În memoriam Mihai Dolgan


Evenimentul cu acest generic a adunat mulţi doritori în incinta Filialei de Arte „T. Arghezi”. Numele lui M. Dolgan, care la 14 martie ar fi împlinit 75 de ani de la naştere, este reprezentativ pentru cultura muzicală națională. Piesele muzicale compuse şi inter28_09_2007Dolganpretate de el au devenit şlagăre legendare. La timpul respectiv ritmurile muzicii lui M. Dolgan a deşteptat curiozitatea multor oameni din afara ţării noastre, pentru noi însă, creaţia lui a fost o deschidere spre libertate, spre Europa. Numele maestrului ar fi văduvit fără de formaţia „Noroc”, copilul creat după simţul, sufletul şi înţelegerea sa. În 2017 se împlinesc 50 de ani de la fondare.
Destinul creator al lui Mihai Dolgan şi al formaţiei sale ”Noroc” i-a fost dat să treacă prin cele mai grele încercări: de la imensa popularitate şi recunoaştere în întreg spaţiul ex-sovietic şi peste hotare, până la desfiinţarea lui. În Ordinul de la 16 septembrie 1970 semnorocnat de Ministrul Culturii Leonid Culiuc, se menţiona că ansamblul vocal instrumental Noroc este lichidat „pentru încălcarea gravă a politicii privind repertoriul şi a normelor de comportament ale artiştilor în scenă, incompatibile cu obiectivele educaţiei comuniste a tineretului”.

Audienţa a avut ocazia să asculte câteva din cele mai vestite piese ale formaţiei Noroc: „Primăvară”, „De ce plâng chitarele”, susţinute de un colaj de fotografii ale membrilor formaţiei. Ultimul a participat la Festivalul Internaţional Lira Bratislavei în 1970 unde a fost apreciat cu premiul „Simpatiile publicului”. Melodia „De ce plâng chitarele”(muzica Mihai Dolgan, versuri Efim Crimerman, voce fraţii Cazacu) a devenit un hit mondial, preluat peste trei decenii de către trupa O-zone.

Mai multe date interesante despre „fenomenul Dolgan” (căci pe bună dreptate a fost un fenomen în muzica moldovenească în anii ’60-70 ai secolului trecut) am aflat din discursul dn. Mihai Poiată, autorul cărţii „RocKul,”Noroc”-ul & noi”(Ch.,2013), Mihai-Stefan-Poiata-133x185de altfel prima cercetare solidă despre formaţia „Noroc” şi membrii săi, căci până la apariţia volumului s-a scris mai mult sporadic. M. Poiată a iniţiat ascultătorii în domeniul unei epoci în perioada de tranziţie, în atmosfera social-politică şi cultural-artistică  a Chişinăului de altă dată – miracolul „Noroc”-ului, perioada de formare, de glorie şi până la dezmembrarea legendarei formaţiuni, liderul cărei a fost Mihai Dolgan. „Noroc”-ul a fost mai mult decât un ansamblu de succes, care a exaltat tineretul sovietic, căzut în hibernare de minciuna patriotică. Acesta a fost marele merit al artiştilor de atunci.

Pe parcursul a două ore de discuţii au fost formulate enunţuri care au solicitat o analiză mai specială din partea interlocutorului, dat fiind faptul că prezenţa publicului în sală a avut o structură neomogenă, cu un nivel diferit de pregătire. Astfel au fost explicate noţiunile de sinergie, igienă lingvistică, vestimentaţia şi rolul ei, momentul hippy, diversitatea efervescentă a rockului mondial, libertatea şi lipsa de libertate , sau invocat mai multe nume cunoscute din lumea muzicii, a filmului, a regiei artistice. M.Ş. Poiată a adus în WP_20170323_13_40_17_Prodiscţie şi subiectul despre statutul tinerilor de astăzi, care au ocazia fericită de a asculta muzica dorită oricând şi oriunde. Însă pentru a deveni un fan al muzicii de calitate sau oricare alt specialist, trebuie să obţii rezultate şi performanţe în domeniul dorit, ori asta se capătă doar prin culură, lectură, limba vorbită, învăţare şi implicare sinceră în tot ceea ce faci.

 Întâlnirea a finisat sub ritmurile copleşitoare ale piesei „De ce te mai iubesc” (muzica Mihai Dolgan, versuri Efim Crimerman), versiunea în limba română în interpretarea fraţilor Alexandu şi Anatol Cazacu.

Echipa bibliotecii este recunoscătoare pentru implicarea participativă a elevilor și studenților în realizarea unor astfel de evenimente, care contribuie la promovarea și la cunoașterea mai detaliată a culturii naționale. Au participat studenți, anul II de la ULIM, Centrul de Exelență în Energetică și Electronică, liceeni de la LT ”M. de Cervantes” elevi de la Școala Profesională nr. 5 din Chișinău.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s