La Mulţi Ani actriţei Viorica Chirca


Viorica ChircaViorica CHIRCA, artistă a poporului, actriță de teatru și cinema. S-a născut la 28 cireşel 1941 în Chişinău. Absolventă a  Conservatorul de Stat “G. Muzicescu”, facultatea teatrală, specialitatea actor de teatru şi cinema. Din anul 1961 până în prezent este angajată la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”. Memorabile sânt apariţiile ei în spectacolele Două vieţi şi a treia, (Lilia), Eminescu, (Veronica), Romeo şi Julieta, (Julieta), Casa Mare, (Vasiluţa), Abecedarul, (Elena Leontevna), Pomul vieții, (Elena) și multe alte spectacole care se jucau cu casa închisă la acea vreme.

Este actriţa care a avut norocul să interpreteze roluri mari chiar la începutul carierei sale. O bună perioadă de timp a stat în culise, aceasta fiind tocmai perioada în care era în plină floare. În unul din ultimele interviuri, Veniamin Apostol avea să afirme că este actriţa care a avut marele nenoroc să nu aibă în preajmă un regizor potrivit, care s-o distribuie la timp în rolurile pe care le-a meritat, în special, roluri cehoviene.

Viorica Chircă a format un cuplu pe scenă, dar și în viață cu regretatul actor Petru Baracci, iar feciorul Eugen le-a călcat pe urme, fiind și el actor.

Astăzi, artista poporului împlineşte frumoasa vârstă de 75 de ani de la naştere.

articol

Sursă: Morăraş, Mihai. Un dor de-o viaţă – scena de teatru şi spectatorul. // Capitala – 2001.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s