Serviciul ”Clubul cinefilelor”


Aici micii amatori sunt atrași de magia filmului. Se vizionează filme de animație și este un mominiment de relaxare fie în timpul pauzelor, fie  a orelor libere. Elevii vin împreună cu învățătorii, și nu doar pentru a viziona următorul film, ci și pentru a afla despre istoria filmului, despre creatorul lui, despre personaje sau ideile care au făcut ca să apară filmul. În așa mod are loc inițierea micului spectator în arta filmului, participă la discuții, își spun părerea personală. Copiii vin cu propuneri pentru următoarea vizionare, însă ele au loc și în contextul evenimentelor tematice. La 7 februarie curent, în spațiul Biblioteci de Arte a avut loc o vizionare de film sub genericul File din istoria filmului de animaţie, dedicată împlinirii a 90 de ani de la naşterea regizorului sârbocroat Dušan Vukotić. Spectatorii  şi-au îmbogăţit cunoştinţele în domeniul evoluţiei filmului de animaţie european, aflând despre renumita Şcoală de la Zagreb şi particularităţile ei specifice. La fel, au avut posibilitatea să vizioneze filme semnificative din creaţia lui Dušan Vukotić. Este vorba de Vaca pe lună (1959) şi Jocul (1962), dintre cele mai populare filme are regizorului, premiate la mai multe festivaluri internaţionale.

Pentru informație suplimentară vă propunem:

File din istoria filmului de animaţie

Dušan Vukotić (7.02.1927- 8.07.1998) regizor sârbo-croat

Dušan Vukotić a fost de specialitate arhitect şi doar mai târziu şi-a îndreptat atenţia către filmul de animaţie. A început cu spoturi publicitare, apoi după înfiinţarea studioului Zagreb-film (în 1956), la care a participat şi a devenit unul din conducătorii lui, alături de Vatroslav Mimica, a continuat cu crearea filmelor de animaţie. Anume lor li se datorează faptul că studioul a devenit în scurt timp unul dintre cele mai importante din lume, devenit cunoscut ca Şcoala de la Zagreb.

Şcoala din Zagreb s-a impus printr-un nou stil, diferit de cel al lui Disney. Cineaştii au pledat, în primul rând, pentru un desen laconic, schematic, concentrat, caricatural, pentru distanţarea de la formele şi principiile “anatomiei reale”. S-au distanţat, la fel, de lumea poveştilor cu heppy end-uri, trecând într-o problematică actuală, la problemele sociale şi filozofice ale contemporaneităţii, care intrau în cercul de interese ale publicului matur. La fel se refuză la text şi dialog, fapt care îi aduc filmelor universalitate. Cuvântul este înlocuit cu muzică, cu sunete, exclamaţii. Se utilizează pe larg transformările, simbolurile şi metaforele.

Perioada anilor 1958-1963 este considerată ca cea mai prodigioasă şi a rămas în istoria cinematografiei mondiale ca veacul de aur al şcolii din Zagreb.

Dušan Vukotić este cea mai emblematică figură a şcolii de la Zagreb. Filmele care i-au adus popularitate sunt Cowboy Jimmy (1953), Concert pentru mitralieră (1953),Vaca în lună (1959) Picolo (1960), Jocul (1962) şi altele. Iar pelicula Surogat (1961) va obţine primul Oscar acordat de Academia de film american unui film străin de animaţie.

Dušan Vukotić concepe filmul de animaţie ca pe o artă de interpretare a realităţii. Creaţia cineastului este caracteristică prin tendinţa de a ciocni două realităţi diametral opuse fie două lumi cea de poveste cu cea reală (în Abracadabra), fie două universuri spirituale (în Vaca pe lună), cineastul cercetează omul şi relaţiile lui cu lumea ce-l înconjoară.

Filmele lui Dušan Vukotić, create la studioul de animaţie Zagreb-film, au obţinut peste 54 de premii! dintre care 14 premii internaţionale a obţinut filmul Jocul (1962). Este o parabolă filozofică la relaţiile inter-umane, dar şi un reuşit experiment artistic de-a îmbina animaţia cu filmările reale. Dušan Vukotić îl consideră cel mai bun film al său. Intenţiile sale asupra filmului le comenta astfel: „În acest film am dorit să realizez sinteza dintre filmul de animaţie şi filmul de ficţiune, astfel încât fiecare sa-şi păstreze autonomia, ambele să fie legate numai prin montaj, dar alăturarea lor să ofere noi posibilităţi pentru exprimarea gândurilor” (Caiet de documentare cinematografică, 1968, nr. 6).

Deşi, după 1960 tot mai rar apare cu filme de animaţie, dând preferinţă celor de ficţiune, în istoria cinematografie mondiale Dušan Vukotić va rămîne ca fondatorul şcolii de la Zagreb şi autor al filmului de animaţie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s