CLAUDE MONET – “POET AL STĂRII LUMINII, AL FLUXULUI VIEŢII ŞI AL COSMOSULUI FLORAL”


clode-monetLa 19 ianuarie, curent, la USM,  a avut loc activitatea extramuros, dedicată  unui din cei mai remarcabili pictori din mişcarea impresionistă – Claude Monet. Studenţii au fost informaţi cu referire la  esenţa şi părţile distincte ale impresionismului în arta plastică, au  făcut cunoştinţă cu celebrele picturi ale Monet, s-au familiarizat cu biografia pictorului.

Claude Monet  a trezit admiraţia contemporanilor săi prin utilizarea de culori luminoase, precum si prin peisajele sale, în care a transpus pe panză vibratia aerului, razelor de lumină, frumuseţea şi transparenţa mării în mişcare, folosind tehnica liberă a picturii netradiţionale.

În anul 1873 Monet a pictat Impression, soleil levant (Impresie, răsărit de soare – acum înimpression-sunrise-impresie-rasarit-de-soare-claude-monet Musée Marmottan, Paris), un peisaj din Le Havre, care a fost expus la prima expoziție impresionistă din 1874. Se spune că Louis Leroy, un critic de artă, a folosit noţiunea de “Impresioniste” din titlul acestei picturi, comentând că picturile lui Monet erau mai degrabă “impresii” decât lucrări de artă terminate. La a treia expoziție, din 1876, pictorii care s-au manifestat în pictură prin nouă viziune artistică, noile compoziţii, tehnici şi subiecte foloseau deja termenul acesta pentru a să se descrie.

Iata care au fost subiectele principale pe care pictorii impresionisti le-au abordat în creaţiile lor:

  • Evenimentele şi scenele obişnuite din viaţa de zi cu zi au înlocuit portretele clasice şi scenele tradiţionaliste. Oamenii au reprezentat unul dintre subiectele principale, abordate de către impresionisti. Ei reprezintă individul în lumea sa, în timp ce munceşte sau se plimbă, discută, etc..
  • Natura a primit o altă interpretare la impresionişti, devenind unul dintre subiectele preferate ale artistilor plastici şi prezentând natura aşa cum este ea, fără a o transforma într-un peisaj ideal.
  • Marile oraşe în care impresionismul a luat nastere, cum ar fi Parisul si Londra, au devenit si ele un amplu subiect. Stilul de viaţă impus de Revoluţia Industriala, schimbările majore prin care trece societatea, stilul vestimentar, mijloacele de transport şi atitudinea urbanaîn ansamblul său sunt subiecte des abordate în picturile impresioniste.

Din aceste motive, impresionismul în pictură este considerat unul dintre cele mai importante manifestări artistice fără de care această artă nu ar fi evoluat.
Cei mai renumiţi pictori impresionişti sunt: Paule Cezanne, Edgar Degas, Claude Monet si Berthe Morisot.

Au fost trecute în revistă revistă câteva din cele mai vestite picturi ale lui Claude Monet.

nuferi___water_lilies_de_claude_monetLui Monet îi plăcea foarte mult să picteze natura. “ Nu am decât meritul de a fi pictat întocmai după natură străduindu-mă să reproduc propriile impresii față de fenomene trecătoare și schimbătoare.” Monet s-a stabilit la Giverny unde şi-a amenajat o grădină cu arbuşti şi nuferi, a construit un pod japonez. Aici el a creat un ciclu liric al nuferilor albi cu variate intensităţi de lumină

Unul din exemplele caracteristice pentru figurile umane pictate de  Monet, este pânza Femei în grădină. Într-o grădina de vară, un grup de femei vesele, în rochii deschise, albe, cu reflexe albăstrii, de la cer, sau verzui, de la copaci, se distrează. In jurul lor un frunziș de arbori, iar pe costumele lor, ușoare pete de lumină ce se joaca ori umbra transparenta a frunzelor.

În anul 1875 Monet pictează Doamna cu umbrela. Tabloul reprezintă o doamnă cu umbrelamonet-doamna-cu-umbrela-1 care se plimbaă pe câmpîn adierea vântului. Umbrela impune lumina si umbra. Numai rochia, stofa care pluteşte şi  forma norului indică adierea.

Intre anii 1880 si 1890 Monet a pictat o serie de lucrari reprezentand Catedrala Rouen din diverse unghiuri si la perioade diferite ale zilei. Douazeci de vederi ale catedralei au fost expuse la galeria Durand-Ruel in 1895. El a pictat de asemenea si cateva mori de faina.

