Polonia – centrul de cultură audiovizuală


aConferinţa cu acest generic a fost realizată cu participarea elevilor de la Colegiul de Arte Plastice “Al. Plămădeală” împreună cu profesorul Emil Cojocaru, studenţi de la Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” împreună cu profesorul,  regizorul C. Bălan,colaboratori de la AŞM, dn. D. Olărescu, V. Galaicu, E. Koroliov, V. Rocaciuc  ş.a.

Iniţial publicul a fost familiarizat cu o scurtă informaţie despre cultura Poloniei, însoţită de o prezentare video despre obiectivele turistice principale, clădiri impunătoare de menire social-culturală, teatre, muzee, precum şi lăcașuri de cult, biserici (kostel) şi catedrale din Varşovia, Cracovia şi alte oraşe, cu minunata lor arhitectură, o combinaţie din mai multe stiluri, predominant gotic şi baroc. Îi cunoaştem pe polonezi ca un popor evlavios, deaceea şi prezenţa numeroasă a acestor așezăminte au un rol important în educaţia morală a societăţii. Aceasta vine din tradiţia creştină, înrădăcinată adânc în conştiinţa oamenilor. Se cinstesc cu pioşenie asemenea locuri ca cimitirele, care au o longevitate de sute de ani. (vezi: Invitație)

Polonia este ca o gură de aer proaspăt în familia ţărilor europene. Fiind un centru cultural important în această regiune ţara s-a manifestat anume prin avansarea cinematografiei, cea mai vizionată dintre mass-media vizuală. Cinematografia Poloniei, în toate genurile ei de exprimare prezintă un domeniu important în viaţa polonezilor. Anual sunt editate reviste, cataloage, hărţi cu nominalizarea evenimentelor cinematografice, a festivalurilor despre producţiile filmice, despre creatorii începători, profesionişti şi personalităţi notorii ale domeniului. Creatorii de filme polonezi au fost printre primii, care s-au detaşat de realizmul socialist, recurgând în ecranizările lor la puterea imaginii in miscare nu doar pentru a expune catusele justitiei, ci pentru a crea o viziune asupra viitorului.  Operele lor sunt exemple remarcabile ale capacitatii de transformare a cinematografiei. Nu numai filmele de ficţiune şi nonficţiune au un impact benefic asupra culturii poloneze şi europene, dar şi de un deosebit succes se bucură filmul în desen animat. Regizorii au reuşit şi reuşesc în continuare să ne transpună în lumea lor prin prisma filmului de animaţie polonez. Prezentatoarea dr. V. Tipa a apelat la demonstrarea mai multor filme de acest gen, aducând în discuţie şi istoria apariţiei lor, a creatorilor, a tehnicilor în care au fost realizate filmele. Pentru partipanţi, mulţi dintre care, legaţi de studiul artelor, a fost deosebit de interesant. Din partea bibliotecii-gazde, ei au fost invitaţi să participe activ la frecventarea şedinţelor Clubului Cinefililor, care au loc în fiecare lună. Interes sporit a avut şi expoziţia de carte tematică, cataloage, anuare, reviste şi cărţi de ultima oră. Activitatea a fost şi un mesaj pozitiv de interacţiune cu comunităţile poloneze de la noi.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s