Primăvara muzelor


%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8fPrimăvara  soseşte pe meleagurile Moldovei, mângâind blând sufletele noastre, aşternând covoare moi de iarbă verde, înconjurându-ne cu flori parfumate şi copaci înfloriţi. De rând cu alte decoruri primăvăratice, ea aduce privirii şi sufletului armonia adiată de artele frumooase – muzică, dans, teatru, pictură ş.a. Aducându-vă sincere felicitări cu sărbătoarea Mărţişorului, Vă invităm în Casa Muzelor (Biblioteca de Arte “T.Arghezi”)  să savuraţi din plăcerile Euterpei, Melpomenei, Terpsichorei, Taliei, Polyhymniei ş.a.

Primăvara şi în artele plastice este o sursă constantă de inspirație, indiferent de modalitatea de exprimare, de la peisaj la compoziția alegorică, grafică şi alte genuri.  În grupajul de mai jos am selectat tablouri de pictori celebri  cu imagini de primăvară, care ilustrează stiluri diferite de pictură.

Unul dintre cele mai populare tablouri din arta occidentală, „Primăvara”, sau „Alegorie deprimavara-1482-sandro-botticelli primăvară”, este capodopera pictorului italian din epoca Renaşterii  Sandro Botticelli. Din 1919 face parte din colecţia Galeriei Uffizi din Florenţa, Italia. Pictura, înglobând sute de flori, înfăţişează nouă personaje mitologice. dacă privim de la stânga la dreapta aceste sunt: Mercur, care împrăştie norii pentru a permite sosirea primăverii; zeiţa Venus ce simbolizează divinitatea dragostei şi frumuseţii (pe centru) este înconjurată de trei graţii; Cupidon, recunoscut prin lipsa de moralitate şi încercările de a separa cuplirile căsătorite; nimfa Chloris pe care încearcă să o râpească Zephyrus, vântul muşcător din martie, cu care mai târziu el se căsătoreşte şi o transformă în zeiţa primăverii, eterna protectoare a vieţii,  ce împrăştie trandafirii peste pământ, conform legendei. Majoritatea criticilor se expun că Primavera lui Botticelli este “o alegorie a expansiunii vitale a primăverii, sau o elaborată alegorie a înfloririi, renaşterii lumii”. Privitorul are impresia că spaţiul pictural este o scenă de teatru, ce era foarte la modă în epoca Renaşterii.

giuseppe-arcimboldo-primavara-cele-patru-anotimpuri-muzeul-luvru-parisAnotimpurile sunt, și în artele plastice, temă constantă de inspirație, indiferent de modalitatea de exprimare, de la peisaj la compoziția alegorică. În continuare vă propunem  să descoperim împreună un tablou misterios și amuzant, în egală măsură. El a fost pictat de Giuseppe Arcimboldo, cu scopul de a-i încânta pe împărații și nobilii de la curtea pragheză. Giuseppe Arcimboldo a fost un pictor italian exponent al manierismului, cunoscut mai ales datorită figurilor alegorice executate prin combinația diverselor obiecte și viețuitoare (fructe, legume, pești, păsări, cărți etc.), legate metaforic de subiectul reprezentat. Uitați-vă cu atenție la tabloul, numit Primăvara, ce vedeți? Un tânăr sau o tânără cu o coroană de flori pe cap, și gulerul înalt, foarte la modă prin 1573, este făcut tot din flori, par margarete, iar frunzele formează o haină ciudată, cu iriși și narcise. Dacă ne uităm mai bine, fața pare un câmp de flori, urechea e un trandafir roz, iar nasul o brândușă! Și în celelalte tablouri lucrurile sunt la fel de amuzante și complicate, piersici, cireșe, spice de grâu, felurite legume și ciorchini de struguri, toate formează niște chipuri bizare, parcă nici nu sunt oameni! Dar, oare, ce a vrut să ne transmită pictorul, cu toate aceste chipuri stranii, s-a gandit la niște măști de carnaval, i-a ironizat pe cei care se împodobeau prea mult,  sau stilul lui Arcimboldo ne duce cu gândul la caricaturile din zilele noastre?

louis-janmot-poc3a8me-de-lc3a2me-4-le-printemps-1Pictorul şi poetul francez Anne-Fracois-Louis Janmot(1814-1892) reprezintă
stilul considerat o etapă de tranziţie între Romantism şi Simbolism.  A atras atenţia criticilor de artă şi a publicului datorită picturilor de dimensiuni mari cu subiecte religioa
se.  sunt bine cunoscute portretele lui, dar şi peisajele, în special tabloul Primăvara din ciclul Poemul sufletului.

