liubomir Iorga a confecţionat zeci de mii de instrumente musicale, o parte din acestea fiind astăzi păstrate în muzee, reprezentând o valoare culturală incontestabilă.

Actualmente atelierul combinatului nu mai există, însă tradiţia de a confecţiona instrumente muzicale nu a dispărut, în mare parte datorită lui Liubomir Iorga, care a demonstrat în repetate rânduri frumuseţea autenticului moldovenesc.

    Cele peste 30 de expoziţii internaţionale la care i-a fost prezentată colecţia de instrumente au condus departe de arealul moldav aprecierea pentru patrimonial cultural al Republicii Moldova.

            Membru al Academiei Meşterilor Tradiţionali în Sibiu, România, maestrul Liubomir Iorga este distins in 1992 cu titlul onorific ”Maestru Emerit al Artei”, iar în anul 1996, pentru merite deosebite în dezvoltarea artei muzicale, contribuţie personală la reconstituirea şi confecţionarea instrumentelor muzicale populare, valorificarea şi propagarea valorilor cultural-artistice naţionale autentice i se conferă ”Ordinul Republicii”.

Deşi este Maestru Emerit în Artă şi Cavaler al Ordinului Republicii, Iiubomir Iorga a murit în sărăcie, cum se întâmplă, de altfel, cu mai multe mari peronalităţi ai acestei ţări. El a plecat în lumea celor drepţi la 7 noiembrie 2014.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s