Şi iarăşi, decada!


decada-chisinau-orasul-meuA mai trecut un an, a zburat pe neobservate. Zece zile intense de muncă pentru comunitate. Prin tot ce facem aducem la cunoştinţa şi inima chişinăuenilor date noi despre oraşul în care trăim. Filiala de Arte “T. Arghezi” lansează noi contribuţii în calea de cunoaştere a istoriei Chişinăului la aniversarea de 580 de ani, deoarece doar prin istorie şi trecut noi putem să ne construim prezentul şi viitorul. Am preconizat activităţi de divese structuri şi genuri, activăm ghidaţi de programele lansate oficial, dar şi necondiţionat, în care depunem suflet, energie şi timp preţios, după orele de muncă. Scopul este să transmitem tuturor, indiferent de vârstă spiritul cu care suntem înzestraţi – dragoste faţă de aproapele tău, faţă de locul natal, oraşul drag, să cultivăm o atitudine civilizată faţă de tot ce avem, faţă de înainaşii noştri şi respectul reciproc.

Vorbesc oamenii

Genericul 580 ani ai Chişinăului a devenit prioritatea anului 2016. La BM “B.P. Hasdeu” au demarat mai multe iniţiative.  Departamentul Memoria Chişinăului a lansat un Concurs de clipuri-video (vezi: Oraş frumos pe nume Chişinău Strada Bibliotecii mele). Echipa s-a implicat în realizarea video-clipului despre strada unde îşi are rezidenţă biblioteca noastră deja de 31 de ani. Este o experienţă interesantă să identifici informaţii despre strada în care locuieşti. Strada Grădinilor, căci la ea ne referim, este una din străzile vechi ale Chişinăului, care a luat naştere la o margine, pe terenuri agricole, unde oamenii se ocupau cu grădinăritul, având prin preajmă apele râului Bâc. Mai degrabă aceasta a fost un vechi sat moldovenesc, cu timpul asimilat de urbe prin secolele XV-XVI. De fapt aşa şi sa construit oraşul nostru, se anexau noi teritorii de la periferii. Cu trecerea timpului conturul ei a fost supus modificării, în mare parte fiind absorbit de noile străzi care apăreau. Din sursele disponibile a istoriei contemporane a oraşului aflăm că anterior ea se numea strada Voznesenski, apoi Iachir. La toponimia veche – Grădinilor – revine după anul 1991. În constituirea istoriei de secole a străzii într-un video clip de până la cinci min., de ajutor ne-au fost oamenii prin povestirile lor, ştiute de la alţi trăitori mai vechi ai oraşului. Astfel am aflat, că aici erau concentraţi în mare parte o categorie socială mai vulnerabilă, care în condiţii grele prestau servicii pentru restul orăşenilor, adică practicau vechi profesii, uitate demult. Frecvent aici se adăposteau comunităţile de romi. În prezent în perimetrul străzii care a mai rămas, 700m , reprezentativ ar fi să completăm că astăzi activează instituţii de învăţământ şi educaţie – Liceul “Miguiel Saavedra de Cervantes”(clase primare),  Şcoala auxiliară nr. 6, Grădiniţele de copii nr. 25 şi 38, centrul de plasament temporar şi de zi “Vatra” şi “Atenţie”, Filiala de Arte a BM “B.P. Hasdeu”.

În filmuleţul video, (vezi: Strada Grădinilor) am readus din amintirea confesiunile regretatului Glebus Sainciuc, (vezi:  Evocări luminoase ale trecutului…), am consultat cărţile lui Lică Sainciuc despre Chişinău alcătuite în baza documentelor de arhivă, am discutat cu onorabilele doamne,care au copilărit în această stradă, actriţa Paulina Zavtoni şi Valentina Tofaniuc, fosta directoare a bibliotecii.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s