Chişinăul poetic


20161006_123556
În cadrul decadei “Chişinău – oraşul meu”, la 06 octombrie, curent, Filiala de Arte “Tudor Arghezi” a desfăşurat o oră interactivă cu elevii clasei a IV-a de la Liceul teoretic “Miguel de Cervantes”. Oda oraşului natal, exprimată în strofele poetice, a dat contur unei discuţii, cuprinzând versuri şi alte texte scrise, cântece, legende şi povestiri despre personalităţile care au bătut pasul pe străzile şi bulevardurile străbune din Chişinău.
Inspirînd dragostea şi sentimente patriotice în sufletele curate ale copiilor, a fost audiat imnul oraşului Chişinău, apoi copii au exprimat sentimentele sale către oraşul în care s-au născut. Copiii sunt mândri pentru ceea ce le este mai aproape din punct de vedere istoric: pentru Marea mişcare naţională, Marea Adunare Naţională, obţinerea Independenţei şi Suveranităţii. Astfel, au spus elevii, Piaţa Marii Adunări Naţionale are pentru ei anume acestă semnificaţie.
a-doua“Atunci când traiesti un sentiment, îi dai viaţă prin vers” – aşa s-a numit activitatea în care copii au identificat versurile propuse de poeţii Nicolae Dabija, Liviu Damian, Grigore Vieru, în care au fost marcate numele persoanelor care au locuit în preajma Bibliotecii de Arte. Spre exemplu, 333218789_ee947cf858_mversul “Ave Maria”, dedicat Marei Cibotari:
Zăpada aceasta ce cade de sus
Atât de lin, că-mblânzeşte vecia
Are ceva în tremurului ei,
din vocea sopranei Cebotari Maria.

Ea, căreia i-a fost dat înainte
De naşterea noastră să cânte pentru noi
Aprindea, cu vocea ei, teatrele din Europa
În preajma celui de-al doilea război
După ce elevii au recitat versul lui Nicolae Dabija, ei au fost informaţi cu referire la creaţia şi destinul vestitei soprane.

Poezia “Pe strada Veronica Micle” de Anatol Gugel a trezit un interes deosebit a elevilor în ceea ce ţine de sentimentul frumos de dragoste, trăită de cei doi îndrăgostiţi, din care am beneficiat şi noi, următoarele generaţii, care ne-am ales cu un adevărat tezaur liric, moştenit de la marele Eminescu şi iubita sa Veronica Micle.

Nicicând nu aş cunoaşteveronica-micle-si-mihai-eminescu                                                 Ce ştiu astăzi mai toţi
Nici tânguiosul bucium,
nici plopii fără soţ….

Să nu fost Ea – oare
La El am fi ajuns,
La tainiţa luminii
La lumi fără răspuns?
Poezia “Pe strada Veronica Micle” de Anatol Gugel a trezit un interes deosebit a elevilor în ceea ce ţine de sentimentul frumos de dragoste, trăită de cei doi îndrăgostiţi, din care am beneficiat şi noi, următoarele generaţii, care ne-am ales cu un adevărat tezaur liric, moştenit de la marele Emineascu şi iubita sa Veronica Micle. In memoriam, a fost audiată romanţa “Pe lângă plopii fără soţ”, interpretată împreună cu elevii.

Artistul plastic, regretatul Glebus Sainciuc, a fost menţionat în strofele poetului Liviu Damian:sainciuc_78334000

Vorbim mereu de cartiere noi,
Dar mai există şi oraşul vechi.
Oraşul vechi pe dealuri lîngă Bâc,
Oraşul cel cu caldarâm de-un veac.

Lîngă acest templu locuiesc şi eu
Veniţi, prieteni, să-l rugăm frumos
Pe Sainciuc, distinsul trăitor
Al urbei vechi, să meargă azi cu noi
Pe lîngă aceste strofe din poezia “O serenadă pe strada Mateevici” s-a discutat despre Glebus Sainciuc, care locuind în vecinătate, pe strada Gh.Ureche, a fost un bun prieten a Bibliotecii de Arte.
4

La finele activităţii copiii au ascultat şi alte poezii, dedicate oraşului Chişinău, şi au dansat împreună cu interpreţii cântecului „Chişinău” pe versurile lui Dumitru Matcovschi, avînd în faţă şi tabloul poetului, expus în sala de lectură a Bibliotecii.

“Să iubim ce este vers,
căci lumea e doar rimă,
Sa iubim un univers,
ce va naşte o poemă”.
Elevii au manifestat dorinţa de a pune pe hârtie gândurile lor despre oraşul drag, iar profesoara dna Lilia Spătari i-a susţinut cu ideea ca până la următoarea întâlnire să creeze de sine stătător, sau în grup, versuri, sau eseuri, în care să exprime sentimentele sale.
Cine ştie, poate vom genera pe strada Grădinilor, 21, noi poeţi şi prozatori!?!

 Semnează : T. Kolomoiţeva

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s