Artista poporului din Moldova, artista emerită din Federaţia Rusă Nadejda Cepraga s-a născut la nordul ţării, în satul Răspopeni, raionul Şoldăneşti. În familia sa muzica era o prioritate spirituală: tata cânta la vioară, mama avea o voce frumoasă soprană, iar cei patru copii – toţi cântau şi dansau . De mic copil Nadejda a urcat în scenă, devenind solistă a colectivului de amatori „Dumbrava” din satul ei natal. În clasa a şasea s-a filmat într-o peliculă de scurt metraj al studioului „Telefilm-Chișinău” – „La cules la vie”, în rolul solistei ansamblului. În clasa a 9-a a debutat la emisiunea „Budilinik” (televiziunea centrală a URSS) cu cântecul „Nunta veselă”, pe versuri proprii şi muzica semnată de Eugeniu Doga. Apoi a participat la o altă emisiune de la Televiziunea Centrală „Ecranul adună prietenii”. După această emisiune a fost invitată să cânte cu orchestra Televiziunii şi Radioului Central Unional sub conducerea lui Iu. Silantiev, împreună cu care a înregistrat pentru emisiunea de 1 Mai „Goluboi ogoniok” primul său cîntec „Nunta veselă”.
Studii. A absolvit şcoala muzicală „Şt. Neaga” (vocal şi dirijare) în anul 1977. În anul 1982 a finisat studiile la Institutul de Arte „G. Muzicescu” facultatea „vocal şi dirijare corală”, în clasa Artistei Poporului URSS Tamara Ciobanu, care a devenit pentru interpretă mai mult decât profesoară.
Cariera profesională. În anul 1973, fiind în turneu în Franţa, a evoluat în sala „Olimpia” de la Paris cu cântecul „Tânărul de la Paris”. În acelaşi an 1973, avînd doar 17 ani, Nadejda Cepraga a cântat la cel de-al X-lea Festival al Tineretului şi Studenţilor de la Berlin. Aici, pentru interpretarea cântecului „Doina” I s-a oferit titlul de laureată şi medalia de aur la concursul de muzică folk. Tot în acest an a apărut prima mini-placă „Strunele chitarei” cu cântecul lui E. Doga pe versurile lui V. Lazarev „Primăvara – de aceeaşi vârstă cu dragostea” în interpretarea Nadejdei Cepraga. Pe parcursul anilor 1974-1984Nadejda Cepraga a fost angajată în calitate de solistă-vocalistă a Orchestrei Simfonice de Estradă a Teleradiodifuziunii din Moldova, iar începând cu anul 1984 a început cariera solo acompaniată de un colectiv vocal-instrumental. Interpretă din Moldova a participat la multiple concursuri şi festivaluri, devenind laureată a festivalului „Turnurile Vilniusului -74” (Lituania), premiantă a concursului „Cu cîntecul prin viaţă”, (1976, Premiul special pentru artistism şi aspect telegenic), laureată a festivalului televizat „Steaua Bulgariei” (Bulgaria), deţinătoare a Premiului Mare la festivalul „Intertalent”(1977, Cehoslovacia), laureată a Festivalului Tineretului şi Studenţilor de la Berlin (1973), Havana (1978), Pyongyang (1983), Moscova (1985 , pentru Interpretarea cîntecului „Să ne luăm de mâini, prieteni”, împreună cu cântăreţul american Dean Reed). În fondurile Televiziunii Centrale şi ale „Teleradio-Moldova” se păstrează aproximativ 200 de melodii în interpretarea Nadejdei Cepraga. A lansat 15 albume, mini-plăci, CD-uri în diverse ţări, inclusiv în Rusia, Israel, Bulgaria, Statele Unite ale Americii.
Turnee. A fost cu turnee în diferite ţări ale lumii: Statele Unite ale Americii, Danemarca, Franţa, Grecia, Coreea, Polonia, ţările CSI, Bulgaria, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Rusia, Franţa, Cuba, Israel, etc.
Titluri şi premii. În 1979 a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită” a Republicii Moldova, iar în anul 1988 titlul – „Artistă a Poporului” din Republica Moldova.În anul 1999, Nadejda Cepraga a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită a Rusiei”. În 2003 – a fost distinsă cu ordinul „Crucea de Aur”, pentru munca plină de abnegaţie întru binele Rusiei. În 2004 – primeşte diploma guvernului de la Moscova pentru participarea la programul anual de caritate „Copiii Păcii şi Bunătăţii”. În 2005 este distinsă cu Medalia de Aur către aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Mihail Şolohov, pentru participarea activă la festivalul „Primăvara lui Şolohov”. În 2007 primeşte Medalia prefectului districtului de sud-est a Moscovei, pentru contribuţie la dezvoltare. În anul 2008 este decorată cu cea mai înaltă distincţie socială − Ordinul „Ecaterina cea Mare» de gradul I.
