Arta vizuală. Chişinăul în filmele pentru copii.


Clubul Cinefililor

(anterior Clubul Amatorilor Filmului de Animaţie)

Cu “decada” Clubul Cinefililor şi-a reînceput activitatea în această toamnă. Elevii au fost invitaţi la vizionarea filmelor animate despre Chişinău. O selecţie din cinemateca filmelor animate la acest subiect a fost făcută de dna Violeta Tipa. Au fost propuse filmele Fumul de regizoarea Elena Jignea pe muzica compozitorului  Valentin Dânga şi Povestea de la etajul zece de regizorul Constantin Bălan, muzica de compozitorul Gheorghe Mustea. În ambele filme acţiunea se petrece în Chişinău, doar că în primul este reprezentat oraşul anilor’60, în cel de-al doilea acţiunea se petrece în oraşul viitorului.

În ambele filme copiii au perceput uşor contrastul oraşului, şi-au confirmat spusele prin imaginile din film. Oraşul vechi l-au recunoscut prin case mici, cu două nivele, transportul este regulat de poliţişti, deoarece nu existau semafoare, se văd biciclişti mulţi, aparate de telefoane vechi, oamenii ascultă muzică la patefon. Iar băieţelul, eroul filmului, desenează în creioane colorate case, multe case mai mari, din coşul lor iese fumul, care a alertat pompierii. Până la urmă, băieţelul a fost identificat şi  toată lumea a înţeles pasiunea lui. Copiii au fost de părerea, că eroul filmului a devenit arhitector, desenele s-au transformat în realitate. Chişinăul a devenit mai frumos. 20161011_131023

Acţiunea în filmul Povestea de la etajul zece se petrece în a doua jumătate a anilor’80, eroul filmului este un băiat din Chişinău preocupat mai mult de utilajul tehnologiilor moderne, odaia lui este conectată prin cabluri la telefon, televizor, magnetofon, aparat de jocuri. Lumea din jurul său nu-l interesează, nu observă natura, îşi confecţioneză singur prăştii pentru a ofensa motanul din curte şi vrăbiile din copaci. Fiind “acaparat” de aparatul său chiar şi în drumul spre casă de la şcoală, are parte de mai multe incidente.  Odată, ieşind din casă, a ignorat indicaţiile ascensorului, accesând butonul nepermis. Astfel nimereşte de unul singur în mijlocul naturii, neprietenii i-au devenit prieteni. A observat frumuseţea naturii. S-a dovedit că a fost pur şi simplu un vis, dar acest fapt l-a ajutat să-şi depăşească stările de dependenţă faţă de aparatele tehnice. Elevii au înţeles mesajul, el redă problemele întocmai, cu care astăzi se confruntă societatea noastră. Fiecare din participanţi şi-au dorit să fie mai aprope de natură şi să-şi facă prieteni adevăraţi, să nu ofenseze animalele.

Oaspeţii s-au bucurat de întrebările copiilor. 20161011_133040Ulterior C. Bălan le-a povestit lucruri interesante despre filmele de animaţie, care deşi sunt de scurt metraj, necesită o muncă îndelungată, care presupune lucrul în echipă a oamenilor de diferite profesii. Filmele se realizează în baza poveştilor şi a povestirilor scrise de scriitori. Cunoaştem scriitori contemporani ca S. Vangheli, Iu. Filip, A. Busuioc, A. Ciocanu, Nicolae Esinencu, lucrările cărora  stau la baza scenariilor pentru animaţie. Deasemenea mai toate poveştile lui Ion Creangă au fost înscenate, poveştile despre Făt-Frumos şi altele.

***************

Din culise

…Despre cinematografia naţională se vorbeşte la timpul trecut. Există studioul Moldova Film, dar el nu produce, nu sunt bani… Dar putea să rămână Animaţia, se putea să se facă ceva pentru copiii noştri, pentru educaţia lor în spiritul identităţii naţionale, a patriotismului. La noi toţi profesioniştii şi-au făcut studiile la VGIK (Institutul Unional de Cinematografie din Moscova), avem tradiţii bune, dar… orgoliul ne macină. Dar trebuie să mai şi lucreze cineva…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s