Eugeniu Ureche: actor de teatru și cinema


E. UrecheEugeniu Ureche – 100 de ani de la naștere

Actor de teatru şi film, regizor, cântăreţ de operă (bas profund), operetă şi de revistă, interpret de muzică populară, pictor, sculptor, fotograf, giuvaergiu. S-a născut la 20 martie 1917, în satul Hârtopul Mare, rl. Orhei. De la vârsta de şapte ani cântă împreună cu tatăl în corul Bisericii Sfântul Gheorghii din Chişinău.

Studii: Liceul „B.P.Hasdeu” din Chişinău, Conservatorul particular de muzică şi artă dramatică „Unirea” din Chişinău, clasa de canto şi la Facultatea de Dramă, avându-i pedagogi pe artiştii: A. Antonovski, M. Cosmacevskaia, M. Zlatova, G. Afanasiu, A. Dicescu. În toţi anii săi de studenţie participă la diferite lucrări artistice: pictarea decorurilor pentru spectacole şi participarea la ele în calitate de actor. Primele roluri: Gheorghe din Comoara de V. Eftimiu, RămăşagulUn leu şi un zlot de V. Alecsandri. Serviciul militar îl face în Armata Română (1938). În 1940 este primit în colectivul Teatrului Moldovenesc Muzical-Dramatic din Chişinău (azi Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”). În pofida timpului este înrolat într-o unitate militară de muncă în 1942, dar activitatea şi-o continuă în calitate de solist în Ansamblu de cântece şi dansuri “Doina”, care în 1942-1944 se afla în oraşul Kokand din Uzbekistan, fiind format din artiştii Filarmonicii din Chişinău şi ai Teatrului Moldovenesc. Se deschide prima stagiune teatrală de după război în Moldova (1944) cu spectacolul Haiducii de I.Rom-Lebedev. E. Ureche joacă în spectacol rolul atamanului Iancu. Este apoi actor în Trupa Teatrului muzical-dramatic “A.S.Puşkin” din Chişinău, participă la diverse forumuri din marile oraşe a fostei URSS, se manifestă drept cântăreţ de operă şi participă la fondarea Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău. Are o serie de mari roluri jucate printre care Ovidiu din Ovidiu de V. Alecsandri, Lear din Regele Lear de W. Shakespeare, Arbenin din Mascarada de M. Lermontov, Maiorescu din Eminescu de M.Ştefănescu, Horaţiudin Fântâna Blanduziei de V. Alecsandri, Smirnov în Ursul de A.Cehov, Bernu în Instinctul de H.Kistemaeskers, Prometeu în Prometeu de V. Eftimiu, Mefistofel în opera Faust de L. Delibes, Cetăţeanul turmentat în O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, doctorul în Slugă la doi stăpânide C. Goldoni şi altele.

Evoluează în spectacole: Căsătoria de N.Gogol, Georges Dandin de J.Moliere, Azilul de noapte de M.Gorki. Are discografie: Of sărmana păsărea, Frunză verde de salcâm, Foaie verde şi una, Dragă mi-e leliţa-n joc, Bun îi vinul ghiurghiuliu, De la deal la vale, Frunză verde doi bujori, S-ar găti badea de nuntă.

S-a filmat în peliculele: Leana (studioul M.Gorki), Andrieş (studioul A.Dovjenco), Zori neliniştite(Moldova-film). Participă la emisiuni radiofonice şi televizate, serate de creaţie, face pictură, sculptură, giuvaergie, arte de care era captivat. O deosebire apreciere pentru realizările sale în artele aplicate, precum şi în pictură şi sculptură a avut-o cunoscutul scenograf Anatol Şubin, care, după ce a privit lucrările de artă ale lui E.Ureche a spus: Pentru mine ca pictor a fost o adevărată revelaţie ce am văzut. El a însuşit de minune tehnica giuvaergiei. În doi-trei ani a însuşit tehnica filigranului, tehnologia materialului, a sudării argintului – lucru deosebit de complicat. El simte de minune materialul şi de price s-ar apuca, reuşeşte să creeze opere originale, la un nivel profesionist. Acest fapt l-au confirmat şi prestigioşi critici de artă din Basarabia printre care Constantin Ion Ciobanu, care a scris: O dăruire totală, fără preget Artei sub orice formă concretă s-ar manifesta ea. A participat în cel mai activ mod în viaţa publică social-spirituală, fiind mereu printre oameni, printre intelectuali, mai ales printre oamenii de teatru. Este artist emerit din RSSM (1945)Laureat al Premiului de Stat din URSS, la Decada muzicii şi dansului moldovenesc la Moscova (1950). Artist al Poporului din RSSM (1955)Artist al Poporului din URSS (1967). Ordinul Republicii (1997).

uuu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s