Să deseneze un peisaj învaluit de ceata a fost o mare provocare pentru Monet. este doar un800px-monet_claude_-_waterloo_bridge__effect_of_foga dintre lucrările care compun o serie cu privelistea oferita de Podul Waterloo este doar una dintre lucrări, realizate de Claude Monet în timpul aflării în Londra. De la fereastra hotelului  Savoy, Monet putea sa vadă peisajele cetoase londoneze. Astfel,  el a reuşit să surprindă  atmosfera când lumina şi aerul par să înghita clădirile şi totul din jur.

„Azi fantezia picturii ajută ca pictorii noştri să descopere poezia gărilor, aşa cum predecesorii lor au descoperit poezia pădurilor şi a râurilor.” – Emile Zola

În 1876, la Paris, Monet Încearca sa picteze ceaţa. Curând ajunge la concluzia că fumul alb şigara-saint-lazare-claude-monet aburii locomotivelor sunt cele mai adecvate pentru aceasta. Studiază aburii care dau aerului densitate, adâncime, formă şi culoare, asemenea unor nori.

Monet reproduce în tablou construcţia clădirii, structura metalică a acoperişului de sticlă, este atent la transparenţa sticlei si la norii „cetoşi” rezultaţi din aburii ridicaţi.

Nu mai puţin studenţii s-au interesat de biografia pictorului Claude Monet s-a nascut în anul 1840, la Paris, şi şi-a petrecut copilăria în Normandia, în orasul Le Havre, unde părintii săi se stabiliseră în anul 1845.

Talentul artistic l-a cultivat încă de mic, iar la vârsta de 14 ani a reuşit să vândă primul tablou.Primele sale lucrări (1856) au fost caricaturi.

In timpul studiilor la şcoala secundară de artă era cunoscut prin caricaturile sale în cărbune, pe care negustorii de artă le vindeau la preţuri  între 10 si 20 de franci.  În aceeaşi perioadă, l-a cunoscut pe pictorul Eugene Boudin care l-a invitiat pe Monet în realizarea picturii prin tehnica “plen air”, care nu era permisă pe vremea aceea in pictura academică. La început, artistul nu era deloc de acord cu lucrările făcute de Boudin, dar acesta l-a învăţat să deschidă ochii asupra naturii : “… in sfarsit, ochii mi s-au deschis si am înţeles cu adevarat natura. Am invăţat în acelaşi timp să o iubesc.”

Cariera artistică a fost întreruptă de stagiul militar în Algeria, care ar fi trebuit să dureze şapte ani. O febră tifoidă, la doi ani dupa inrolare, i-a permis întoarcerea la Paris, în Franta. In 1862, a devenit studentul lui Charles Gleyre. În atelierul acestuia i-a întâlnit pe câţiva tineri care urmau să devină nume sonore ale artei franceze: Pierre-Auguste Renoir, Frederic Bazille si Alfred Sisley, impreună cu care va forma nucleul curentului impresionist. În timpul razboiului franco-prusac (1870-1871) se refugieaza la Londra, unde picteazăa parcurile, Tamisa, Turnul Londrei si diverse alte scene. Toată viaţa a rămas fidel stilului său de a picta şi peisajelor.

Monet putea să folosească şi studioul pentru a-şi picta modelele la un pret redus. El a pictat-o pe Camille Doncieux, cu care mai tarziu s-a casatorit. După nasterea primului lor copil, s-au mutat la o casă în Argenteuil, în apropierea Senei. Au locuit acolo timp de şase ani, pană  câand Camille a murit. Monet s-a mutat apoi la o casă din Giverny, Eure, în regiunea Haute-Normandie, unde a plantat o gradină mare, o mare sursă de inspiraţie.

In 1892, Monet s-a casatorit cu Alice Hoschede, cu care a avut o aventura în timpul căsătoriei cu Camille.

Moare in anul 1926 si este înmormantat la Cimitirul Bisericii Giverny, Eure, în regiunea iazul-cu-nuferi-monet-40x30Haute-Normandie, Franta.

Monet a rămas fidel impresionismului până în ultima clipă a vieţii sale şi până la ultima pictură a sa. Seria “Nuferii”, testamentul artistic al patriarhului impresionismului, incheie o carieră începută la varsta de 14 ani.

Intreaga sa operă stă  sub semnul dorinţei de perfectiune.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s