În  cazul majorităţii pictorilor pictorilor impresioniști primăvara pare să ocupe locul primordial. Pentru impresioniști ea este prilej special de analiză a luminii, de studiu optic și totodată proiecție imaginară.

În perioade diferite, Claude Monet, spre exemplu, pictează la Giverny, o serie lungă declaude-monet-primavara-la-giverny-1900-anotimpuri-pictori-impresionisti peisaje de primăvară. Pictorul a trezit admiraţia contemporanilor săi prin utilizarea culorilor luminoase, transpunerea pe pânzele sale a vibraţiei, imajinii pulverizate a naturii, impresionând admiratorii atât de puternic, încât unii critici de artă spuneau că este pictat chiar aerul.

Claude Monet. Primăvara la Giverny

Un alt mare maestru al peisajului este considerat Camille Pissaro, pictorul francez care a C.Pissarro, Gemuesegarten ... Pontoise - Camille Pissarro / Potager et arbres ... - C.Pissarro / Printemps. Pruniers...1877jucat un rol decisiv în unificarea  mişcării impresioniste. În lume sunt puţine tablouri în care natura este pictată tot aşa de perfect ca şi în capodopera lui Pissaro Grădina de zarzavat şi copaci în floare, primăvara, Pontoise, 1877.  Pictorul recrează atmosfera strălucitoare de trezire a naturii, care uimeşte privirea prin  intensitatea şi profunzimea culorilor, trasmiţându-ne toată expresivitatea acestui anotimp.

Alfred Sisley (1839-1899), pictorul impresionist englez care s-a născut şi a pictat în Franţa, a livada_primavara___orchard_in_spring_de_alfred_sisley-1ieşit în evidentă prin sensibilitatea si inspiraţia cu care işi realiza tablourile şi işi alegea temele, precum si prin pasiunea pentru peisajele linistite. Prefera sa lucreze in aer liber, indiferent de anotimp, fiind de-a dreptul fascinat de peisajele din regiune.

Alfred Sisley Livada Primăvara

Primăvara e frumoasă, totul se leagă de renaşterea naturii cu parfumurile ei proaspete. Deşi Vinsent van Gogh nu a fost recunoscut la vremea sa (a vândut un singur tablou în timpul vieţii sale), peste un timp s-a făcut remarcat şi este apreciat la adevarata sa valoare. Ne vom referi la perioada 1888, când, în primăvara acestui an, în timp ce se afla la Arles, în sudul Franţei, a realizat nu mai putin de 14 tablouri cu pomi înfloriti. van-gogh-livada-de-chiparosi-aprilie-1888Pictorul a rămas  profund impresionat de peisaj şi lumina provensala: «Soarele strălucitor are o lumină pe care n-am mai întalnit-o nicăieri în lume, pe care aş putea s-o numesc galbena, un galben pai, lamâie sau galbenul aurului. Cât este de minunat acest galben!». El vorbea despre acel galben pe care îl găsim frecvent in lucrările sale, în diferite nuanţe şi variante. Să vedem cum e reprezentată primavara in pictura lui Vincent van Gogh Livada de chiparoşi

Colecţia Bibliotecii de Arte cuprinde o comoară de ediţii în domeniul artelor plastice. Cei interesaţi pot face cunoştinţă cu albumele de reproducţii, cărţile, materiale video cu referire la viaţa şi activitatea pictorilor din diferite epoci, stiluri şi mişcările în  pictură, precum pot beneficia de lecţii publice, treceri în revistă, alte forme de comunicare, inclusiv  cu artiştii plastici, critici de artă. ş.a.

Semnează: Tatiana Kolomoiţeva, şef oficiu

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s