Stimaţi cititori ai blogului nostru!
Vă propunem un material informativ despre unul din utilizatorii fideli ai Biblioecii de Arte. Prin acest intermediu dorim să felicităm şi să susţinem activitatea Dnei Violeta Tipa – filmolog, doctor în studiul artelor, conferenţiar universitar, cercetător ştiinţific la Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM. Recent s-a întors dintr-o deplasare din Japonia cu ocazia evoluării Festivalului Internaţional de Animaţie HIROSHIMA 2016. Pentru noi toţi este un act de mândrie naţională, deoarece d. V. Tipa este primul reprezentant, primul român basarabean care participă la un asemenea Festival de prestigiu internaţional. Este un fapt grăitor, care vine să confirme, că în Republica Moldova domeniul filmului de animaţie se simte la el acasă, are o istorie de început şi o evoluţie în timp, cu reprezentanţi – scenografi, regizori şi cu o serie de scriitori naţionali, lucrările cărora inspiră tematica filmelor de animaţie moldoveneşti.
Între 17-23 august 2016 la Hiroshima, Japonia s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Animaţie HIROSHIMA 2016 (ediţia a XVI-a). Festival de Film de Animaţie de la Hiroshima este considerat unul dintre cele mai semnificative şi respectate festivaluri de animație din lume alături de cel european de la Annecy (Franţa) şi cel din Ottawa (Canada).
Festivalul din Hiroshima a fost lansat în 1985 ca o manifestare de comemorare a celor 40 de ani de la bombardamentele atomice. Iniţiatori şi organizatori au fost animatorii niponi Renzo Kinoshita şi Sayoko Kinoshita. Sayoko, începând de la prima ediţie şi până în prezent, este directorul festivalului. Evenimentul este bienal şi are loc în luna august, fiind susţinut de Asociația Internațională du Film d’Animație (ASIFA). În conformitate cu genericul LOVE & PACE, festivalul îşi aduce aportul la dezvoltarea culturii vizuale, a artei media, în general, prin promovarea schimburilor inter-culturale internaționale, prin dezvoltarea artei de animație, în particular.E semnificativ faptul, că în cadrul acestui Forum intermaţional de Animaţie a fost proiectat şi un program special de Filme de animaţie moldoveneşti, prezentat de către Violeta Tipa, Doctor în studiul artelor, şef secţie Arte audiovizuale a Institutului Patrimoniului Cultural al A.Ş.M., invitată în calitate de membru al Juriului Internaţional al Festivalului Hiroshima 2016.
Programul moldovenesc a inclus nouă filme de animaţie, create în diverse perioade la studioul Moldova-film:
- Noaptea de Revelion / New Year’s Night, regie Constantin Balan, 1983
- Ramură de arţar/ Maple branch, regie Constantin Balan, 1985
- Haiducul/ The Outlaw, regie Leonid Gorohov, Iurie Kaţap, 1985
http://www.moldovenii.md/md/section/160/video/id/660
- Bătrânul şi motanul/ The Old Man and the Cat, regie Alexandr Gladâşev, 1977
- Vecinii / Neighbours, regie Alexei Grabko, 1980
- Şi era bine/ And it was good, director Sergiu Plămădeală, 1990
http://www.moldovenii.md/md/section/160/video/id/668
- Furnicarul/ The Anteater, director Galina Robu, 1991
http://www.moldovenii.md/md/section/160/video/id/680
Precum şi două filme realizate după anii 2000 în cadrul studioului ARTIStudio (Paper Dream) condus de Larisa Glinca şi filmul Râul Răut, 2016 al creatorului independent Ghenadie Popescu. Filmele au prezentat interes pentru publicul nipon.
Toate filmele proiectate în cadrul festivalului au fost reflectate în Catalogul Festivalului. Iar evenimentele fiecărei zile se regăseau în paginile buletinului zilnic Lappy, care este şi mascota Festivalului.