Despre familie. S-a căsătorit la 19 ani cu Evghenii Litvinov, profesor-economist, cu care a parcurs timp de 33 ani o viaţă conjugală foarte fericită. Fiul Nadejdei Cepraga, Ionel, vorbeşte româneşte, fiind educat la sora interpretei, la Răspopeni. Actualmente acesta locuieşte cu familia în Germania, iar bunicuţa Nadejda Cepraga se mîndreşte cu nepoţica sa Valerica. Deşi locuieşte din anul 2001 mai mult la Moscova, interpreta mărturiseşte că nu a prins rădăcini pe pământul strain. „Eu trăiesc în Moldova, doar că, aşa cum fac mulţi dintre conaţionalii mei, lucrez în Rusia. Sau – unde mă cheamă şi au nevoie de mine. Vin acasă de câte ori pot, dar nu mai rar decât de două ori pe an. Desigur, mi-ar plăcea să pot rămâne pentru mai mult timp, dar e bine și-așa” – a declarat Nadejda Cepraga într-un interviu exclusiv pentru APROPO. Interpreta acceptă toate invitaţiile de susţinere a concertelor de binefacere. „Muzica e ca şi sportul, ca să rămâi în formă trebuie să cânţi. Aşa că accept să particip la acţiuni de binefacere. Pe lângă faptul că fac un gest creştinesc, ajutând pe cineva care are nevoie de susţinere, aceasta mă menţine în formă”, a declarat artista.
Repere bibliografice:
- Buzilă, Serafim. Cepraga Nadejda: [notă biografică] // Enciclopedia interpreţilor din Moldova/ Serafim Buzilă. – Ch., 1999. – P. 107-108.
- Buzilă, Serafim. Cepraga Nadejda: [notă biografică] / Serafim Buzilă // femeia în Moldova: encicl. – Ch., 2000. – P. 67-68.
- Cepraga Nadejda: [resursă electronică]. // http: moldovenii.md/md/section/71/search-people
- Cepraga Nadejda: [notă biografică] //Literatura şi arta Moldovei: encicl. În 2 vol. – Ch., 1986. – Vol. 2. – P.420.
- Cepraga Nadejda: [schiţă biografică, bibliogr.] //Calendar Naţional. 2001. – Ch., 2000. – P.210 -212.
- Cepraga Nadejda. “Mi-I drag spectatorul care nu aplaudă din inerţie” : [interviu cu interpreta] / Interlocutor: V.Turea // Moldova. – 1995. – Nr.3 – P. 100-101.
Discografie
CD-uri:
1991 — «День ангела» («Молд-рекордз»)
1995 — «Раба любви» («AVA Records»)
1998 — «Незамужняя» («ОРТ-рекордз»)
2000 — «Лучшие песни разных лет» (РОФ «Звёзды Отечества»)
2002 — «Имена на все времена» (Compilation «Квадро Диск»)
2003 — «Звёздная серия» (S.T.R. Records)
2004 — «Любовное настроение» (фирма грамзаписи «Никитин»)
2004 — «Шум дождя» («Парк-Рекордз»)
2007 — «Перекати-поле» («Монолит-рекордс»)
2008 — «Золотая коллекция РЕТРО» 2CD («Бомба-Мьюзик»)
2008 — «ИЗБРАННОЕ» MP3 («Бомба-Мьюзик»)
Viniluri:
1976 — «Поёт Надежда Чепрага» («Мелодия»)
1984 — «Только ты» («Мелодия»)
1990 — «Вот она какая…» («Мелодия»)Filmografie[modificare | modificare sursă]
19?? — На сборе винограда («Телефильм — Кишинэу»)
197? — Днестровские мелодии («Телефильм — Кишинэу»)
1978 — Сказка как сказка (film artistic muzical)
1982 — Встреча с Надеждой Чепрагой (film-concert, ЦТ)
1984 — Поет Надежда Чепрага (film-concert, ЦТ)
1992 — Эскизы к портрету (film-concert, ЦТ)
1998 — Две руки, сердце и корона (studioul «Disney-Film», SUA)
2001 — Два берега Надежды Чепраги (НТВ)
2005 — Кулагин и партнёры (serial)Repere bibliografice:
Filmografie
- 19?? — На сборе винограда («Телефильм — Кишинэу»)
- 197? — Днестровские мелодии («Телефильм — Кишинэу»)
- 1978 — Сказка как сказка (film artistic muzical)
- 1982 — Встреча с Надеждой Чепрагой (film-concert, ЦТ)
- 1984 — Поет Надежда Чепрага (film-concert, ЦТ)
- 1992 — Эскизы к портрету (film-concert, ЦТ)
- 1998 — Две руки, сердце и корона (studioul «Disney-Film», SUA)
- 2001 — Два берега Надежды Чепраги (НТВ)
- 2005 — Кулагин и партнёры (serial)